Právě v těchto dnech je ta správná doba na přípravu palivového dřeva. Kdo ho doma používá jako primární topivo, musí myslet i na příští sezóny, protože nařezané dřevo by mělo minimálně rok prosychat. Nejlepším způsobem na řezání dřeva je řetězová pila.

(Komerční prezentace)

Asi každý ví, že na trhu existují pily elektrické nebo benzinové. Když si člověk není jistý, na kterou pilu se zaměřit, měl by vyrazit do specializované prodejny zahradní techniky a s pomocí prodejce vybrat vhodný stroj.

Ale do prodejny už může jít budoucí majitel pily alespoň trochu rozhodnutý, kam by měl směřovat své představy. Tady je několik rad před koupí pily.

Kdy použít elektriku?

Elektrická pila není určena pro těžbu dřeva v lese. Je dobrá všude tam, kde máte po ruce přívod elektřiny. Dá se použít na řezání menšího množství dřeva, ideálně na řezací koze, většinou jde o dřevo na přitápění do krbu, nebo do venkovního ohniště. Využijete ji i při prořezávání silnějších větví stromů nebo v dílně či na stavbě. Nevýhodou je, že za sebou taháte kabel.

Předností elektrických pil je v první řadě nižší hmotnost i menší hlučnost než u pil benzinových. Jsou to pily snadno ovladatelné a práce s nimi se nemusí bát ani ženy. Nezanedbatelným faktorem pro koupi elektrické pily může být i cena, která je nižší, než u výkonnějších pil benzinových.

Elektrická pila LEVITA 180 ES v akci (Foto: Mountfield)

Nemalou výhodou je i nenáročná údržba. Stačí vám hlídat množství oleje a kontrolovat, aby byl řetěz správně ostrý. Napínání řetězu i jeho případná výměna je snadné a dá se provést i bez použití nářadí.

Na trhu jsou pily různé velikosti i síly. Na běžné řezání kolem domu vám stačí i pila s příkonem 1400 W, na řezání dřeva větších průměrů by měl uživatel volit pily s příkonem 1 800 W a vyšším. Ty nejsilnější pily na trhu disponují elektromotory s příkonem 2 400 W a to už je pořádný dravec.

Benzinová síla

Na řezání velkých objemů dřeva je vhodnější benzinová pila. Zvlášť, pokud se s ní vypravíte do lesa. Na řezání a kácení velkých stromů, což rozhodně nezvládne každý, je potřeba silná benzinová pila z kategorie profesionálních. Jde o stroje maximálních výkonů (třeba i přes 5 kW) a extra dlouhých lišt (i 60 cm). Nejčastěji je používají dřevorubci.

Benzinová pila Oleo-Mac OM 962 je pila vhodná i pro práci v lese. Disponuje výkonem 3,5 kW. (Foto: Mountfield)

Na řezání dřeva v lese, když nejde o několikahodinovou každodenní práci, jsou vhodné poloprofesionální pily. Taky budete potřebovat výkonné motory kolem 2,5 kW a více a řeznou lištou přes 40 centimetrů. Jedná se o pily, které rovněž snesou přísné nároky, a pořídit byste si takový stroj měli za předpokladu, že už s motorovou pilou mátě něco za sebou.

Na řezání dřeva hlavně doma na zahradě jsou optimální pily z řad farmářských. Pro občasné uživatele jsou perfektní volbou. Zvládnou nařezat dřevo na špalky, jsou vhodné na odvětvování, používat je můžete na farmách, v sadech i třeba na stavbě. Jedná se o pily s velkým uživatelským komfortem, které mají nižší hmotnost i dlouhou životnost, protože nejsou denně vystavovány extrémní zátěži.

Benzinová pila Oleo-Mac 520 patří mezi neoblíbenější kvůli skvělým řezným vlastnostem i uživatelskému komfortu. (Foto: Mountfield)

Když jste jen občasní uživatelé pily a nekladete na ni velké nároky, pak sáhněte po stroji z kategorie hobby. Mají motory s výkonem kolem 1,5 kW a řezné lišty od 30 do 40 cm. Jsou vhodné pro začátečníky, kteří s motorovou pilou ještě nemají zkušenosti. Taková pila je výborná na řezání větví, slabších stromů, náletů, nařeže vám ale i polena do krbu.

Zdroj: Tisková zpráva

logo MessengerPoslat Messengerem