Nejlepší čas ke koupi bazénu je v prvních měsících roku. Kromě toho, že bazén koupíte výhodněji, budete mít navíc i dostatek času na jeho instalaci a zprovoznění. Start sezony a příchod prvních teplých dní, které jsou už vhodné ke koupání, tak určitě nezmeškáte.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

1. Dvakrát měř, jednou řež

Při pořizování a stavbě bazénu platí toto rčení dvojnásob. Nový bazén si člověk pořizuje jednou, maximálně dvakrát za život, proto je třeba výběru vhodného typu a také umístění na zahradě věnovat velkou péčí. Zájemce o bazén by měl oslovit renomovanou firmu, která nabízí velké množství konstrukčně různorodých bazénů, zajistí vám komplexní služby, provede vás celou cestou – od samotného výběru až po instalaci a zprovoznění bazénu a bude schopná se v budoucnu o váš bazén postarat a nabídnout další služby, jako například odborné zazimování a odzimování vašeho bazénu. Ideálním postupem je hned v začátku požádat bazénářskou společnost o příjezd bazénového specialisty na váš pozemek, abyste vaše představy o bazénu konzultovali přímo na místě. Rady, které při tom získáte, mohou být k nezaplacení. Nejde jen o výběr bazénu vhodného konkrétně pro Váš pozemek (v závislosti na velikosti zahrady, na geologickém podloží, členitosti nebo svahování pozemku, výskytu spodní vody apod.), ale také o rady týkající se např. dopravy, manipulace, uložení bazénu, nebo sladění bazénu s celkovou podobou zahrady a domu.

Monolitní „vanu“ keramických či sklokompozitních bazénů někdy pomáhá dopravit na zahradu jeřáb. (Zdroj: Mountfield)

2. Výběr místa, vyměření a výkop

Bazén si zaslouží dostatek soukromí i slunečního svitu. Obecně platí, že ideální místo pro umístění bazénu je plocha u jižní strany domu, kterou nestíní stromy a zároveň je krytá před zraky sousedů. V okolí by měla být a jen taková zeleň, která produkuje co nejméně listí, jehličí a pylu. Ten, kdo o bazénu uvažuje, by se měl také hned na začátku zamyslet nad tím, zda bude chtít i posuvné zastřešení, které prodlužuje koupací sezonu od brzkého jara až do podzimu, omezuje spad nečistot do vody a tím i usnadňuje péči o bazén a vodu. S ohledem na pobyt u bazénu bychom měli počítat se zpevněnou odpočinkovou plochou po jeho obvodu, kde by mohla být například lehátka, stolek s občerstvením a podobně. Pokud máte venkovní terasu, může být zajímavé po konzultaci s bazénovým odborníkem, bazén s terasou elegantně propojit. Vznikne tak ucelená a velmi atraktivní odpočinková zóna. Nelze opomenout ani napojení bazénu na nezbytné technologie, zejména na strojovnu filtrace. Její optimální umístění a dispoziční řešení je klíčové pro budoucí komfort obsluhy a celkovou životnost technologického vybavení.

Stavebnicové bazény řady Mercury se montují ze silnostěnných ocelových panelů se speciálním žárovým zinkováním. Díky tomu si jeho majitel může svobodně zvolit délku i šířku bazénu stejně jako hloubku a víceúrovňový profil dna. Na fotografii model Faro. (Zdroj: Mountfield)

3. Uložení nebo montáž tělesa bazénu

Existují dva základní typy bazénů. Jedním typem jsou bazény, které jsou vyrobeny jako jeden kus na formě a k zákazníkovi dovezeny v podobě monolitní „vany“ (sklokompozitní a keramické bazény). Struktura stěn těchto bazénů tak není oslabena žádnými spoji ani sváry a zajišťuje tedy velmi dlouhou životnost. Dalším typem jsou bazény, které se montují přímo na místě z rozměrově variabilních panelů (stavebnicové a design-kompozitní bazény). To umožňuje realizovat bazén doslova na míru – vybrat rozměry přesně pro konkrétní zahradu nebo zvolit víceúrovňové dno. Díky tomu je tento typ bazénů tou nejvhodnější volbou i pro montáž v interiéru a na hůře přístupných místech.

Další dílčí rozdíly spočívají také v nárocích na stavební přípravu. Například u keramických bazénů postačí „vystlání“ výkopu geotextilií a připravené „lože“ z tzv. kačírku. Sklokompozitní bazény se ukládají na betonovou desku a na její povrch se před uložením bazénu pokládá tvrzený polystyren.

Kompozitní a stavebnicové bazény smontuje na místě do požadovaného tvaru odborná firma. A to na betonové podloží.

Sklokompozitní bazény řady Coral mají integrované schodiště s protiskluzovými nášlapy. Na fotografii model Gemini. (Zdroj: Mountfield)

4. Obsyp, obetonování

Důležité je oddrenážování okolí bazénu. Bazén nelze obsypávat přímo výkopkem (hlínou, jílem, ornicí), výjimkou jsou kompozitní, design-kompozitní a stavebnicové bazény, které lze v případě písčito-kamenitého výkopku obsypat tímto vytěženým materiálem.

U keramických a sklokompozitních bazénů se monolitické bazénové těleso v průběhu napouštění postupně obsypává zavlhlou betonovou směsí. U stavebnicových a design-kompozitních bazénů se po zafixování stěnových dílců do betonu bazén obsypává štěrkem nebo izolačním obsypovým materiálem.

5. Napuštění bazénu, napojení technologií, tlaková zkouška

Pro umístění pískové filtrace i další technologie nejsou vhodné plastové či jiné jímky.
Nelze u nich předejít kondenzaci par, rizikům oxidace/koroze spojů, zaplavení jímky či jiného poškození instalovaných zařízení. Bazény se napouští většinou postupně, během obetonování nebo obsypu bazénu a po osazení technologií a montáži filtračního okruhu. Po dokončení této montáže požadujte od dodávající firmy provedení tlakové zkoušky potrubí a provozní zkoušky bazénu na těsnost (pozor na bazény, kde tyto zkoušky nejde provést – v případě reklamací nebude možné prokázat vadu výrobci).

S kamínkovým povrchem získáte celistvou plochu beze spár, která má krásný přírodní vzhled, je mrazuvzdorná, unikátně vodopropustná, neklouže a je nenáročná na údržbu. (Zdroj: Mountfield)

6. Terasa kolem bazénu

K vytvoření elegantního a prakticky řešeného okolí bazénu lze použít různé povrchy. Podmínkou je, aby povrch nebyl ani za mokra kluzký. Můžete zvolit betonovou dlažbu, mrazuvzdornou keramickou dlažbu, přírodní kámen, terasu ze dřevěných nebo tzv. „dřevoplastových“ prken či kamínkový koberec. Budete-li rovnou se stavbou bazénu realizovat i posuvné zastřešení bazénu, které vám prodlouží koupací sezonu až na sedm měsíců, je třeba podél bazénu v podélné ose nachystat pevný a rovný podklad.

7. VIP servis i pro všechny další roky

Při výběru firmy se ptejte nejen, jak se Vám bude firma věnovat během stavby (solidní společnost k Vám během stavby jezdí tak často, jak je potřeba, a nepožaduje přitom žádné další příplatky), ale i po stavbě, neboť není nic horšího, než čekat např. v tropickém létě dlouhou dobu na příjezd bazénového technika, který pak často řeší jen drobnost. Vyberte si proto takovou firmu, která vám zajistí komplexní služby a bude schopná se v budoucnu o váš bazén postarat.

Více informací najdete na Mountfield.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem