Když svedete dešťovou vodu do sudu nebo do nádrže, budete jí mít dost k zavlažování menší zahrady včetně trávníku, navíc ušetříte na stále dražším vodném a stočném.

Na střechu rodinného domu v našem podnebním pásmu ročně naprší 60 až 100 m3 měkké, obvykle jen mírně znečištěné vody. Oproti studené vodě z vodovodu nebo ze studny je teplejší voda ze sudu pro vše zelené výrazně „zdravější“. Díky malým sudovým čerpadlům už není nutné nabírat a přenášet těžké konve. Výrobci zavlažovací techniky to majitelům domů a zahrádkářům ulehčují malými přenosnými čerpadly s kohoutem na plnění konví, na který lze připojit většinu zavlažovací techniky. 

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

Využití dešťové vody pro pračky a splachovače WC vyžaduje dokonalejší filtraci na přívodu do nádrží.Stále více majitelů se pro využití dešťové vody rozhoduje již ve fázi projektu. Umožňuje to vybudovat samostatný domovní rozvod užitkové vody, do něhož vodu automaticky čerpá domácí vodárna z plastových zásobníků ve sklepě, na zahradě nebo pod trávníkem. Nároky na čistotu jsou v tomto případě větší – do okapů i svodů musí být umístěny filtry. Nádrže by měly mít kapacitu nejméně 10 000 litrů a napojení na vodovodní síť pro případ sucha.

1) OKAPOVÝ LAPAČ LISTÍ

Ochranu před ucpáváním svodů i hnitím vody v dešťové nádobě zajistí nejsnadněji jednoduché plastové mřížky z recyklovatelného polyetylenu, odolného proti působení UV-záření, které vložíte do okapního žlabu. Ve žlabu drží vlastním předpětím nebo se upevní k jeho okraji pomocí svorek. Splavené listí se zachytí na zakřiveném povrchu a je po uschnutí odváto větrem. Mřížka Milmar stojí 250–300 Kč/3 m. 

2) OKAPOVÉ SBĚRAČE 

Na každých 10 m délky okapu se připojují svody ø 70,80 nebo 100 mm, z kterých dole obvykle kolenem voda vytéká do kanálu či do terénu. Do sudu ji ze svodové roury (z plechu či plastu) odvedou buď jednoduché klapky, nebo tzv. sběrače se samočisticím filtrem oddělujícím listí a hrubší nečistoty. Polykarbonátový sběrač Rainboy za 1 418 Kč se dá pootočením clony přepnout i na zimní provoz – kdy voda protéká volně svodem do odpadu a nikoliv do sudu, který by se mohl mrazem poškodit. 

3) KAM SE ZÁSOBNÍKY? 

Využití dešťové vody pro pračky a splachovače WC vyžaduje dokonalejší filtraci na přívodu do nádrží. Nejrozšířenější samonosné nádrže Columbus od firmy Glynwed lze umístit ve sklepě, na zahradě poblíž okapu nebo pod zem, a to bez pracné betonáže. Nádrže také můžete pro zvýšení kapacity i pospojovat. Voda k zavlažování se odčerpává zahradními čerpadly, pro domácí využití domácí vodárnou. Nádrž Columbus stojí od 19 021 do 33 816 Kč, podle objemu. 

4) ZAHRADNÍ SPRCHA 

K perfektnímu osvěžení vám postačí zahradní sprcha, která oproti bazénu představuje diametrální úsporu v pořizovacích i provozních nákladech.K perfektnímu osvěžení vám postačí zahradní sprcha, která oproti bazénu představuje diametrální úsporu v pořizovacích i provozních nákladech. Vedle nízké spotřeby vody (můžete klidně využít i dešťovou vodu) je sprcha také skladná; „koupel“ si s ohledem na počasí připravíte během několika minut. Řeč je o zahradní sprše Gardena duo, kterou jednoduše zapíchnete do trávníku nebo připevníte do slunečníkového stojanu na terase a hadicí ji připojíte ke zdroji vody. Zahradní sprchu pořídíte za 990 Kč. 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

5) ZÁVLAHA PRŮTOKOMĚREM 

Při zavlažování zahrady dešťovou vodou z větších nádrží se vyplatí mezi postřikovač a hadici zapojit průtokoměr Gardena, který měří okamžitý průtok vody v litrech za minutu i spotřebu vody na zalévání. I když jste s postřikovačem od sudu či nádrže vzdáleni, umožní vám to odhadnout, s kolika minutami ještě můžete počítat, než zásobu vyčerpáte. LCD ciferník ukazuje i spotřebu vody za den a za sezonu a je napájen mikrotužkovou baterií. Cena 500 Kč. 

6) LEVNÁ SUDOVÁ ČERPADLA 

Pro plnění konví ze sudu nebo k napojení hadice s postřikovačem vám vystačí kompaktní jednostupňová sudová čerpadla v cenách kolem 1 000 Kč. Rozložené čerpadlo Güde GFP o hmotnosti pouhých 2,5 kg je schopné vytlačit až 50 litrů/min. do výšky 12 m, Hecht 3350 s teleskopickou tyčí, kohoutkem a závěsným ramenem má výtlak o něco silnější – 60 litrů/min. a přijde jen na 900 Kč. Obě zařízení se dají použít i jako ponorná čerpadla k odčerpávání čisté vody ze zahradních jezírek, přenášení usnadňují pojezdová kolečka. 

7) SOLÁRNÍ ZAVLAŽOVÁNÍ 

Ekologové se mohou radovat. Dešťovou vodou zachycenou v plastovém sudu dokázal nápaditý kutil automaticky skrápět záhon v otevřeném skleníku, aniž by spotřeboval jedinou kilowatthodinu z veřejné sítě. Akumulátorové čerpadélko na víku nádoby je totiž napájeno elektřinou z přenosného fotovoltaického panelu. Celé zařízení jinak sestává ze sériově vyráběných součástí – sudového čerpadla, zavlažovacích hodin a samotného zavlažovače. Potřebné komponenty ale zatím seženete jen v zahradních prodejnách hypermarketů v Německu a Rakousku. 

Pozor

Měkká a z nádob či ze sudů teplejší dešťová voda se ideálně hodí k jakémukoliv způsobu zavlažování a v roli užitkové vody i k praní a k mytí. Výjimkou je ale voda ze střech s dehtovou lepenkou nebo plechu natřeného barvami s přísadami olova, do níž se zejména při dešti po dlouhém suchém počasí nebo v místech silného spadu průmyslového prachu mohou dostat jedovaté látky. Tomu je nutné zabránit vyklopením klapky na okapovém svodu. Sudová čerpadla nemají problém s pískem a prachem s velikostí zrn kolem 1 mm, pokud byste ale chtěli dešťovou vodu čerpat ze zahradních jezírek, bude nutné použít zahradní kalová čerpadla.

8) DVOUSTUPŇOVÁ ČERPADLA 

Na dvoustupňová sudová čerpadla s výtlakem až 20 m lze připojit všechny typy běžných zahradních postřikovačů i zavlažovačů. Novinkou je čerpadlo Gardena Comfort 4000-automatic s příkonem 500 W, které nahrazuje choulostivý plovák vestavěným tlakovým snímačem. Do sudu zavěšené čerpadlo se automaticky zapne při otevření odběru vody kohoutem a tzv. senzor průtoku čerpadlo zastaví ve chvíli, kdy začne nasávat vzduch, aby nedošlo k poškození. Hmotnost 5 kg, cena 2 400 Kč. 

9) OVLÁDÁNÍ ČERPADEL 

Zatímco u chaty či srubu vystačí jako sběrná nádoba vyřazený (ale rezu zbavený a zevnitř i zvenčí nalakovaný plechový sud nebo vysloužilá plastová popelnice), dokáže kutil jakýkoliv sud pohledněji vsadit např. do ozdobně vyzděné „studny“ poblíž domu a napájet ji plastovou hadicí z nejbližšího svodového sběrače s fi ltrem.

Sudové čerpadlo Kärcher SBP-3800 se stejně jako většina ostatních značek ovládá spínačem na okraji sudu. Výkonem až 65 l/min. stačí napájet hadicové postřikovače i zavlažovače trávníku. Plovákem u čerpadla si můžete jednoduše nastavit vypínací výšku hladiny. Hmotnost tohoto plovákového čerpadla je pouhých 2,56 kg, cena 1 880 Kč. 

10) OBESTAVĚNÝ SUD 

Zatímco u chaty či srubu vystačí jako sběrná nádoba vyřazený (ale rezu zbavený a zevnitř i zvenčí nalakovaný plechový sud nebo vysloužilá plastová popelnice), dokáže kutil jakýkoliv sud pohledněji vsadit např. do ozdobně vyzděné „studny“ poblíž domu a napájet ji plastovou hadicí z nejbližšího svodového sběrače s fi ltrem. K odčerpávání vody se hodí jakékoliv malé ponorné čerpadlo – na obrázku plovákem řízené AL-KO Drain (1 590 Kč) s příkonem 600 W.

text: Jan Tůma, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem