Ani v tomto období není od věci zapřemýšlet na novým uspořádáním prostoru pro letní odpočinek na zahradě. Nejčastěji uvažujeme o stavbě bazénu a rozhodujeme se mezi bazény nadzemními a bazény zapuštěnými do země.

Každé prostředí i uživatel jsou svým způsobem unikátní, a proto nelze podávat zaručené rady pro všechny. Pokud bazén pravidelně neužíváte, postačí často i jednodušší nadzemní bazén.

Stavba zapuštěného bazénu je záležitost vysoce náročná jak po stránce technické, tak finanční, a řešení svépomocí rozhodně nedoporučujeme. Neváhejte s žádostí o příjezd specialisty na váš pozemek. Poradí s výběrem vhodného typu bazénu v závislosti na velikosti zahrady, geologickém podloží či výskytu spodní vody, nabídne i praktické rady pro přípravu na sezonu, zařídí stavební dokumentaci i následnou údržbu. Roli hraje také umístění domu a inženýrských sítí, případně stávající zeleň na pozemku. Úpravy okolí bazénu či vhodnou výsadbu můžete konzultovat se zahradním architektem.

Myslet na koupání se vyplatí již při stavbě domu. Prvním krokem je najít pro bazén to nejvhodnější místo – ušetříte si čas, starosti a hlavně finance (MOUNTFIELD)

Také si přečtěte: Křišťálová voda v čistém bazénu - jak toho docílit?

Co přinese spolupráce s architektem

Architekt vidí zahradu a dům jako celek a podle toho pak vybírá vhodného specialistu na bazény, navíc dokáže navrhnout i okolí bazénu a začlenit stavbu do prostoru.

Možností je samozřejmě mnoho. Nadzemní bazén je relativně levná a poměrně jednoduchá alternativa, jeho instalace se dá zvládnout i svépomocí. Bazén zapuštěný do země znamená velký zásah do zahrady a vyžaduje stavební projekt (včetně přívodů vody, elektřiny a kanalizace). Po jeho osazení je třeba vyrovnat terén a okolí upravit či vydláždit. Vzhledem k tomu, že bezprostřední okolí tvoří většinou zpevněná plocha (dlažba, kámen nebo dřevo), bude většina zeleně umístěna až za touto zónou. Zároveň je třeba myslet i na případné zastřešení bazénu – různé konstrukce vyžadují různou manipulační plochu a stavební úpravy kolem bazénu.

Co je při plánování stavby bazénu nejdůležitější

Radí: Bohdan Bláha, bazénový specialista ze společnosti Mountfield

Bohdan Bláha, bazénový specialista ze společnosti Mountfield

„Každá zahrada je originál a pochopitelně také její majitel má oprávněně vlastní představu, jaký bazén by na ní chtěl mít. Bazén je ovšem specifickým doplňkem, a proto je nanejvýš rozumné, aby se poradil s odborníky. Týká se to zejména výběru vhodného materiálu a konstrukce bazénu a také ideálního umístění na pozemku.

Zájemce by měl oslovit renomovanou firmu, která má v oboru dlouholeté zkušenosti z realizací a v nabídce velké množství konstrukčně různorodých bazénů pro různé typy pozemků. Bazénový specialista by měl s budoucím majitelem probrat všechno do nejmenšího detailu. Je to důležité, protože bazén není krátkodobá investice a na zahradě bude sloužit desítky let. Je to součást životního stylu, středobod trávení léta na zahradě s rodinou, investice, která zvyšuje hodnotu nemovitosti.

Extrémně důležité je volit takového dodavatele, který zajistí komplexní služby od samotného výběru až po instalaci a zprovoznění. Dodavatele, který bude zároveň schopný se v budoucnu o bazén postarat a také nabídnout další služby, jako je například zazimování bazénu. Společnost Mountfield nabízí široký výběr různých typů bazénů z celého světa, od USA přes Portugalsko až po vlastní výrobky, a to včetně keramických bazénů Compact nebo sklokompozitních modelů Coral. Ten, kdo o bazénu uvažuje, by se měl hned na začátku zamyslet nad tím, zda bude chtít i posuvné zastřešení, které prodlužuje koupací sezonu od brzkého jara až do podzimu, omezuje spad nečistot do vody a tím i usnadňuje péči o bazén a vodu.

Obecně platí, že ideální místo pro umístění bazénu je plocha u jižní strany domu, kterou nestíní stromy a zároveň je krytá před zraky sousedů. Pokud máte venkovní terasu, může být zajímavé po konzultaci s bazénovým odborníkem bazén s terasou elegantně propojit. Vznikne tak ucelená a velmi atraktivní odpočinková zóna…“ 


Mohlo by se vám hodit: Než začne sezóna: 10x bazénové doplňky

 

Text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firmy

logo MessengerPoslat Messengerem