Dalším krokem po dokončení novostavby je založení zahrady a její úprava. V tomto případě se můžete rozhodnout a zvolit jeden ze dvou scénářů. Tím prvním je udělat si vše samostatně, za pomoci praktických rad od odborníků. Druhým je nechat celý proces na specialistech. Pokud jste si zvolili první možnost, máme pro vás tipy, které se vám při celém procesu rozhodně hodí.

Založení zahrady není náročné, ale je dobré vědět, co všechno vás čeká. Jen tak se na celý proces správně připravíte. Plus budete umět dopředu zhodnotit, jestli to zvládnete i sami, nebo si necháte od někoho poradit.

Vypracujte si plán

Každá zahrada potřebuje určitý plán. Právě díky němu se vyhnete problémům jako například chaos nebo nelogické uspořádání. Plán nemusí být do detailu zpracován, stačí, když si jen tužkou nakreslíte obrys zahrady v příslušném poměru. Do vyznačené plochy poté zakreslete vše, co byste na zahradě chtěli mít, tedy jednotlivé rostliny nebo stromy, ale i ostatní vybavení, jako jsou altány, zahradní domky, vodní plochy a podobné.

Založit si zahradu zvládnete i sami, stačí znát a dodržet pár základních pravidel (GARDEN-TEAM)

Výběr místa pro osazení

Lokalita pro umístění různých plodin se ale nemůže odvíjet čistě od vaší představy. Je potřeba zohlednit také potřeby vegetace, případně jí optimální podmínky uměle vytvořit.

Při plánování dbejte také na praktičnost a využívání zahrady. Například poblíž vchodu by neměly být rozložité keře a stromy, jež by mohly překážet při procházení. Dobré je také myslet na zdroj vody, respektive jeho vzdálenost, abyste, pokud plánujete zalévat konví, nemuseli chodit příliš daleko.

„Důležité je také rozmístit si jednotlivé prvky drobné architektury, jako je bazén, altán, lavičky, pergoly, a kompozičně je spojit v jeden celek i s chodníky a šlapáky. Máme-li určené pevné místo pro stavební prvky, dotváříme zeleň a zelené prvky zahrady, aby tvořily jeden celek a měly myšlenku,“ doporučuje Květoslava Dinis Mäsiarová, zahradní architektka Isola Bella...

Celý článek si přečtěte na našem novém prémiovém webu mujdumkrokzakrokem.cz

Redakce

logo MessengerPoslat Messengerem