Se sílícími slunečními paprsky se stále více lidí přesouvá ze svého domu nebo chalupy ven, na zahradu. Vhodně vytvořená zahrada je uzavřená před zvědavými zraky a ruchem ulici, je tam uklidňující ticho, chladivý stín, pohodlné sezení. Příjemnou atmosféru pak často doplňuje výhled na jiskřivou vodní hladinu zahradního bazénu.

Pokud si správně vyberete venkovní nábytek, může se na dlouhé měsíce stát zahrada vaším dalším pokojem. Už dávno neplatí, že na zahradě jsou vedle sebe jeden záhon vedle druhého, že slouží jako velkovýrobna mrkve, rybízu nebo jablek. Pro spoustu majitelů je zahrada především místem, kde si může odpočinout, nabrat nové síly, hrát si s dětmi, zaplavat si v bazénu nebo setkat se s přáteli u příjemného grilování.

Začíná nám tedy období, na které se každoročně těšíme. Většinu volného času můžeme trávit v zahradním království. Oddáváme se koupeli v bazénu i ve sluneční lázni na pohodlném lehátku s drinkem po ruce, relaxu v blahodárné stinné oáze klidu a samozřejmě také slastnému hodování a bohémským radovánkám. Přesně k tomu léto v zahradě vyzývá. Jste na to připraveni? 

Potřebovat budete určitě bytelnou sestavu nábytku s jídelním stolem, křesly, lehátky a lavicemi, která se stane na každé terase nebo zahradě středobodem dění. A počítat při jejím výběru musíte i s pořádnou rodinnou oslavou nebo rozjetou party s přáteli. Odpovídající velikostí i zvoleným designem by měla harmonicky zapadnout do okolí. Dobře zvolený nábytek si můžete bezstarostně užívat i řadu let. Při výběru se tedy soustřeďte nejen na nadčasovost a eleganci provedení nábytku, ale především na vlastnosti materiálu a kvalitu jeho zpracování.

Jaké materiály jsou v Česku nejoblíbenější a proč? „Podle našich dlouholetých zkušeností je přízeň tuzemských zákazníků rovnoměrně rozložena mezi robustní nábytek z tropických dřev, tedy z teaku a eukalyptu, a nábytek vyrobený z lehkého ratanu, hliníku a tahokovu. Každý z těchto materiálů má samozřejmě řadu svých předností, a tak si zájemci mohou zvolit přesně takový, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám i vkusu,“ vysvětluje Jaroslav Křišťál, produktový manažer společnosti Mountfield.

Tropický eukalyptus má velice tvrdé, odolné, a přitom lehké dřevo, které bez problémů odolává povětrnostním vlivům včetně kyselých dešťů ve městech. Vyniká barevnou stálostí a medovým zbarvením s nádechem do červena.

Zahradní sestava Orlando (zdroj: Mountfield)

Teak je výjimečně pevným, trvanlivým a odolným materiálem, který skvěle zvládá celoroční vystavení venkovním podmínkám. S přehledem odolává střídání teplot a vlhka, slunečnímu záření, škůdcům i kyselým dešťům. Ošetřovat ho můžete vhodným olejem pro daný typ dřeva.

Zahradní sestava Gentle (zdroj: Mountfield)

Pokud máte raději moderní a čistý design, možná vám budou více vyhovovat jednodušší linie nábytku ze slitiny hliníku a mědi. Jistě oceníte spojení jejich stability a pevnosti s až překvapivě nízkou hmotností konstrukce. Čištění zvládnete hadříkem a vlažnou vodou.

Křesla Alegria z hliníku (zdroj: Mountfield)

Oblíbeným materiálem je také dekorativní tahokov. Nábytek z tahokovu je díky speciální povrchové úpravě celoročně odolný vůči povětrnostním podmínkám i slunečnímu záření, jeho povrch nebledne a je víceméně bezúdržbový.

Křesla Savoy, stůl Tavio (zdroj: Mountfield)

Balkonový nábytek

Je dobré poznamenat, že výrobci nábytku myslí na plnohodnotný nábytek také pro menší prostory, jakými jsou balkony městských bytů a zápraží chat a chalup. S dobrou balkonovou sestavou (obvykle dvě křesla a stůl) můžete zažívat zábavu, relax i romantiku ve velkém stylu i na doslova pár metrech čtverečných.

Zahradní sestava Ambra (zdroj: Mountfield)

Slunečníky

Spolehlivě ochrání před letními ostrými slunečnými paprsky, ale také před nepříjemnými přeháňkami. Řeč je o slunečnících, které jsou nezbytnou součástí snad každé zahrady. Bez přístřešků, které navíc dodávají pocit větší intimity, by to nebyla ta pravá venkovní pohoda. Snad každý chce být aspoň trochu

opálený, ale slunce může způsobit rovněž nepříjemné popáleniny. Lékaři rovněž dlouhodobě varují před vážnými zdravotními důsledky slunečního záření. Nikdo si současně nechce odepřít příjemný pobyt na zahradě. Pokud tedy nemáte vzrostlé stromy, které by poskytovaly dostatečný „úkryt“ před sluníčkem, určitě oceníte velký slunečník, jenž zajistí příjemný stín i v parném létě. K vybavení těch lepších patří výškově nastavitelná tyč se spolehlivou aretací a teleskopický vysouvací mechanismus pro otevírání stínidla. Vyplatí se vybrat slunečník s naklápěcí střechou, která stíní i před šikmými ranními nebo večerními paprsky slunce, a potahem z vodoodpudivého polyesteru, jenž ochrání před dešťovou přeháňkou. Aby slunečník nevzal první závan větru, pořiďte raději opravdu robustní stojan.

Slunečník Crystal (zdroj: Mountfield)

Houpačky

Určitě ten pocit znáte – blíží se konec pracovního dne a vy už máte všeho dost. Netoužíte po bouřlivém nočním životě, intelektuálním požitku ani dynamickém sportovním vyžití. Chcete se jen tak válet… Je jedno, jestli se svalíte na lehátko a vystavíte tvář slunci nebo si přečtete detektivku v pohodlné houpačce. Potřebujete prostě chvilku poklidného odpočinku. Zahradní houpačka, to je prostě romantika. Na trhu je opět spousta materiálových i designových možností. Je libo rodinnou houpačku pro tři, nebo stylové závěsné single lehátko?

Houpačka Serenity (zdroj: Mountfield)

Lehátka

Odpočinek na zahradě vleže? No jistě … Určitě se tedy vyplatí pořídit si ke stolu a židlím také lehátko, které využijete na odpočinek i na opalování. Pohodlné lehátko by mělo mít stabilní konstrukci, aby se pod vámi nesložilo, a ergonomické tvarování, díky kterému se nebudete nepohodlně vrtět. Ať už uvažujete o hliníku, umělém ratanu nebo masivním dřevu, je dobré zvolit takový materiál a povrchovou úpravu, které nevyžadují velkou údržbu. Když lehátko ještě doplníte měkkým potahem, nebude se vám chtít z něj vstávat.

Teakové lehátko Gentle (zdroj: Mountfield)

Více informací o zahradním nábytku naleznete na www.mountfield.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem