Co položit na chodníky, cesty? Pro dláždění venkovních ploch, teras, cest a dvorků se kromě tradičních materiálů stále více využívá beton. Při dobré ceně poskytuje potřebnou kvalitu a jeho pokládka je bezproblémová. Vyrábí se v široké škále tvarů, barev a rozměrů.

Dlažba Stone (Diton), na výběr v pěti barevných mixech, cena 499 Kč/m2, www.diton.cz.Než se vrhnete do výstavby

Na úpravy okolo domu je třeba myslet už při projektu stavby. I když je pravda, že „kam a kudy“ mají vést cestičky naším pozemkem, zjistíme nejlépe během jeho osidlování. Na druhou stranu při plánované stavbě, koupi či rekonstrukci je dobré se řídit radami zahradního architekta, určitě neproděláte. Zpevněnou plochu potřebují přístupové cesty a chodníčky, parkovací stání, terasy, odpočinkové plochy pro zahradní nábytek nebo okolí bazénu. Porada s odborníkem je důležitá také proto, že budované přístupové cesty a chodníky by měly souznít s charakterem nemovitosti, jejího oplocení, stylu zahrady i okolí, aby všechny části splynuly v příjemně působící vyvážený celek.

Celkový pohled byste měli mít na paměti i při rozšiřování nebo rekonstrukci stávajících zpevněných ploch. Stejně důležitým hlediskem při výběru a stavbě zpevněných ploch je jejich pohodlná schůdnost, bezpečnost, trvanlivost a snadná údržba, především při odklízení sněhu. Vybírat lze z řady materiálů: z betonu, keramiky, plastbetonu, přírodního a umělého kamene i dřeva. 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Beton má více podob

Zatravňovací dlaždice (Diton), 60 x 40 x 10 cm, cena 61 Kč/ks, www.diton.cz.Na trhu vede betonová dlažba, ve srovnání s ostatními materiály je levnější. Od doby, kdy se beton začal barvit a různě upravovat, se stal mnohem atraktivnějším. Moderní barvy dlažbě propůjčují přírodní odstíny. Většina materiálů je odolná proti obrusu a vlivu počasí. Kromě kvality zvoleného materiálu je třeba myslet na kvalitní úpravu podloží i samotné pokládky včetně dokončovacích prací. Pokud nebude dlažba nadměrně namáhána, mohou být použity dlažební kostky vysoké 4 nebo 6 cm. Bude-li pojízdná, je nutné naplánovat kostky nejméně 8 cm vysoké.

Častým zlozvykem, který celkovému vyznění plochy škodí, je dolévání krajů betonem místo zaříznutí dlaždic. Moderní beton v nejrůznějších barvách může být smíchaný s kamennou drtí či oblázky, pískovaný, vymývaný nebo opatřený patinou. Současné tvarovky se vyrábějí vibrolisováním – kombinací tlaku a vibrací ze zavlhlé betonové směsi. Jsou rozměrově přesné a vysoce odolné.

Dlaždice s kameny, cena 129 Kč/ks.K mání jsou i betonové tvarovky vhodné pro zatravnění. Po osetí vznikne zpevněná, ale přesto zelená přístupová cesta.  Kámen, dřevo, nebo imitace z betonu? Dekorativní ražený beton – pod tímto názvem se skrývají originální plochy s designem kamene, břidlice, dlažebních kostek, cihel, dřeva apod. Povrch vzniká ražením do předem připraveného podkladu přímo na místě realizace. Plocha je celistvá a nemá „nešvary“ související s klasickou dlažbou.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

Další materiály

Zatravňovací dlažba Hydronet (Presbeton), povrch přírodní, hladký, 30 x 30 x 8 cm, cena 35 Kč/ks, www.presbeton.cz.Keramické dlaždice mají výhodu dlouhé životnosti, snadné údržby i estetického vzhledu. Při nákupu je však třeba rozlišovat mezi dlažbou vnitřní a venkovní. Venku lépe vypadají a také se lépe udržují dlaždice větších formátů. Kombinací barev a směru pokládky mohou vznikat nápadité plochy. Při tvorbě plochy z jedné barvy je dobré brát dlaždice z více palet najednou, abyste předešli případnému nechtěnému pruhování. Přírodní kámen je trvanlivý a nadčasový materiál s kouzlem daným rozdíly v barvě, tvaru, struktuře i textuře jednoho druhu.

Rozhodnete-li se použít na zpevněné plochy kámen, vycházejte vždy z místních materiálů. Z kamene se vyrábějí desky, kostky a mozaiky. Mohou se pokládat do štěrkopísku, větší zatížení snese kámen položený do suchého betonu. Dřevěná špalíková dlažba nepatří jen do historie. Impregnovaná vydrží v půdě mnoho let. Její místo je spíš na krytých terasách, kde není tak vystavena povětrnosti, jinak porůstá mechem, klouže a vydouvá se. Na nekrytých venkovních plochách se používá tropické dřevo, které se nemusí impregnovat.

text: Helena Marková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem