V předjaří a na počátku jara se můžete pustit do prostřihu stromů a keřů, zahradě tím velmi prospějete. Aby vám šla práce pěkně od ruky, vybrali jsme pro vás několik pomocníků.

Prořezu stromů by měl každý zahrádkář věnovat velkou pozornost, protože z prořezaných stromů vzejde větší úroda než ze stromů, které jsou obtěžkány větvemi. Díky prořezu získá strom dostatek světla, pupeny budou moci vykvést dříve a na podzim bude zajištěna bohatá úroda. Plody bývají také kvalitnější.

Základní typy řezů

- Výchovné řezy se provádějí u mladých stromků 2 až 5 let po výsadbě. Zkracuje se hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Vytvoří správný poměr mezi kořeny a korunou.

- Udržovací řez se provádí po období výchovného řezu, když jsou stromy v plné plodnosti, přibližně od čtvrtého roku po výsadbě. Odstraňují se nevhodné výhony a větve, omezují se i rozměry koruny. Cílem je zabezpečení plodnosti.

- Zmlazovací řez je určen pro staré a zanedbané stromy, které přestávají plodit a potřebují získat vitalitu, zvýšit plodnost a životnost. Ořezávají se jakkoliv poškozené, přehoustlé větve a ty, které omezují dozrávání plodů.

Kdy prořezávat? 

S prořezáváním stromů by se mělo začít v době, kdy přejdou ty největší mrazy. Stromy se probírají k životu a s prořezem se tak lépe vyrovnají. Optimálním okamžikem je zpravidla únor a březen – tedy období vegetačního klidu. Řez v tomto období se nazývá zimní a ukončuje se v době rašení. V období zimního prořezu se začíná s odrůdami, které jsou odolnější vůči mrazům. Obecně ale platí, že by při prořezávání neměly panovat silné mrazy, řezné rány by totiž mohly zamrznout. Nikdy by se tak nemělo řezat, pokud teplota klesne pod –8 °C.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jak správně řezat 

Větve, které na podzim přinesou ovoce, bývají zpravidla šikmé. Řežou se proto větve, které rostou kolmo vzhůru a zahušťují korunu, a to v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem. Stejně se odstraňují i výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů, a také nemocné a poškozené větve. Větší řezy ošetřete štěpařským voskem či stromovým balzámem.


1) Lehká páka, výrobce: FISKARS, cena: 4 499  Kč, www.fiskars.cz


2) S jednou čepelí, výrobce: FISKARS, cena: 4 499 Kč, www.OBI.cz


3) Střih se zárukou
výrobce: GARDENA, cena: 675  Kč, www.gardena.cz


4) Chytré pákovky, výrobce: WOLF GARTEN, cena: 1 390  Kč, www.mountfield.cz


5) Prodloužená ruka, výrobce: FISKARS, www.fiskars.cz, cena: 1060 + 1 210  Kč

Jednočepelové nůžky na silné větve PowerStep™ L85 jsou vhodné pro všechny druhy střihání v zahradě až do průměru větví 50 mm. Unikátní převod zvyšuje střižný výkon a rovnoměrně rozděluje sílu, kterou působíme na držadla tak, aby byla přibližně stejná v celém průběhu střihu. Patentovaná technologie umožňuje stříhat větve v jednom či více krocích. Usnadňuje práci mladým stejně jako seniorům tím, že eliminuje zátěž a únavu a zvyšuje tak pohodlí při práci. Nůžky jsou vyrobeny z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, jsou lehké a velmi pevné. Střižná čepel je z kvalitní CrMoV oceli, potažené vrstvou pro snížení tření. Jednočepelové nůžky Quantum L109 díky důmyslnému převodu překvapí snadným stříháním, navíc mají lehká a pevná hliníková držadla s korkovými úchopovými prvky. Nůžky 480B Classic se dvěma břity pro stříhání čerstvého dřeva do max. průměru 30 mm, systém tlumení nárazů chrání vaše zápěstí. Na tyto nůžky poskytuje výrobce záruku 25 let. Pákové nůžky RR 750 umožňují díky převodům stříhat větve až do průměru 45 mm, a to s vynaložením třikrát menší síly než nůžky s klasickým mechanismem. Nůžky na větve s upínacím systémem QuikFit a univerzální teleskopickou násadou. Kromě nůžek na větve na ni můžete nasadit velké množství nástrojů, např. pilku na větve, česáček na ovoce nebo čistič okapů.

6) Dlouhý a výkonný, výrobce: OREGON, cena: 2 590  Kč, www.mountfield.cz

7) Chytré jednoručky, výrobce: FISKARS, cena: 810  Kč, www.fiskars.cz

8) Krásky s korkem, výrobce: FISKARS, cena: 1 350 Kč, www.fiskars.cz

9) Malé a šikovné, výrobce: GARDENA, cena: 490 Kč, www.gardena.cz

10) Bez námahy, výrobce: Mountfield, cena: 1990 Kč, www.mountfield.cz

Elektrický prořezávač větví EAS 750 F vám pomůže zbavit koruny stromů zbytečných větví, a to i bez žebříku. Teleskopická násada se dostane až do výšky 4,5 metru, kvalitní řez zajistí lišta renomované značky Oregon. Hmotnost zařízení je pouhých 3,4 kg, záruka 7 let. Zahradní nůžky PowerStep™ P83 s patentovanou technologií umožňují stříhat v jednom, dvou nebo třech krocích, nůžky si samy zvolí nejvhodnější nastavení podle průměru stříhané větve. Zahradní dvoučepelové nůžky Quantum P100 s vysoce kvalitní hliníkovou konstrukcí, doplněné pohodlnými korkovými držadly, zaručují čisté a lehké stříhání bez námahy, výborně se čistí. Zahradní nůžky Comfort se výborně hodí pro stříhání květin, mladých výhonků a čerstvého dřeva. Jejich krátkou hlavou dosáhnete i do úzkých a těžko přístupných míst. Akumulátorový prořezávač větví APS 2010 Li vydrží pracovat na jedno nabití až půl hodiny. Princip nového pomocníka je geniálně prostý. Žádná střižná lišta, ale malý řezný kotouč zaručí rychlý a přesný řez. Práce s ním je snadná a prořezávač je velmi lehký. Váží totiž necelý 1 kg. I přes malou hmotnost umí tento praktický pomocník bleskurychle přeříznout větve o tloušťce až 30 mm.

Čím správně stříhat

Používejte vždy ostré nástroje. Pro odstraňování malých výhonů stačí klasické jednoruční zahradní nůžky, na opravdu silné výhony je nejlepší použít silnější nástroje jako zahradnickou pilku či pákové dvojruční nůžky s prodlouženou rukojetí. Ty jsou praktické k prostříhávání větví ve větších výškách. Dlouhé rukojeti jako účinné páky navíc umožňují přestřihnout i tlustší větve. Pro stříhání ve větších výškách můžete použít nůžky na větve s teleskopickou násadou. Důležité je dbát na to, aby byly nástroje vždy čisté, jinak by se mohla řezem do stromu zanést infekce.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem