Tak jako se před časem objevovaly na každé druhé zahradě klasické bazény, získávají nyní na stále větší oblibě vířivky, masážní bazény či domácí lázně. A vychutnat si příjemnou lázeň v létě i v zimě je jistě lákavá představa.

Většina dnes nabízených vířivek je určena nejen pro interiér, ale i pro exteriér a je možné je využívat v jakoukoli roční dobu. Jsou totiž vyrobeny z kvalitních termoizolačních materiálů a konstruovány tak, aby odolávaly výkyvům teplot i nepříznivým klimatickým podmínkám. Voda je vyhřívána pomocí topného tělesa, termostatem je možné nastavit požadovanou teplotu, v zimě by neměla klesnout pod 37 °C.

Vířivka CalderaSpas Martinique je určena pro 4 osoby a její rozměry jsou 226 x 193 x 86 cm. Cena 207 000 Kč bez DPH.Ohřívaná voda proudí v bazénu pomocí fi ltrace, je proto ve všech částech stále stejnoměrně teplá. U většiny typů vířivek je ohřev vody pevně spojen s chodem fi ltrace, aby se teplá voda dostala od topného tělesa do prostoru bazénu. Problém pak může nastat v případě, že chceme zapnout pouze fi ltr a vodu ohřívat nechceme. V takové situaci lze regulovat ohřev vody termostatem – jestliže nastavíme teplotu na nízký stupeň, ohřívání se nezapne.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Výběr správného místa je zásadní

Pro instalaci vířivého bazénu v exteriéru je třeba mít pouze zajištěn pevný, vodorovný a hladký podklad, nejčastěji je to dřevěná či betonová plocha, případně terasa, kde bude váha celého zařízení včetně vody rovnoměrně rozložená, a přívod elektřiny s dostatečným jištěním. Umístění vířivky v zahradě je však třeba vybírat velmi pečlivě, abychom měli příjemný výhled a současně nebylo na vířivý bazén vidět z ulice či od sousedů. Soukromí může zvýšit i vhodně vysazená či popínavá zeleň nebo zídka či nízký plot. Vířivka by také neměla být příliš vzdálená od domu, což je praktické a v zimních měsících i příjemnější.

Komfort, výkon a styl – to jsou hlavní vlastnosti vířivek CalderaSpas, které udělaly z této značky legendu.Vodu je možné napouštět běžnou zahradní hadicí, pro vypouštění má vířivka vlastní ventil, odpad proto není třeba, nicméně kanalizace by neměla být příliš daleko. Jestliže nemáme vířivku na kryté terase, je vhodné počítat i s jejím zastřešením, které oceníme nejen v horkých letních dnech jako ochranu před sluncem, ale také v nepříznivém počasí nebo v zimě. K zastřešení můžeme zvolit prostě jen slunečník, pro stacionární vířivku je ale výhodnější stabilní pergola či altán, který může být i architektonicky zajímavý. V takovém případě pak vířivka plní v zahradě i funkci estetického solitéru. Je možné vybrat i zastřešení s elektrickým pohonem, které lze otvírat či zavírat dálkovým ovládáním přímo z lázně. Mělo by mít i úpravu proti stékání kondenzující vlhkosti.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Hydromasáž i s hudbou či televizí

Vířivý bazén Persea pro pět osob, cena cca 296 000 Kč (USSPA).Nabídka wellness bazénů, které je možné využívat venku i uvnitř po celý rok, je opravdu široká. Vířivka nám může nahradit bazén, pokud upřednostňujeme klidný relaxační pobyt ve vodě před plaváním, případně ho může vířivka vhodně doplnit. Vířivé bazény mohou mít mnoho podob, pokud jde o vnější vzhled, přístup, vybavení a doplňky. Základem je akrylátová skořepina, vytvarovaná v závislosti na složení materiálu do rozmanitých velikostí a podob. Nabízené moderní vířivky mají skvělou ergonomii, která zvyšuje prožitek z hydromasáže, a pobyt v nich je velice příjemný a pohodlný.

Rozmístění trysek je dáno jejich typem, počtem a účelem. Velikost vířivého bazénu bychom měli vždy volit podle počtu členů rodiny, i pro koupel ve dvou je pak vířivka pohodlnější. Když je rozměr akrylátové vany dán, můžeme si podle svého vybrat z nabízených variant vnější obložení a další doplňky a příslušenství. Obklad bývá nejčastěji dřevěný v různých barvách a odstínech, ale může být i kamenný nebo keramický, bazén lze také jen obezdít. Příslušenství je nabízeno podle umístění vířivky a potřeb i vkusu zákazníka.

Nepostradatelné jsou dřevěné či plastové schůdky a jednodílný nebo dvoudílný termokryt, který chrání vodu před chladnutím a také zabraňuje napadání listů ze stromů či vniknutí jiných nečistot do vody. Ale tím výčet doplňků zdaleka nekončí. Dokoupit je možné slunečník, věšáky na oblečení, nejrůznější odkládací plochy na občerstvení, nádoby na ručníky, barový pultík se židlemi a podobně. Nároční zákazníci si mohou pořídit i originální wellness župany nebo ručníky. Kromě hydromasáže nabízí vířivky i doplňkové terapie – například chromoterapii a automatické dávkování aromatických látek. Aby byla voda stále čistá, je třeba ji ošetřovat vhodnou chemií.

text: Dana D. Daňková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem