Kdy je vhodné období pro prořezávání ovocných stromů? Promluvili jsme si se zahrádkářem, který vám poradí, jak správně provést řez.

Při pěstování ovocných stromů se nevyhnete péči o ně. Ta je nesmírně důležitá z hlediska kvalitní úrody. Nemějte obavy, nejde o nic složitého, přestože se to tak může na první pohled jevit. Klíčem k udržení vitálních a produktivně plodících ovocných stromů je každoroční prořezávání.

Jak ořezávat ovocné stromy

V našem mírném pásmu se věnujeme většinou pěstování jádrového ovoce, jako jablka, hrušky, kdoule, mišpule, oskeruše či jeřabiny, nebo peckovému ovoci – třešně, višně, švestky, meruňky, tedy jakékoli plody s jednou peckou. Níže popisovaná tříkroková metoda funguje dobře pro oba druhy. Jak postupovat při ořezávání ovocných stromků, abychom jim nezpůsobili potíže, ale naopak pomohli v růstu?

Správně provedený řez stromků závisí na dobře zvládnuté technice, ročním období a konkrétním záměru zahradníka (zdroj: iStock))

Zahradník doporučuje

„Jednoduchý postup řezu a tvarování ovocných stromů je založen na takzvaném řezu apikální dominancí (vztah mezi vrcholovým pupenem rostliny a pupeny postranními, které jsou jím omezovány, pozn. red.). Takže dojde-li k odstranění vrcholového pupene, apikální dominance je přerušena a tuto funkci přejímá pupen nejblíže níže postavený. Nejen začátečník, ale každý zahradník, který chce mít správně a odborně proříznutý ovocný strom, musí nejprve pochopit výše uvedený pojem,“ radí profesionální zahradník Daniel Bartoš, věnující se odborné péči o ovocné stromy...

Celý článek si přečtěte na našem novém prémiovém webu mujdumkrokzakrokem.cz

 -red-

logo MessengerPoslat Messengerem