Stavět dům v proluce bylo snem manželské dvojice architektů. Po delším hledání objevili ve starší zástavbě v blízkosti centra Benešova řadový domek na prodej. Místo náročné rekonstrukce starý dům vybourali a vzniklé proluce dali zcela nový obsah.

Zchátralý stav „řadovky“ z minulého století se pro jejich záměr skvěle hodil. „Plánovali jsme malý, maximálně čtyřčlenný ateliér. Mít ho ve vlastním domě je velmi praktické a zároveň je to nejlepší způsob, jak prezentovat naši práci klientům,“ říká architektka Šárka Holišová Šochová.

Atrium je vydlážděno žulovou dlažbou. Volný průhled přes prosklený ateliér až na zahradu za domem opticky odlehčuje hmotu domu a zvětšuje prostor„Pět minut chůze od náměstí, malá zahrada, která se opticky spojuje s okolím ve velký sad, původní dům ve stavu na zbourání, částečně podsklepený s kamenným sklípkem, víc jsme si ani nemohli přát. Koncept domu se zrodil ještě ten den, kdy jsme si pozemek poprvé prohlédli, a už se nezměnil.“

Původní uliční fasáda kopírovala hranici pozemku a tvořila souvislou linii se sousedními fasádami, dům měl přízemí a podkroví. Novostavba směrem do ulice výškově navazuje na římsy a hřebeny sousedních střech, směrem do zahrady je o patro vyšší. „Uliční fronta stávajících domů má jen jedno společné – každý dům je zcela jiný. Proto jsme se rozhodli prolomit část vstupního průčelí ve prospěch vstupního dvorku,“ vysvětluje architektka.

Dvorek uzavřený vstupní bránou z ocelového plechu je upraven jako atrium a poskytuje zklidněný vstup do domu a příjemné prosvětlení a průhledy z ateliéru. Obytná část nahoře díky tomu získala odstup od ulice a přirozené stínění korunou stromu, který byl v atriu vysazen.

Část domu ustupuje směrem do zahrady, což uvolnilo místo pro malé atrium, uzavřené ze tří stran zdmi a z ulice vysokou bránou z černého ocelového plechu. Vznikl tak příjemně chráněný parter se zelenou dominantou (dřezovec trojtrnný)

Proluka jako výzva

Prostorový koncept se rafinovaně vypořádává s minimální plochou, kterou bylo možné zastavět. Využívá skutečnost, že pozemek je v podélném směru mírně svažitý, úroveň zahrady leží téměř o polovinu výšky podlaží výše než vstup z ulice. V přízemí se nachází garáž s vjezdem přímo z ulice, vstupní hala, zázemí a společný ateliér manželů s vlastním malým dvorkem na zahradě.

Bezrámové, pevně zasklené okno do zahrady přivádí do kuchyně maximum světlaDispozice druhého podlaží je uspořádána do tvaru písmene L. Zde je umístěna společná obývací část, příjemně prosvětlená rohovým oknem do atria. Kuchyň a jídelna jsou orientovány do zahrady, kam se vychází přes terasu a přes venkovní betonové schodiště. Třetí podlaží má obdélníkový půdorys, nachází se tu ložnice rodičů s šatnou, dětský pokoj a koupelna. Pokoje orientované do zahrady jsou chráněny před hlukem z ulice i jižním sluncem a mají příjemný výhled do zeleně.

Další inspirativní návštěva řadovky: Moderní tečka na konci řady

Konstrukčně byl dům navržený jako vyzdívaný z tvárnic Durisol s železobetonovými stropy. Architekti chtěli využít cihly z původního domu jako nositele autentického ducha. To se podařilo v přízemí u štítových nosných stěn, které nemusí být tepelněizolační. „Od začátku jsme věděli, že když cihly, tak neomítané, s přiznáním nekonečné struktury a všech nedokonalostí,“ komentuje Šárka Holišová Šochová.

V interiéru kladli důraz na přírodní materiály a jejich přirozenou strukturu, na trvanlivost a jednoduchou údržbu. Podlahy jsou z litého terazza nebo pokryty celoplošnými bavlněnými koberci, stěny omítané a z režného cihelného zdiva, schody a nábytek byly vyrobeny na zakázku a mají krásné povrchy z modřínu.

Schodiště volně odděluje relaxační část od kuchyně s jídelním koutem. Oddělení se promítá i na podlaze rozdělené na bavlněný koberec a hladkou plochu z litého terazza antracitové barvy. Celá štítová stěna je obezděna režnými cihlami, tato nekonečná struktura vnáší do interiéru příjemnou nepravidelnost a pokračuje ven do exteriéru

V exteriéru kontrastuje bílá, černá a přírodní materiály – hladká štuková omítka, načerno natírané betonové cihly, černý plech, betonové schody, dřevěná okna, žulové prvky a režné cihly. Nedílnou součástí domu byl návrh zeleně s dominantou vstupního dvorku, dřezovcem trojtrnným, a mohutnými modrými hortenziemi v zadním dvorku.

Zahrada za domem je rozdělena živými ploty z buxusů a trav do tří za sebou řazených částí: okrasné, pobytové a užitkové. Navzdory omezeným možnostem se na parcele v úzké proluce podařilo vybudovat plnohodnotné a navíc originální bydlení.

Terasy a zahradu propojují dvě venkovní betonová schodiště. Architekti si nápaditě pohráli s režným cihelným zdivem. Dělicí zídka z klasických plných cihel obsahuje zavěšenou betonovou lavičku, děrovaná horní část propouští světlo a vytváří zajímavou a proměnlivou hru světla a stínů

Zaujalo nás

Za pozornost stojí, jak si architekti poradili s nedostatkem místa a rozvodem instalací. Vytápění a ohřev vody zajišťuje plynový kotel umístěný v prostředním patře v technické místnosti. Ta byla vytvořena mezi štítovou stěnou a truhlářsky provedenou kuchyňskou stěnou. Tím se výrazně zkrátily rozvody vody a topení. Současně se zde podařilo do jednoho prostoru soustředit spíž, technické zázemí a pračku se sušičkou a ušetřit drahocennou podlažní plochu.


Nepřehlédněte: 
Dva architektonické styly v jednom domě? Může to fungovat! 

Text: Jitka Pálková, foto: Tomáš Rasl

logo MessengerPoslat Messengerem