„Dům pro rodiče může být zadání, které nadlouho ochladí rodinné vztahy nebo vztah architekta k jeho práci,“ říká Juraj Benetin z ateliéru Compass Architekti, jeden z autorů návrhu novostavby na okraji malé slovenské obce. Naštěstí to dopadlo opačně.

Pozemek o rozloze 661 m2, s přístupovou komunikací na jihovýchodní straně, se nachází v rovinaté krajině v klidné nové rodinné zástavbě. Od rodičů dostali architekti jen tři požadavky: malý dům, žádné schody a hodně místa na hraní pro vnoučata, kterých se tu může sejít až devět.

Výtvarný princip interiéru je založen na spojení materiálů s výraznou strukturou – pohledového betonu a olejovaného dubového dřeva. Kontrast podtrhují bílé a černé prvky – okenní rámy, židle, varná deska, stůl, svítidla a ocelové sloupky mezi okny.Kvůli optimálnímu využití pozemku je stavba umístěná v severní části parcely, aby na slunné straně vznikl volný prostor pro rekreační zahradu.

„Naším řešením bylo jednoduché schéma polovičního atria ve tvaru rozevřeného písmene L. Jižní strana atria se zahrádkou je vystavena slunci,“ vysvětluje architekt základ konceptu.

Samotný dům je tradičně rozdělen na denní a noční část. Denní je transparentní, otevřená do zahrady a zcela přehledná.

Kuchyňská linka je vybavena varným ostrůvkem s malým barovým pultem, středobodem místnosti je velký jídelní stůl a zóna je vybavena i pohodlným rohovým sezením.

Na tento prostor přímo navazuje herna pro děti, oddělená dřevěnou nábytkovou stěnou. Díky otevřenému vnitřnímu prostoru a plně prosklené fasádě do zahrady jsou vnoučata stále na očích, ať už si hrají venku nebo v domě.

Noční část (ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou, technická místnost a další pokoj s vlastní koupelnou) umístěná v druhém křídle je orientována na opačnou stranu, do malé zahrádky na severovýchodní straně pozemku. Toto skryté útočiště poskytuje soukromí, klid, stín a únik před křikem dětí z atria.

Kuchyň z hladkých bílých MDF desek má puristický ráz – nejsou tu ani horní skříňky, ani úchytky, veškeré detaily jsou skryté včetně zapuštěných elektrických zásuvek.

Dialog materiálů

Pohledový beton odděluje zahradu od ulice a rámuje obvod pozemku, na který se vstupuje a vjíždí bránou z dřevěných profilů. I toto řešení vzniklo podle návrhu architektů.Pohledu zvenčí dominuje plně prosklená fasáda. Hladká lesklá plocha, v níž se odráží travnatá plocha a hladina bazénu, je konfrontována se surovou strukturou pohledového betonu.

Prvkem spojujícím všechny části domu je horizontála železobetonové stropní desky, která prochází od závětří a hlavního vstupu přes ložnicovou část až do společného obývacího prostoru a také přesahuje z interiéru do exteriéru.

Přesah desky je navržen tak, aby optimálně reguloval sluneční záření – v létě stínil skleněnou fasádu a po zbytek roku umožňoval proslunění a prohřívání interiéru. Zaoblené nároží ve styku obou traktů vytváří rozšířenou krytou terasu pro stolování a elegantní křivka dodává jednoduché stavbě „švih“.

Interiér je koncipován jako volný prostor mezi podlahou a stropem, do něhož jsou vloženy objekty – vybavení a lidé. Estetický výraz určuje kontrast pohledového betonu a přírodního dubového dřeva, z něhož je vyroben nábytek, dveře a příčky, resp. obložení stěn.

Jednoduchý koncept založený na otevřenosti a kombinaci elementárních materiálů se stal základem příjemného bydlení, které s časem nic neztratí na kráse ani na hodnotě.

Přesahující železobetonová stropní deska je dimenzována tak, aby optimálně čelila slunečnímu záření. Na západní fasádě je přesah větší, na jižní menší, protože v poledne stojí slunce na obloze nejvýše a paprsky spadají ve strmějším úhlu.

Autoři

Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Mirka Gašparová, Ing. arch. Matej Grébert, Ing. Mgr. art. Juraj Kurpaš

Kontakt: Compass atelier

Text: Jitka Pálková, Foto: Boys Play Nice

logo MessengerPoslat Messengerem