Dobře postavený, inteligentní ve svém provozu, přívětivý. Dům stojí ve svahu s výhledy do daleka i do blízké zeleně a přitom nedaleko náměstí. O pozemek byl velký zájem, a než se ho podařilo získat, bylo třeba vynaložit mnoho úsilí. Dále to pak šlo mnohem rychleji, už první koncept architekta Jana Alexe Řezáče byl úspěšný.

Majitel domu Lumír Tesař uvádí: „Chtěli jsme žít co nejvíce v zeleni, ale přitom mít blízko do centra, pohodlnou procházkou je to odtud deset minut. Vlastně to byl jediný pozemek ve Slaném, který tyto dva jednoduché požadavky splňoval. Nabízely se například stavební parcely u hezkého rybníka na druhém konci města, ale do centra by to pěšky trvalo čtyřicet minut.“ Jeho paní Milena Tesařová dodává: „A navíc tu byl jasný záměr, že zdejší zástavba si udrží podobný styl. Klasická satelitní zástavba je většinou hrůzný mix typových domů z katalogů, které vedle sebe působí nepřirozeně…“

Když se podařilo vytouženou parcelu získat, začali manželé Tesařovi řešit, jak by měl jejich dům vypadat. Mají rádi čisté střídmé linie, věděli, že využijí výhodné orientace na jihozápad a velká okna se otevřou k výhledům na Slánskou horu a směrem k městu. Přáli si společnou obytnou místnost, spoustu úložných prostorů, pěkné dětské pokoje. S architektem Řezáčem tedy vedli debatu o tom, co všechno má dům splnit.

Klienti si přáli jednoduchý, čistý výraz domu a interiérů a velké prosklené plochy. Okna mají profily v antracitové barvě, francouzská okna v patře mají výšku 2,3 m. Jejich zábradlí tvoří skleněná deska uložená v bocích do nerez profilu uchyceného v ostění. Lodžie je zakrytá lepenou skleněnou deskou usazenou do hliníkového profilu kotveného do obvodových stěn

„Už jeho první studie byla vynikající, nemuseli jsme na ní nic zásadního měnit. Jasné bylo i členění prostoru, kde je společná zóna v přízemí a klidová v patře nahoře. Od začátku nám imponovalo řešení schodiště, které se stalo součástí obytné místnosti. Oceňujeme, že hned po otevření vstupních dveří se nám otevře krásný výhled do krajiny, návratu domů to tak přidává další pozitivní rozměr. Potřebovali jsme také zázemí pro naše koníčky, takže z původního prostoru pro zahradní sklad vznikl fotoateliér. Zahradní sklad je teď na jiném, daleko vhodnějším místě,“ vzpomíná pan Tesař.

„Rozhodli jsme se, že si řemeslníky pro poslední fázi stavby zajistíme a pohlídáme sami. Nejenže jsme tak ušetřili, ale podařilo se nám tak zajistit kvalitu všech pohledových prvků. Tento krok byl jednoznačně časově nejnáročnější. nic takového bychom už zažívat nechtěli,“ dodává.

Skvělé proporce a nábytek na míru

Výsledná podoba domu je nakonec překvapivá – mezi sousedy se nevypíná, nepůsobí honosně, ale když se pozorně podíváte, zjistíte, že má skvělé proporce a na svém místě stojí, jako by mu bylo předem určeno.

Parcela ve tvaru dlouhého trojúhelníku položeného ve svahu přitom byla pro definování stavby složitá. Interiéry překvapí už za vstupními dveřmi: krásná a přitom vlastně úplně jednoduchá chodba u ložnic, schodiště s obrazem velkého okna s krajinou. Tato kompozice se architektovi skutečně povedla. V celém domě dominuje matná litá podlaha, kterou dobře doplňuje pečlivě zvolený nábytek: dokonalá bílá kuchyň, dubový jídelní stůl se židlemi a horizontální skříňky z dubu. Většina nábytku je řešena na míru s ohledem na atypické rozměry a úhly.

Šedá fasáda z masivní části domu se promítá i na stěně u dubového schodiště. Opticky tak odděluje dřevostavbu od zděné části domu. Barvy a vybavení byly vybrány velmi pečlivě, dbalo se na každý detail zpracování

Dvě stavební konstrukce vedle sebe

Manželé Tesařovi vyžadovali precizní provedení stavby s perfektní tepelnou izolací, proto dali přednost montované dřevostavbě s difuzně otevřenou konstrukcí. S autorem projektu si dům rozdělili na nebytovou část a obytnou. První z nich se zakousla do svahu.

Ve směru vstupu do domu architekt vložil převýšený prostor se schodištěm a velkým oknem, které se otevírá výhledu na Slánskou horu

Z důvodu kontaktu nebytové části s terénem byla zvolena nosná konstrukce z betonových tvárnic. Nachází se v nejvyšší části pozemku, kde je také vjezd. Jsou tu sklady, dvojgaráž a technická místnost. Ke stavbě z betonu pak autor přisadil obytnou část s dřevěnou konstrukcí. V podstatě tedy jde o dvě stavby, mezi něž je vložen spojovací krček se schodištěm. Na masivní části domu je šedá fasáda, obytná část má omítku bílou.

„Montovaná dřevostavba dokázala zajistit vysokou kvalitu a přesnost, líbilo se nám také, že stěny nebudou v letních měsících akumulovat teplo. Náš předchozí dům byl zděný, v létě v něm bylo téměř k nevydržení. Ale hlavní důvod, proč jsme se rozhodli pro dřevostavbu, spočíval v energeticky úsporném řešení. Hrubá stavba byla hotová za tři dny, byla skutečná radost to sledovat. Ale dokončit interiéry jednoduché rozhodně nebylo,“ říká pan Tesař.

Majitelé domu se rozhodli pro podlahu s litou polyuretanovou stěrkou, která je ideální pro podlahové topení a zároveň velmi příjemná pro chůzi bosýma nohama. Není ani tvrdá, ani pocitově lepkavá. Další poměrně složitou etapou byla montáž oken a spolupráce s truhláři.

Podlaha s litou polyuretanovou stěrkou prostor velké obytné místnosti sjednocuje, navíc je ideální pro podlahové topení a příjemná pro bosé nohy. Centrem interiéru se stal krb, který se však díky dokonalému systému pro vytápění domu používá jen ve dnech, kdy se prudce sníží venkovní teplota

Kvalitní technologie

Spoustu času stavebníci věnovali také technologiím, jasnou představu měli o vytápění. Mělo být účinné a přitom s nízkými provozními náklady. Rozhodli se pro tepelné čerpadlo typu vzduch/voda. „Počítali jsme a porovnávali náklady i možné úspory. Když jsem zjistil, že výdaje za energie na topení nedosáhnou ani třetiny toho, co jsme platili v předchozím domě, bylo rozhodnuto.Udělali jsme dobře, do deseti let by se nám investice měla vrátit – každý rok za vytápění i ventilaci domu zaplatíme kolem 15 000 korun,“ uvádí pan Tesař.

„Při výběru tepelného čerpadla jsem si předem určil, co všechno má umět. Chtěl jsem, aby bylo umístěno kompletně uvnitř domu bez venkovní jednotky, kompaktní přístroj s funkcemi větrání, topení a přípravy teplé vody. Když jsem svoje parametry zadal do internetových vyhledávačů, objevil se vždy pouze jeden výrobek. Účinnost čerpadla je vynikající, zejména v kombinaci s izolací dřevostavby. Když se pak v zimě rozhoří ještě oheň v krbu, často nezbývá než větrat,“ upřesňuje.

Interiéry jsou střídmé, vynikají v nich solitéry z dubu: schodiště, jídelní stůl a nábytek vyrobený na míru. Bílá a dokonale provedená kuchyňská linka je částečně zapuštěná, přesto se stala nedílnou součástí obytného prostoru

Výhody řízené ventilace

Teplota v interiéru se v podstatě nemění, bez ohledu na to, jaká je teplota venku – čerpadlo okamžitě reaguje a nastaví se podle daných podmínek. Paní Tesařová dodává: „Teplotu v domě ale také může hodně ovlivnit situace, když zapomeneme upravit nastavení žaluzií. Třeba když je v zimě -20 °C a přitom svítí slunce, odpoledne zjistíme, že v domě je zbytečně horko, a to jen proto, že žaluzie nebyly zatažené. Dům se vytopí skrze skleněné plochy. Čerpadlo sice vyhodnocuje teplotu vody, která se mu z okruhu vrací, ale podlahové topení má delší setrvačnost, změna nastavení se projeví až druhý den. I proto jsme se rozhodli pro krb v obytné místnosti, aby v opačném případě, když slunce nezajistí teplotu v domě, bylo možné si přitopit. Využíváme ho tedy ve dnech, kdy se venkovní teplota prudce sníží a podlahové topení reaguje se zpožděním.“

Její manžel ještě upřesňuje: „Nakonec jsem přišel na výhody automatického režimu, zhruba po roce jsem se naučil, jak přesně ho nastavit. Máme tu několik okruhů, v některých místnostech má topení vyšší teplotu, jinde je nižší. Obrovskou výhodou je řízená ventilace, veškerý vzduch se díky ní kompletně vymění do patnácti minut. Nikdy nemáte pocit únavy z vydýchaného vzduchu, také spánek v takovém domě je úžasný. Kromě toho máme inteligentní elektroinstalaci, celý dům je možné ovládat přes jednoduchou aplikaci přes telefon či tablet – osvětlení, vytápění, žaluzie… Nádherná možnost je například simulace naší přítomnosti, když jsme na dovolené. Samostatnou kapitolou je individuálně napájený kamerový systém, který 24 hodin denně hlídá bezpečí celé rodiny.“

Autor: Ateliér MODULORA – Jan Alex Řezáč

Jsme tým architektů, který navrhuje a rekonstruuje domy všech měřítek, včetně
jejich interiérů a zahrad. Nepoužíváme automatické postupy, každý náš projekt je jedinečný a nepřenositelný, vytvořený na míru potřebám konkrétního klienta i prostředí. Máme zkušenosti s citlivými realizacemi v centrechtradičních českých měst a obcí, za což se nám podařilo získat řadu ocenění, mimo jiné i Národní cenu za architekturu – Grand Prix architektů.

Text: Hana Vinšová, foto: Martin Kocich a Martin Zeman

logo MessengerPoslat Messengerem