Dům na okraji malé moravské obce, na čarokrásném místě u lesa okouzlil současného majitele natolik, že se rozhodl nevydat se cestou, která se zde nabízela. Tedy nebourat a nestavět na místě původní stavby velkorysou moderní vilu, ale vrátit starému domu jeho původní krásu a s citem přidat moderní prvky.

Dvoupodlažní stavba na čtvercovém půdorysu s výraznou stanovou střechou byla postavena v 19. století jako fara, před dvaceti lety byla přestavěna na bydlení odpovídající standardu té doby.

I přes plastová okna a další nešťastné zásahy stále vyzařovala půvab stavby s klasickou kompozicí a historickými prvky. „Stavebník si přál úpravy rodinného domu a doplnění o nové garáže, venkovní bazén s posezením a tenisový kurt. Preferoval neokázalé řešení se zachováním co možná největší intimity. Proto jsme přistoupili k návrhu několika nenápadných přízemních objektů umístěných podél hranice pozemku tak, aby nerušily celkový ráz a přitom komunikovaly s původním domem,“ říká autor návrhu, architekt Ivo Švábenský.

Z pracovny může majitel domu vyjít posuvnou stěnou rovnou do bazénu. Kompozici ukončuje hliníková pergola s letní kuchyní, vybavená automaticky nastavitelnými lamelami a dešťovými senzory.

Na místě původní garáže vznikl kompaktní kamenný objekt, nová garáž, na niž navazuje prosklená stavba – druhá garáž speciálně pro historické automobily. Je zde i pracovna – soukromá oáza majitele domu, z níž vede několik schůdků na dřevěnou terasu k vířivce a k bazénu. Pohodu u vody dotváří na opačném konci terasy venkovní kuchyň krytá hliníkovou pergolou.

Součástí rekonstrukce byla i nová vstupní brána a úprava celého parteru kolem domu, v němž vyniká kamenné okruží staré studny.

Vstup na pozemek a zpevněné plochy kolem domu byly nově upraveny, terasovitě uspořádány a vydlážděny žulou. Garáž postavená na místě té původní má zelenou střechu.

„Ne“ jako pozitivní motivace

Na počátku nechyběly myšlenky na odstranění stávající stavby a nahrazení novou moderní architekturou, ale vzhledem k citové vazbě investora a k ekonomickým aspektům nakonec definitivní rozhodnutí znělo stavbu ponechat, i když její architektonický výraz není ve všech ohledech zdařilý. Architekt v takovémto případě vždy stojí před rozhodnutím, zda přesvědčit investora a na místo původní, byť funkční stavby vyšít něco nového, a tímto způsobem se realizovat, nebo s určitou mírou pokory přijmout v rámci celku prvky, s nimiž se osobně příliš neztotožňuje, nicméně pro uživatele mají svou hodnotu,“ pokračuje Ivo Švábenský. Zde se díky citlivému přístupu podařilo výrazně zvýšit komfort bydlení a zároveň zachovat genius loci jedinečného místa.

Obývací prostor v přízemí má tvar písmene L, od schodišťové haly jej odděluje pouze krbové těleso. Základem rodinného života je kombinace varného ostrůvku a dlouhého jídelního stolu. V sádrokartonovém podhledu je zapuštěna nerezová stropní digestoř. Vybavení interiéru podle návrhu architektů realizovala firma I+M Cípek z Rájce-Jestřebí.

Úpravy dispozice se obešly bez zásadních zásahů a využily již dříve vytvořené členění na otevřenou společnou obývací část v přízemí a ložnicovou část v patře, včetně ponechání hlavního vstupu. Z části suterénu vznikl vinný sklep propojený prosklenou podlahou s obývacím pokojem.

Také vinotéka pod obývacím pokojem byla realizována na zakázku z dubového dřeva. Okno ve stropě je zaskleno tvrzeným sklem. Otevírá zajímavý průhled do obývacího pokoje a zároveň sem přivádí denní světlo, což je velmi příjemné.

Hlavní proměna zahrnovala především kompletní nový „kabát“ – dodatečné zateplení, úpravy fasády, zateplení střechy a novou střešní krytinu, výměnu oken a vstupních dveří. Nová fasáda s bílou omítkou a dřevěnými špaletovými okny se blíží originálnímu historickému vzoru. Vstupní trakt byl obložen hliníkovými panely antracitové barvy, které reprezentují moderní prvek. Dalším je velká prosklená plocha vsazená do východního průčelí, aby bylo z obývacího pokoje vidět do showroomu s automobily.

Původní dům komunikuje s novými objekty. Nové okno v obývacím pokoji bylo navrženo tak, aby poskytovalo přímý výhled na veterány vystavené v garáži.

Uvnitř došlo k výměně instalací včetně vytápění, nové jsou dřevěné třívrstvé podlahy, keramické dlažby, schodiště a veškeré vybavení interiéru ve společné obývací části domu a koupelnách. Bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektů. Jednoduchý design s klasickými prvky je citlivým kompromisem, který reaguje jak na tradice, tak na požadavky na moderní bydlení.

Autor: Ing. arch. Ivo Švábenský (1971)

Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury VUT Brno. Vede vlastní ateliér IS-ARCH s.r.o., zabývá se projekty bytové a občanské výstavby od architektonických návrhů přes zpracování projektové dokumentace až po autorský dohled na stavbě a také návrhy interiérů. Získal řadu ocenění, například titul Dům roku 2010 v hlasování čtenářů časopisu Můj dům, Stavba roku Zlínského kraje 2015 (za Domov pro seniory Valašské Meziříčí) a v roce 2017 cenu novinářů za spojovací lávku SOU Uherský Brod. Nyní pracuje na resortu Park Life Kobuleti v Gruzii.

Kontakt: IS-arch.cz

Text: Jitka Pálková, Foto: Archiv IS-ARCH

logo MessengerPoslat Messengerem