To hlavní, co dvojice středního věku od svého rekreačního bydlení očekávala, bylo naprosté odpoutání od hektického života ve městě. Prosklený dům na rozlehlém pozemku nedaleko jihoafrické Pretorie toho ale nabízí mnohem více.

Pozemek o rozloze 35 hektarů, součást dnes již nevyužívané farmy, majitele zaujal kvůli osamělé poloze v řídce obydlené krajině, ve slunném jihozápadním svahu s nádhernými výhledy. Přestože dům budou trvale obývat pouze dva lidé, základním zadáním byl nekonvenční, velkorysý koncept, který poskytne hodně prostoru a volnosti, maximálně zhodnotí jedinečnou krásu místa a co nejvíce s ním obyvatele domu propojí.

Kombinace režných cihel, ocelových tabulkových oken a betonu stavbě propůjčuje vzhled starého industriálního objektu nebo zrekonstruované stodoly. Vpravo je vidět ložnice s velkým betonovým balkonem, krytým výrazně přesahující střechou.

Polodivoká kamenitá louka s vysokou trávou volně přechází na střechu budovy, splývá s ní a naplňuje tento záměr stavebníků. Stejně jako velkorysé prosklené prostory, které umožňují krajině doslova procházet domem po celé jeho šířce i délce. Právě díky zvláštní skleněné konstrukci dům získal přezdívku Zimní zahrada.

Plně prosklená Zimní zahrada je v chráněném teplém údolí, kde panuje mírné klima bez extrémních mrazů v zimě a veder v létě, chytře využívána jako zdroj pasivní solární energie. Střecha se skládá z tepelně izolovaných částí s plechovou krytinou a průsvitných ploch z vyztuženého profilovaného akrylátu a splňuje tak potřebu bránit v zimě velkým tepelným ztrátám a zároveň propouštět sluneční paprsky. V létě se tepelněizolační funkce uplatňuje proti přehřívání. V severním průčelí je instalována velká posuvná skleněná stěna, která se za teplého počasí automaticky vysune vzhůru, otevře interiér do přírody a odvětrá celý dům. Velká okna v ostatních místnostech sestávají z pevných a otevíravých částí a lze je také přímo provětrat.

Bydlení jako v chrámu

Pohled do obytné haly. Subtilní ocelová táhla nahrazují kleštiny a výrazně opticky odlehčují krov, který je v celém domě ponechán v pohledu.Obdélníková stavba z režných cihel se vzdáleně podobá stodole v lukách a naznačuje tak kontext s původním zemědělským využitím pozemku. Podélná osa směřuje od východu k západu, orientace dolů ze svahu umožnila vytvořit dvě podlaží. Na přání majitelů architektka Nadine Engelbrecht dům rozdělila na dva provozně nezávislé dispoziční celky se samostatnými vstupy. V suterénu se nachází byt pro hosty s ústřední halou, kuchyní, jsou tu i dvě ložnice s vlastními koupelnami a kryté patio.

Hlavní obytná část domu se nachází v přízemí a její zvenku i zevnitř jasně patrnou dominantou je Zimní zahrada – plně prosklená hala přes dvě podlaží, otevřená do sedlové střechy. Kolmo protíná masivní zděnou hmotu a přivádí do ní světlo, volnost a vzduch – podobně jako příčná loď středověké katedrály. Slouží především jako jídelna.

Z východní strany na ni navazuje kuchyň se spíží a skladem potravin, ze západní strany obývací pokoj, dvě pracovny a hlavní ložnice s příslušenstvím. I ta má plně prosklené průčelí a vlastní vyhlídkovou terasu. Majitelé domu odtud s láskou pozorují po ránu ptáky a večer západy slunce. Zajímavou součástí domu je vinný sklep s proskleným stropem. Z jídelny se naskýtá lákavý pohled na podzemní poklad kvalitního vína, ze sklípku je zase přes prosklenou zimní zahradu vidět až do nebe.

Konstrukce z železobetonu, režných cihel a ocelových profilů dává záruku velké odolnosti a dlouhé životnosti při minimální údržbě. Stavba se střešními fotovoltaickými články, solárními kolektory pro ohřev vody a vlastní studnou využívá energii, kterou sama vyrobí, a je nezávislá na vnějších zdrojích.

Kuchyňskou linku z běleného dubového dřeva s pracovní deskou z černého ocelového plechu navrhla Nadine Engelbrecht.

Interiér je vybaven převážně nábytkem vyrobeným na zakázku. Kombinace oceli, dřeva, cementových stěrek a pohledového betonu ve střízlivém industriálním stylu působí v sousedství krásné přírody nevtíravě a přirozeně. Krásu a jedinečnost celého projektu doplňují zajímavé solitéry, například svítidla nebo masivní dřevěné stoly, které si majitelé vyrobili vlastníma rukama.

Hlavní ložnice nabízí impozantní výhled do krajiny. Vnitřní dřevěné okenice umožňují zastínit prosklený šít a zabraňují jak přehřívání, tak únikům tepla.

Zaujalo nás: Chytré prosklení

Plně prosklená Zimní zahrada je v chráněném teplém údolí, kde panuje mírné klima bez extrémních mrazů v zimě a veder v létě, chytře využívána jako zdroj pasivní solární energie. Střecha se skládá z tepelně izolovaných částí s plechovou krytinou a průsvitných ploch z vyztuženého profilovaného akrylátu a splňuje tak potřebu bránit v zimě velkým tepelným ztrátám a zároveň propouštět sluneční paprsky. V létě se tepelněizolační funkce uplatňuje proti přehřívání. V severním průčelí je instalována velká posuvná skleněná stěna, která se za teplého počasí automaticky vysune vzhůru, otevře interiér do přírody a odvětrá celý dům. Velká okna v ostatních místnostech sestávají z pevných a otevíravých částí a lze je také přímo provětrat.

Autorka: Nadine Engelbrecht

Vystudovala architekturu na univerzitě v Pretorii a klimatický design na technické univerzitě v Mnichově. Pracovní zkušenosti získala v ateliéru Boogertman and Partners´Architects, od r. 2012 vede vlastní kancelář. Věnuje se trvale udržitelné architektuře, návrhům obytných a občanských staveb. Je členkou jihoafrické komory architektů a jihoafrické sekce Rady pro šetrné budovy (Green Building Council). Kontakt: Nadineengelbrecht.co.za

Text: Jitka Pálková, Foto: Marsel Roothman

logo MessengerPoslat Messengerem