Dům v příměstské části Prahy, který jsme navštívili, vyniká v mnoha věcech. Na první pohled je zřejmé, že majitelé neponechali nic náhodě a spolu s projektantem vytvořili dům splňující nejvyšší funkční i estetické nároky, který poskytuje optimální prostor pro život čtyřčlenné rodiny.

Rodina sice původně obývala rodinný dům v Kolovratech, ale nebyli tam úplně spokojeni. Cesta k novému bydlení však nebyla krátká ani jednoduchá.

„Důležitým mezníkem pro nás bylo seznámení s panem architektem Luďkem Rýznerem, majitelem a zakladatelem společnosti OK Plan Architects. Později jsme se setkali a probírali jsme s ním možnosti přestavby našeho stávajícího domu v Kolovratech. Vymýšleli jsme různé varianty, ale nakonec se nečekaně objevila možnost koupit pozemek v příměstské části Prahy, v lokalitě, kde se nám moc líbilo, ale kde už pozemek neseženete. Výjimečnost celé koupě dokazuje i to, že pozemky pod celou naší ulicí byly prodány během dvou dnů.“

Dům je na pozemku situován až na hranici odstupových koeficientů, což kladlo vysoké nároky na maximální účelnost a promyšlenou koncepci uspořádání interiéru i exteriéru

Od projektu ke stavbě

Pozemek byl poměrně malý, což působilo pro budoucí stavbu jisté omezení. Majitelé určitě věděli, že nechtějí patrový dům, takže před architektem stála výzva, jak se s touto situací vypořádat. Práce na návrzích i projektu se chopil Ing. arch. Jiří Vincenc, vedoucí pražské pobočky společnosti OK Plan Architects. Vzniklo asi padesát variant řešení. Z finančních i praktických důvodů majitelé škrtli podsklepení, hlavně aby se vyhnuli problémům se spodní vodou.

„Důvodem, proč stavět nový dům, bylo i to, že jsme každý měli svou osobní historii, takže nový dům budovaný společně jsme vnímali jako novou etapu našeho společného života, jako životní restart,“ doplňuje paní domu.

„Manžel se věnuje tradiční vědě o energiích krajiny, což se také projevilo v koncepci domu, ale také jsme chtěli žít víc ekologicky, omezit dopravu auty a víc využívat místní dopravu. Původně jsme zvažovali různá místa, kde bychom chtěli žít, například Šumavu, Třeboň, Novohradské hory nebo Jizerky, ale nakonec jsme zakotvili zde v příměstské části Prahy. Díky tomu to máme kousek do města, ale prakticky žijeme na venkově obklopeni přírodou. Páni architekti Rýzner a Vincenc to s námi měli poměrně těžké, protože na jedné straně obdivujeme jejich projekty, ale na straně druhé jsme měli svoji vlastní představu, a tak jsme mnoho věcí poměrně dlouho ladili a precizovali. Chtěli jsme bezbariérový a bezúdržbový prostor k životu, aby nás dům neomezoval a neubíral nám zbytečně volný čas, a my se mohli věnovat relaxaci.“

V exteriéru se kromě rozsáhlých teras nachází bazén s nízkým zastřešením a zatravněné plochy. Rostliny dodalo zahradnictví Štěpán, konkrétně šlo o bobkovišeň, platany, břízy, ambroň, habry, vrbiny a magnolii

Dispozice

Hmota stavby je průnikem dvou jednoduchých kvádrů do tvaru písmene L, vyšší kvádr slouží jako vstup a hlavní obytný prostor domu, zatímco v nižším kvádru je situována klidová část – pokoje dětí a ložnice rodičů. Celková konfigurace domu odcloňuje klidovou část od přilehlé komunikace a otvírá důmdo zahrady poskytující dostatek soukromí. Na hlavní hmotu domu v úrovni střešních a stropních desek navazují konzoly přístřešků terasy a parkovacího stání. Konzoly jsou částečně staticky podepřeny ocelovými sloupy tvaru „V“.

Televizní partie v hlavní obytné místnosti sestává z kožené sedací soupravy doplněné konferenčním stolkem zhotoveným z industriálního vozíku, v pozadí je vidět krb

Projdete-li hlavními dveřmi do domu, ocitnete se v zádveří. Zde se nachází stěna z vestavěných skříní, která maskuje vchod do technické místnosti s kotlem, bojlerem a centrálním vysavačem. Hlavním komunikačním prvkem v domě je dlouhá chodba. Na levé straně chodby vedou dveře do dvou dětských pokojů, před každým z nich je na chodbě vestavná skříň, sloužící jako šatní, takže prostor pokoje není zbytečně omezován úložnými prostory. Z každého pokoje se dá vyjít na terasu.

Následuje rodičovská část, s předsíní a samostatnou koupelnou. V předsíni měly být původně také vestavné skříně, ale místo nich zde vznikla malá pracovna. Za ložnicí, kde měl být venkovní sklad dřeva, vznikla šatna, dveřmi spojená z ložnicí.

Kuchyňská linka vyrobená na zakázku je tvořena dvěma paralelními částmi s pracovními deskami z přírodního granitu a kratší úložnou stěnou s vestavěnou troubou a lednicí

Teplo a ohřev vody

Hlavním zdrojem tepla v domě je plynový kotel, který ohřívá podlahové teplovodní topení. S teplou vodou pomáhají dva deskové solární kolektory, spojené přes výměník s nádobou na vodu. Během sezony kolektory přihřívají i vodu v bazénu. V domě je do každé místnosti rozvedena klimatizace Samsung, která může i přitápět. Jako záložní zdroj tepla poslouží krbová vložka umístěná v hlavní obytné místnosti.

Text: Adam Krejčík | Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem