...Právě to vás napadne při pohledu na střízlivě elegantní dům v malé obci na východ od Prahy. Uvnitř velkorysý a pohodlný, ale střízlivý a jednoduchý, bez různých elektronických vymožeností. Pro stavebníky byly účelnost, pohoda a bezúdržbový provoz důležitější než technologické hračky.

Terasa z tropického dřeva bezbariérově přechází v trávník. Je zastíněna přesahující stropní deskou, v případě potřeby se ještě vysune markýza Climax.Mladá rodina s dětmi se věnuje různým sportům, a proto hledali prostor pro větší dům. Když se jim naskytla příležitost koupit pozemek pro stavbu samostatného domu, neváhali ji využít. Spojením dvou sousedních parcel získali pozemek o celkové rozloze 2000 metrů čtverečných, na klidném místě, s příjemnou jižní orientací a s komunikací na severní straně. Základní předpoklady pro příjemné rodinné bydlení byly splněny, následovala spolupráce s architekty.

„Naším úkolem bylo navrhnout pohodlný moderní dům se vším komfortem a zároveň nenáročný na údržbu – stavbu z kvalitních trvanlivých materiálů, avšak bez všech složitých inteligentních technologií a instalací. Rodina se chtěla věnovat především svým zálibám a společnému setkávání, a ne obsluze zařízení v domě,“ vysvětluje architektka Dana Strachová přístup stavebníků. „Proto jsme zvolili osvědčená kvalitní řešení – jednoduchou přehlednou dispozici, zděnou konstrukci z Porothermu s železobetonovými a keramickými stropy, kvalitní hliníková okna, v interiéru jsme navrhli podlahy a vybavení z dubového dřeva v kombinaci s bílými lakovanými deskami.“

Při zařizování interiéru kladli architekti důraz na účelnost, volný prostor a světlo. Nábytek, obklady stěn, schodiště  a další vybavení byly vyrobeny  z desek s dýhou z běleného dubu a z lakovaných MDF desek (dodavatel truhlářských konstrukcí JOST interiér, s. r. o.). Zajímavý efekt vytvářejí sádrokartonové stropní podhledy s integrovaným osvětlením.

Jednoduchost dělá pohodlí

Úložné prostory, skryté za dveřmi vestavěných skříní, jsou takřka neviditelné, ale objemné. Bílé povrchy spolu se zrcadlovou plochou zabraňují vzniku „temné komory“.Po spojení se sousedním pozemkem se parcela rozšířila, což umožnilo navrhnout dům podél ulice a vytvořit na jižní straně velkou rekreační plochu. Obdélníková dispozice s orientací východ–západ je v přízemí rozdělena na velkou dvojgaráž, ústřední společnou obývací část a samostatný pokoj s víceúčelovým využitím (pokoj pro hosty, domácí posilovna...).

Jižní slunce a přímý výstup z každé obytné místnosti na terasu a do zahrady jsou příjemným bonusem, který přidává hodnotu velkoryse a prakticky řešenému interiéru, vybavenému na míru přesně podle potřeb rodiny.

Převládá zde střízlivá kombinace běleného dubového dřeva a bílých povrchů, které celému prostoru přidávají jas a světlo, ale nevynucují si pozornost a nechávají vyniknout výhled do zahrady za prosklenou stěnou.

Ze společného obývacího prostoru vede otevřené schodiště do horního podlaží se dvěma dětskými pokoji, pracovnou, rodičovskou ložnicí a velkou rodinnou koupelnou. I zde je určující orientace obytných místností na jih.

Kuchyňská linka svým kompaktním charakterem navazuje na obložení stěn a vestavěné skříně. Asymetricky umístěné niky s dýhovaným povrchem příjemně oživují velkou jednolitou stěnu.

Obytná zahrada

„Závaznou součástí jinak poměrně volného zadání byla velká zahrada s bazénem, řešená tak, aby umožňovala provozovat různé sporty venku. Propojení zahrady s domem považujeme za samozřejmou součást moderního bydlení a je zakomponováno do každého našeho projektu,“ pokračuje architektka. „Podél jižní fasády jsme navrhli osluněné i stíněné terasy bezbariérově propojené s domem a bazén jsme situovali dál do zahrady tak, aby akrylátové zastřešení nerušilo výhled z obývacího pokoje. Na trávníku jsou rovné plochy vhodné pro různé druhy rekreačních sportů, vyhradili jsme místo i pro trampolínu.“

Vybudování zahrady se proměnilo v nečekaně náročnou zkoušku z terénních prací. Pozemek mírně se svažující směrem k ulici bylo třeba vyrovnat do roviny a terasu kolem bazénu zabezpečit opěrnou zídkou. Hlavním kamenem úrazu byla povrchová vrstva jílovité půdy, která zadržovala vodu, zabraňovala jejímu vsakování a po dešti proměňovala pozemek ve skrytý mokřad. Jíl byl proto po celé ploše zahrady odstraněn a nahrazen kvalitní propustnou zeminou.

Vysázené rostliny budou postupně vodu z podloží více a více odčerpávat, takže podmáčení se stane minulostí. Dnes je tu svěží zelený trávník, který přímo zve rodinu k tomu, aby trávila co nejvíc času pod širým nebem.

Architektura domu výborně zapadá do kontextu okolní zástavby.

Autoři

Ing. arch. Dana Strachová (1978), Ing. arch. David Strach (1975)

Autorizovaní architekti, absolventi Fakulty architektury ČVUT Praha. V roce 2006 založili architektonický ateliér MR&S architekti, který se specializuje na projekty staveb a rekonstrukcí, urbanistické celky, projekty interiérů a design nábytku. Dále zpracovává investiční záměry jako podklad pro zajištění financování stavebních projektů. Prioritou je projektové zpracování na vysoké architektonické a konstrukční úrovni, od studií až po technické řešení detailů a odborný dohled při realizaci.

Kontakt: MR&S architekti

Text: Jitka Pálková, Foto: Jaroslav Hejzlar

logo MessengerPoslat Messengerem