Stavba, která se téměř ztrácí v zeleni na svažité parcele, působí velmi nenápadně. Ale nenechte se mýlit. Střízlivý elegantní vzhled kryje řadu promyšlených řešení a originálních nápadů.

Návrh domu na parcele v malé obci na jih od Prahy se musel vypořádat se dvěma protiklady: romantické klidné místo s hezkým výhledem versus svah se sklonem k severu. Architektka Tereza Čudová se snažila o vyvážený kompromis požadavků na klid a soukromí a také na dostatek slunce a kontakt se zahradou.

U vstupu na pozemek, dole pod svahem, stojí samostatný zahradní domek a vedle něj parkovací stání pro automobily. Samotný dům je umístěn výše, ve střední části pozemku, a rozděluje zahradu na spodní – přístupovou část a zadní rekreační zónu. Dispozice, založená na tvaru lomeného obdélníka, se přizpůsobuje tvaru pozemku a má mezonetové uspořádání. V nejvýše položené části pozemku je dům jednopodlažní, zde se nachází společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a sezením a s velkým rohovým prosklením otevřeným na terasu.

Boční pohled naznačuje, jak dům šplhá do s vahu směrem od severní dvoupodlažní části až po přízemní společný obývací prostor

Tato část domu, skrytá v zeleni a nejvíce vzdálená od vstupu na pozemek, má naprosté soukromí a je prosvětlena jižním a západním sluncem. Tvoří mezipodlaží mezi dvěma ložnicovými patry. Ve spodní části parcely, orientované ke vstupu na pozemek, má dům dvě patra – v přízemí se nacházejí pokoje dvou dospělých synů, koupelna a technické zázemí, nad nimi ložnice rodičů s hezkým výhledem a komfortním zázemím a také otevřená knihovna s vlastní terasou.

Hlavní vstup do domu je umístěn ve střední části dispozice, v úrovni společného obývacího prostoru. Ze vstupní haly se vchází do společného obývacího prostoru, odtud vede jedno schodišťové rameno nahoru do knihovny, druhé dolů k pokojům dětí. „Snažila jsem se vytěžit co nejvíce z možností, které pozemek nabízel,“ vypráví architektka Tereza Čudová Ajmová, autorka návrhu.

„Ložnice se mohou pochlubit hezkým výhledem na sever do okolní krajiny, obývací pokoj a terasa jsou zase ponořeny do klidu v zadní části zahrady, kde mají naprosté soukromí. Velký bonus byly staré stromy, které dům chrání, vytvářejí úzký kontakt s přírodou a také příjemné klima a stín, takže nebylo potřeba instalovat do oken žaluzie.“

Společný obývací prostor prosklenou stěnou přechází ven do exteriéru. Atypické řešení bez rohového sloupku bylo možné realizovat díky masivnímu rohovému železobetonovému překladu. Dubová podlaha bezbariérově přechází v dřevěnou terasu, práh je skryt v podlaze.

Pod maskou jednoduchosti

Do krásného prostředí architektka zvolila tlumené přírodní barvy a materiály, které vytvářejí harmonii se zahradou. V interiéru převládají dubové podlahy, nábytek a dveře byly vyrobeny na zakázku z lakovaných desek, převážně s matným povrchem v odstínu bílé kávy. Majitelé domu si velmi chválí automatické otevírání dveří pomocí čtečky otisků prstů.

„Otvírání pomocí čtečky otisků prstu klientům doporučuji standardně, otestovala jsem si ho u sebe. Je to perfektní způsob, když chcete vyběhnout na zahradu bez obav, že si zabouchnete a nedostanete se domů,“ vysvětluje Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová. „Je to velmi bezpečné i pro děti, které nemusí nosit klíče.“

Společný obývací prostor se otevřeně propojuje s chodbou ve spodním podlaží a s knihovnou, z níž se vstupuje do ložnice rodičů

K hlavním benefitům, které dům nabízí, patří především širokoúhlé výhledy a vyvážený koncept oslunění a zastínění. Vzhledem k dlouholetým zkušenostem ze spolupráce se společností Dafe Plast se architektka nebála pustit sedo velkoformátových prosklených ploch a do technicky náročných řešení, které reprezentuje především elektricky ovládaná posuvná rohová stěna v obývacím pokoji, navržená bez rohového sloupku.

Masivní rohový železobetonový překlad je skryt v atice. Když se skleněné plochy posunou do stran, obyvatelé domu mají pocit, jako by seděli přímo na zahradě pod stromy. Klid a příroda na dosah ruky byly hlavní důvody, proč se rodina pustila do stavby v náročných podmínkách, a dnes se shodují na tom, že úsilí se vyplatilo.

Ložnice v přízemí má vlastní výstup francouzským oknem na zahradu, ložnice rodičů v patře zase nabízí širokoúhlý výhled do okolí pásovým oknem

Text: Jitka Pálková | Foto: Michal Novotný, archiv Schüco 

logo MessengerPoslat Messengerem