Rodina se třemi malými dětmi se rozhodla zrealizovat svůj sen o zdravém bydlení v přírodě. Za svůj domov si zvolili prostředí, které znali, malé městečko, obklopené krásnou krajinou středních Čech. Soužití s přírodou reprezentuje bezbariérová dřevostavba s velkým prosklením a hezkými výhledy.

Rozlehlý pozemek nepravidelného tvaru, ležící na okraji městečka, nabídl výhled do krajiny i dostatek soukromí a prostoru pro relaxaci. Komfortní bezbariérový dům, který se dobře srovná s okolní zástavbou, a maximální propojení s přírodou byly základní požadavky, které stavebníci zadali architektům z ateliéru Allion.

Volba padla na konstrukční systém difuzně otevřené sloupkové dřevostavby, který spojuje nízkoenergetické parametry, požadavky na zdravé bydlení a také na prostředí vyzařující teplo domova. Dřevo se ve velké míře uplatnilo i v interiéru, na dubových podlahách i vybavení, které bylo převážně vyrobeno na zakázku podle návrhu architektů. „Záměrně jsme ponechali v interiéru viditelné trámy, aby dřevo podpořilo pocit propojení s přírodou,“ říká architekt Pavel Šulc, spoluautor návrhu.

Pohled na pokoje dětí a blok s ložnicí rodičů. Nízká členitá stavba s plochou střechou zcela zapadá do okolního kontextu a nijak neruší své okolí

Dispozice: setkání čtyř bloků

Konstrukci pergol tvoří svařované ocelové nosníky kombinované s dřevěnými fošnami, jsou opatřeny krytem z čirého akrylátu. Ochranu interiéru před sluncem zajišťují exteriérové hliníkové žaluzie na elektrický pohonDům zaujímá centrální pozici a rozděluje pozemek na jižní část s výhledem a velkým rekreačním trávníkem a severní část, kde byl vybudován altán a vinný sklípek. Přístupová komunikace vede ze západní strany. Vzhledem k poměrně obsáhlému stavebnímu programu a přání investorů, aby obytné místnosti měly přímé výstupy ven, je hmota domu rozčleněna do čtyř bloků, které se stýkají v ústřední hale. Rozčleněním se stavba také více blíží měřítku sousední zástavby menších domů.

Kompozici tvoří blok garáže (s technickým zázemím a úložnými prostory), blok dětí (pokoje dcery a dvou chlapců, koupelna), společná obývací část s ložnicí rodičů, saunou a zázemím a kuchyňská část, která navazuje na hlavní vstup a zahrnuje také spíž. Obytné prostory jsou doslova otevřeny do zahrady prostřednictvím širokých posuvných prosklených ploch.

Majitelům se velmi líbí, že z každého pokoje i z koupelen se dá přímo vyjít ven. Obývací pokoj lemuje rohová dřevěná terasa, krytá pergolou, a vlastní terasu mají i děti. Pergoly, v létě s listnatou zelení, zajišťují přirozenou ochranu před sluncem a příjemné klima v domě, v létě jim pomáhají předokenní žaluzie.

Pohled do společného obývacího prostoru vyznívá díky přiznaným stropním trámům a dubové podlaze útulným a zatepleným dojmem. Architekti sem záměrně vybrali světlé neutrální barvy posilující harmonický dojem. Po technické stránce bylo v dřevostavbě náročným úkolem vytvořit dokonale rovný podklad pro dlouhou prosklenou stěnu z HS portálu, i to se ale podařilo dobře zvládnout

Dřevostavba v různých barvách

Difuzně otevřená konstrukce díky obousměrně prodyšnému obvodovému plášti zajišťuje, že dům trvale „dýchá“, uchovává si přirozenou vlhkost, ale zároveň zabraňuje kondenzaci a vzniku plísní. Zvenku jej chrání obložení z odolných cembonitových desek v bílém, světle a tmavě šedém odstínu – na každém bloku v jiné barvě. Tím architekti zvýraznili členitost stavby a funkci jednotlivých částí a tuto barevnost zčásti promítli i do interiéru.

Ve společných prostorách a zóně rodičů byla zvolena neutrální barevnost – přírodní dřevo, bílá a světlé neutrální barvy, dětské pokoje jsou naopak živější a kontrastnější.

Centrální hale nechybí volnost a dostatek světla. Je komunikačním uzlem uprostřed domu a kromě hlavního vstupu (viz foto) sem vedou další troje prosklené dveře – do obývacího pokoje, na terasu dětí a do severní části zahrady s altánkem

Text: Jitka Pálková | Foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem