Dvoupodlažní minimalistická stavba upoutá neotřelým designem a efektivním využitím prostoru. Návrhu rodinného domu se zhostil polský architekt Robert Konieczny, vedoucí osobnost architektonického studia KWK Promes.

Rezidence By the Way House se nachází na odlehlém svažitém místě poblíž řeky Visly ve středním Polsku. Přáním majitele byl jednoduchý dům kopírující uspořádání a interiéry jeho původního bytu. Architekt Robert Konieczny nepovažoval jeho návrh za příliš nápaditý, ale majitel žádnou změnu zkrátka nechtěl. Před architekty tak stál nelehký úkol. Jak vytvořit takový koncept domu, aby jejich vize neztroskotala na nezajímavé stavbě, a zároveň vše vedlo ke spokojenosti klienta?

Nejdříve museli architekti vymyslet propojení dvou zásadních bodů: příjezdové cesty na jedné straně a břehu řeky pod kopcem na straně druhé.

V přízemí se nachází prosklená garáž, do které se zajíždí přímo z příjezdové cesty.

Cesta v hlavní roli

Dominantním prvkem je právě příjezdová cesta, kterou architekt zdatně využil a zakomponoval do výsledné podoby domu. Cesta z lehkého betonu kopíruje topografii terénu. Plynule navazuje na stavbu a „namotáním“ vytváří její podlahy, stropy a stěny. Vizuálně tak uzavírá interiér z obou stran a současně nabízí široký výhled na řeku. Celá cesta působí jako jediný spojitý kus, ale technicky je vyrobena z různých materiálů – od lehkého betonu použitého pro příjezdovou cestu, membránovou konstrukci z předpjatého betonu pro střechu až po hrubší a odolnější beton pro strmější cestu zahradou dolů.

Jak je patrné z ptačí perspektivy, cesta se připojuje k domu ve stejné úrovni svahu a na druhé straně ji architekti z prvního patra vedli strmým kopcem směrem k řece. Stromy nechtěli v žádném případě kácet, proto se cesta klikatí kolem nich.

Na druhé straně domu je cesta pokračováním terasy a představuje robustní lávku, po které se dá sejít dolů směrem k řece.

Vnitřní uspořádání

Užitná plocha čítá téměř 600 metrů čtverečných. Dispozice domu je velice přehledná a jednoduchá. V přízemí je umístěna posilovna, garáž a pokoje pro hosty. Aby se majitelé cítili v bezpečí, přáli si hlavní obytný prostor v patře. Ten zahrnuje obývací pokoj s návazností na kuchyň a jídelnu, dále ložnici a koupelnu.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje bílá barva v kontrastu s nábytkem Flexform a Walter Knoll a některými svítidly značky Vibia.

Interiér je navržen v čistém a funkčním designu s využitím dřevěného obložení a vysokých oken na celou výšku podlaží, která pouští maximum přirozeného světla do místností. Podlahy v bílé barvě perfektně ladí s hřejivými hnědými odstíny nábytku a svítidel.

Interiér byl záměrně navržen v minimalistickém stylu, aby nepřebíjel krásu vnějšího prostředí.

Obývací pokoj s neuvěřitelným výhledem nad koruny stromů se otevírá do velkého balkonového prostoru, který zvětšuje užitnou plochu místností o venkovní prostor k posezení. Se zahradou je spojen přes nakloněnou pěší lávku. Podařilo se tak nenásilnou formou propojit obytný prostor s osazenou zelení.

Projekt By the Way House se tento rok uchází o prestižní architektonickou cenu Miese van der Rohe, kterou uděluje každé dva roky Evropská unie a nadace Miese van der Rohe.

Z ptačí perspektivy je patrné, jak cesta jako stuha „omotává“ vilu třikrát kolem dokola.

Autor: Robert Konieczny

• V roce 1999 založil architektonické studio KWK Promes v Katovicích.
• Téměř každý projekt studia je zveřejňován v respektovaných architektonických časopisech a na internetových portálech.
• Jeho návrhy jsou nadčasové s cílem kreativně přetvářet zavedené typologie, aby mohlo vzniknout zcela nové a originální dílo.

Kontakt: Kwkpromes.pl

Text: Dana Klomínková, Foto: OLO Studio, Juliusz Sokolowski, Jaroslaw Syrek

logo MessengerPoslat Messengerem