Novostavba na svahu nad Vltavou je výjimečná nejen širokoúhlým výhledem do krajiny, ale také tím, že majitel při plánování domu pamatoval na každý detail a myslel daleko do budoucna.

Majitel domu místo znal, v klidné čtvrti se zástavbou rodinných domů převážně z prvních dekád minulého století ale dnes již volné pozemky nenajdete. Koupil tedy starší dům s hezkou polohou, a protože rekonstrukce by přinesla jen neuspokojivý kompromis, rozhodl se jej zcela zbourat a nahradit novostavbou podle svých představ. Poohlížel se po architektech, jejichž práce ctí hodnoty funkcionalistického stylu, a ze čtyř architektonických ateliérů si na základě osobního jednání vybral ateliér Aleše Gadliny.

Nad velkoprostorovou garáží se nachází dlážděná terasa, položená na terčích, která bezbariérově navazuje na hlavní obytnou část domu. Díky zvýšené poloze sem není z ulice vidět a dá se tu nerušeně relaxovat v soukromí

Parcela s převýšením, které dosahuje až 9 metrů, se rozléhá nad příjezdovou komunikací v poměrně prudkém jihozápadním svahu. „Svažitý terén znamenal překážky, ale zároveň i výhodou,“ říká Aleš Gadlina. „Museli jsme se vypořádat se složitými zakládacími podmínkami, které způsobily velký sklon terénu, náročné zemní práce a také pramen spodní vody. Po zbourání starého domu se ale naplno ukázalo hlavní kouzlo pozemku – kromě nádherného výhledu a slunné orientace sem – na zahradu ani do domu není z ulice vidět a majitelé tu mají příjemné soukromí.“

Nepřehlédněte: Dům jako životní restart

S jasnou představou

Stavebník měl poměrně podrobnou vizi vysoce komfortního domu, kde bude pamatováno na všechno: v suterénu garáže pro 4 automobily a kompletní technické zázemí, v 1. podlaží společný obývací prostor s terasou, v nejvyšším podlaží ložnice a dětské pokoje, domovní výtah a moderní ekologický provoz s úsporným vytápěním a chlazením, nezávislým zdrojem energie (fotovoltaickou střešní elektrárnou), s využitím dešťové vody. Při projektování byl dům ještě rozšířen o malý byt pro staré rodiče, až přestanou být soběstační. Zatím je využíván pro návštěvy.

Společný obývací prostor je orientován k prosklenému západnímu průčelí, na terasu s výhledem. Je rozčleněn na kuchyň, jídelní zónu a sezení orientované ke krbu. Téměř veškeré vybavení interiéru s velkou precizností vyrobilo truhlářství Červený, převážně z masivního dubu a desek s dubovou dýhou

A jak se mozaika přání proměnila v realitu? Z ulice se přes malé zádveří vchází do suterénu, do dlouhé chodby s otevřeným jednoramenným schodištěm, které je páteří celého domu. Od hlavního vstupu se nabízí průhled přes schodiště až k ložnicím v nejvyšším patře. V suterénu je hned u vstupu umístěno samostatné apartmá pro rodiče s vlastní koupelnou, obývacím prostorem, ložnicí a vlastní malou terasou. V zadní části přízemí se nachází sklad, technická místnost a výtah.

Vedle obytné části přízemí se nachází velká garáž pro 4 automobily, zapuštěná do svahu. Její střecha poskytuje plochu pro terasu náležející k prvnímu podlaží. To je věnováno především společnému obývacímu prostoru, který je komfortně vybaven velkou sedačkou, masivním dubovým jídelním stolem a kvalitní kuchyňskou linkou s velkým varným ostrůvkem. Po celé délce prosklená západní stěna domu naplňuje interiér sluncem, kouzlem dalekých výhledů a také umožňuje přímý výstup na terasu s bazénem a venkovním sezením. V exponované poloze na jihozápadním nároží se nachází pracovna s velkým rohovým oknem, neznatelně oddělená od obývací haly prosklenou stěnou.

Společný obývací prostor je orientován k prosklenému západnímu průčelí, na terasu s výhledem. Je rozčleněn na kuchyň, jídelní zónu a sezení orientované ke krbu. Téměř veškeré vybavení interiéru s velkou precizností vyrobilo truhlářství Červený, převážně z masivního dubu a desek s dubovou dýhou

Od pracovního stolu je výhled z domu snad nejkrásnější. Terasa a hlavní obývací prostor vyvýšené nad úroveň ulice o celou výšku podlaží mají kromě úchvatného výhledu také tu podstatnou výhodu, že sem z okolí není odnikud vidět. Dispoziční linie pokračuje po schodišti do druhého podlaží, které je rozděleno na část dětskou (dva dětské pokoje, společná šatna a koupelna) a na ložnici rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Také toto podlaží nabízí daleké výhledy, ale architekt pamatoval i na příjemné klima v ložnicích, a proto jsou okna více zastíněná.

Také se podívejteDům s krásným výhledem a krytými zády

Komfort výrazně zvyšuje nábytek a vybavení z dubového dřeva, vyrobené přesně na míru, kvalitní materiály (například kamenná pracovní deska v kuchyni, luxusní keramické obklady a dlažby atd.), nadstandardní sanitární vybavení atd. Řada detailů dokazuje, že stavebník pečlivě promýšlel všechny praktické stránky každodenního provozu domácnosti.

Pracovna, oddělená od hlavní obývací části stěnou z čirého bezpečnostního skla, má stálé optické propojení jak s interiérem, tak se zahradou. Samozřejmě i zde dominuje impozantní výhled

Energeticky pasivní a originální

Moderní stavba se oprošťuje od u nás obvyklé podoby strohého kvádru nebo krychle a jako všechny stavby Aleše Gadliny se vyznačuje dynamickým tvarem. Zkosené stěny odrážejí snahu využít plochu pozemku na maximum a také přivést do interiéru co nejvíce jižního a západního slunce. Kromě bohatého přirozeného osvětlení slunce také účinně vyhřívá interiér a snižuje energetickou náročnost stavby. Druhé podlaží na západní straně přesahuje o tři metry přes první podlaží a vytváří příjemnou chráněnou terasu přímo před obývacím pokojem.

Realizace domu včetně vybavení interiéru probíhala téměř čtyři roky pod neustálým a důsledným osobním dohledem samotného stavebníka. „Jsem zvyklý myslet dopředu a vyhýbám se kompromisům. Raději si počkám, abych získal to pravé,“ dozvěděli jsme se na vysvětlenou. Nutno poznamenat, že jak v interiéru, tak v exteriéru domu je tento přístup velmi znát.

Odvážný přesah horního podlaží (o 3 metry) je podpořen příčnými železobetonovými stěnami. Tento prvek odlehčuje velkou hmotu stavby a vytváří příjemnou krytou terasu

Text:Jitka Pálková | Foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem