Dvoupodlažní energeticky úsporný dům, postavený z „poctivých“ cihel na návrší s výhledem na město působí díky bohatému prosklení lehce a vzdušně, jako by se vznášel nad krajinou. Architektura domu je v dokonalé symbióze s názvem lokality na Krásné vyhlídce.

Z kryté terasy u domu, která slouží hlavně pro rodinné grilování, vede pět schodů na velkou dlážděnou terasu s bazénem. Ani zde nechybí impozantní vyhlídka. Relaxaci zpříjemňuje zahradní nábytek, který je stejně krásný a komfortní jako sedací soupravy určené do obývacích pokojů, na rozdíl od nich ale snese pobyt pod širým nebemLehce svažitý pozemek o rozloze téměř dva tisíce pět set metrů vznikl spojením dvou sousedních parcel. Při pohledu severním směrem leží před námi jako na dlani celé město i s širokým okolím. Není divu, že výhled hned vzal mladý manželský pár za srdce. „Pozemky se tu prodávaly dva, přes ten větší vede elektrické vedení,“ vypráví majitel domu. „Dům bych musel namáčkout na kraj, tak jsme raději koupili i menší sousední pozemek a spojili je.“ Vznikl tak prostor pro velkorysý dům s terasou a s bazénem, který plně využívá potenciál jedinečného místa.

Představovali si moderní, stylově čistý a hodně prosklený dům s plochou střechou, pohodlný pro rodinu se dvěma dětmi. Architekt Tomáš Russe a projektant Lukáš Návara získali pro inspiraci spoustu fotografií domů, které je zaujaly na procházkách a při hledání na internetu.

Promyšlená energetika

Ač stavba budí dojem, že se vznese nad obzor, při jejím plánování stáli stavebníci nohama pevně na zemi. Pozemek vybrali srdcem, ale o praktické a technické stránce uvažovali zcela racionálně. Důležitým požadavkem kromě pohodlí a funkčnosti byla i minimální energetická náročnost, a to bez vnějšího zateplení. „Architekt, projektant ani naši známí, kteří se pohybují ve stavebnictví, neviděli na dřevostavbě žádné výhody, a proto jsme se rozhodli pro cihlový dům,“ pokračují investoři.

Nejatraktivnějším architektonickým detailem je předsazené nároží s proskleným rohem, podepřené subtilním sloupkem. Tento prvek dává hmotě domu dynamiku zároveň s lehkostí

Zvolili zdicí systém Heluz, obvodové stěny z jednovrstvého zdiva Heluz Family 50 o tloušťce 500 mm bez vnějšího zateplení. Součinitel prostupu tepla dosahuje úrovně pasivních domů, výstavba technologií přesného zdění přitom probíhá rychle a konstrukce je trvanlivá, prodyšná a udržuje příjemné teploty vnitřního prostředí. „Ani v letních vedrech se dům nepřehříval, bylo tu příjemně, a to nemáme klimatizaci,“ uzavírají po první letní sezoně majitelé domu. K této energetické bilanci přispěla i orientace velké prosklené stěny s izolačními trojskly směrem na sever.

Architektonický koncept

Dispozice ve tvaru zalomeného obdélníku vychází ze situace na pozemku a ze základní myšlenky maximálně využít právě jedinečný pohled na panoráma krajiny s městem. Výhledy už by se neměly měnit, protože stavba stojí na kraji zástavby, která se dál nebude rozšiřovat. Na východní straně, u vstupu na pozemek, se nachází hlavní vstup do domu a garáž, většinu přízemí stvoří společný obytný prostor s kuchyní a obývacím pokojem, který je orientován do zadní, klidové části pozemku. Jeho severní a východní stěnu tvoří posuvné prosklené plochy, umožňující vyjít ven na zahradu, a plně prosklené nároží dává výhledům do krajiny širokoúhlou dimenzi.

Z haly se posuvnými dveřmi vstupuje do společné obývací části. Jednotícím prvkem interiéru celého domu je přírodní dubové dřevo, bílá barva a základní geometrické tvary. Pojetí je záměrně jednoduché a nekontrastní, aby vždy zůstaly dominantní výhledy do krajiny

Ve střední části dispozice leží prostorná hala s otevřeným schodištěm. Horní podlaží tvoří soukromou zónu s ložnicí rodičů, pracovnou, dvěma dětskými pokoji, posilovnou a koupelnou. Z ložnic vedou francouzská okna na terasy se skleněným zábradlím, aby ani tyto pokoje nepřišly o krásné výhledy. Horní podlaží mírně přesahuje přes přízemí, což opticky odlehčuje velkou hmotu stavby a také vytváří žádoucí zastínění fasád a teras v přízemí. Na severní straně na dům navazuje velká dlážděná plocha se zapuštěným bazénem.

Komunikačním jádrem domu je hala s otevřeným schodištěm vedoucím na galerii. Zábradlí ze dvou vrstev čirého kaleného skla propouští světlo, nechává vyniknout dynamický profil schodiště a detaily ukotvení dokreslují moderní high -tech design

Přírodní barvy a materiály

Jednoduchému tvaru a střídmému vzhledu domu „sluší“ bělostné hladké omítky a jemná struktura fasádního obkladu ze světlého štípaného kamene. V celém interiéru dělá majitelům společnost moderní design s útulným výrazem: střízlivé geometrické tvary nábytku oživené přírodními barvami a materiály. Převládá bílá, dubové podlahy, keramické dlažby, vybavení vyrobené na zakázku v kombinaci bílého laku a přírodního dřeva.

„Původně jsme vlastně stavět nechtěli, měli jsme v úmyslu koupit již hotový dům, nakonec jsme rádi, že jsme si mohli dopřát bydlení podle svých představ,“ uzavírají majitelé domu.

Z ložnic vedou francouzská okna na terasy se skleněným zábradlím

Text: Jitka Pálková
Foto: Tomáš Dittrich

logo MessengerPoslat Messengerem