DŮM S VÝHLEDEM NA POHÁDKU

Pozemek ve svahu ve starší vilové čtvrti je sám o sobě malý zázrak – parcela nabízí kouzelný výhled na jeden z našich nejromantičtějších zámků a přitom sem není ze sousedních komunikací prakticky odnikud vidět. Jedinečná poloha se logicky stala ur čujícím faktorem architektonického řešení domu.

Auta parkují za vjezdovými vraty, aby nerušila přírodní idylu zahrady. Středem trávníku odtud vede kamenný chodníček přímo k hlavnímu vstupu do domu, který rozděluje dispozici na jižní ložnicovou a severní společnou obývací část. Malá terasa na východní straně je příjemná jak za ranního sluníčka, tak odpoledne ve stínu


Stavět dům v severním svahu bývá spojeno s řadou problémů a kompromisů, zde však bezkonkurenční výhled jasně rozhodl. Pozemek bylo nejprve třeba pomocí náspu srovnat do roviny, aby vznikla dostatečná plocha pro komfortní dům a rekreační trávník na slunné a chráněné západní straně.

Při realizaci stavby byla jednoznačně nejnáročnější přizdívka „na sucho“ z lomového kamene. Kameníci tři měsíce opracovávali každý kousek krásné žuly z lomu od Jindřichova Hradce. Její strukturu a žlutavé zbarvení zvýrazňují hladké bílé šambrány kolem oken, typické pro historickou architekturuArchitekt Adam Lenc dostal za úkol navrhnout moderní přízemní bydlení, které bude nabízet dostatek volnosti a soukromí, a přitom bude maximálně zachována zahrada s krásnými borovicemi a bohatou korunou staré třešně. „Severní svah nám vůbec nevadí, dispozici se podařilo vyřešit tak, že máme v domě ranní i odpolední slunce. Stromy máme rádi, vytvářejí tu příjemné mikroklima, domov pro různé živočichy a hlavně stín, což je v dnešní době neocenitelné,“ vysvětlují stavebníci.
Po konstrukční stránce je dům řešen v duchu moderních nízkoenergetických standardů – nepodsklepená přízemní stavba zděná z moderních keramických tvárnic využívá velké prosklené plochy generující pasivní solární zisky a je vybavena úsporným podlahovým vytápěním. Část domu s kamennou přizdívkou zděnou na sucho a štukovými šambránami kolem oken moderním způsobem evokuje historické podzámčí.

Dva trakty, tři tělesa

Vstup na pozemek vede z východu a úvodní obrázek budí dojem, jako by tu Stvořitel posadil vedle sebe na trávník tři různé kostky. Ve skutečnosti půdorys této jednopodlažní stavby tvoří dvě na sebe téměř kolmá křídla – svírají úhel 95° z důvodů natočení za západním sluncem a nejlepšího výhledu na zámek přímo od jídelního stolu a sedačky. Výškové osazení domu sleduje úroveň terénu. V horním křídle, které je umístěno podél ulice, se nachází ložnicová část s koupelnou a technickou místností, ve střední části je umístěna prostorná vstupní hala se zázemím, na ni navazuje společný obývací prostor – obývák, kuchyň a jídelna v jednom. Všechny obytné místnosti mají okna a prosklené dveře do zahrady směrem k zámku.

Ústřední hala byla navržena tak, aby již od vstupu do domu umožňovala výhled do zahrady a slunce sem přicházelo ráno i odpoledne

Jeho panoráma vítá rodinu již od vstupu do domu – vstupní hala je opatřena velkoryse prosklenou stěnou, která umožňuje průhled mezi východní a západní částí zahrady.
Interiér je vybaven jednoduchým moderním nábytkem vyrobeným na zakázku v kombinaci bíle lakovaných desek a světlého dubu. Bytová designérka záměrně volila světlé tlumené barvy a čistě funkční design, aby nic nerušilo dominantní pohledy ven. Rozlehlý otevřený prostor plný světla působí jako uklidňující náruč harmonického domova.

Interiéru dává základní barvu krásná dvouvrstvá dubová podlaha Kährs, vhodná pro podlahové vytápění. S ní majitelé domu sladili ostatní vybavení včetně jídelního stolu a židlí značky TON. Kuchyňská linka a ostatní nábytek v kombinaci bíle lakovaných desek a dubové dýhy byly vyrobeny na zakázku podle návrhu interiérové designérky
„Líbí se nám, že dům je uvnitř otevřený, mezi obývákem, halou a chodbou do ložnice nepřekážejí žádné dveře, panuje tu pocit klidu a volnosti,“ říká majitelka domu. „Příjemné jsou i dvě terasy, můžeme si kdykoliv vybrat, kde posedět.

Ze západní strany majitelé dodatečně přistavěli hliníkovou pergolu. Je dimenzována tak, aby se přesně napojila na šambránu kolem velké prosklené stěny, a vybavena stahovací plachtou

Ta u kuchyně nabízí ráno sluníčko a odpoledne chládek, na hlavní terase na západní straně si nejvíc užíváme výhled a slunce a také jsme sem přistavěli pergolu.“ Terasy i zahradu vybavili stoly, křesílky a lavičkami a vytvořili tu různá půvabná a překvapivá zákoutí lákající k odpočinku v přírodě.




AUTOR

Adam Lenc (1975)

Působí v Českých Budějovicích, je společníkem projekčního ateliéru Interproject s. r. o. Věnuje se navrhování občanských, bytových a průmyslových staveb a rodinných domů.

Spolupráce: Lenka Tejmarová
Návrh vybavení interiéru: Alena Křišťanová Kontakt: Interproject s. r. o.
Kopečný & Lenc Lannova 10, České Budějovice mobil: 603 821 294 www.inter-project.cz



Text: Jitka Pálková

Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem