Domy přísných linií a přesných rozměrů nemusí být strohé. Kubické metry poskládané do geometrických těles jsou pouhým obalem, komfort, pohodlí a domácí útulno, tedy Domov s velkým „D“, vytvářejí jejich obyvatelé. Tak tomu je i v případě novostavby, kterou jsme navštívili tentokrát. Střídmou a jasně danou tvář domu si majitelé zvolili záměrně, neboť jednoduchost ve všech ohledech vnáší do života pořádek a klid.

Dům složený ze dvou obdobných hmot vznikl v území plánované výstavby jako první. Návrh nové stavby na „zelené louce“ by mohl vzbuzovat dojem, že kromě přání majitelů mohou architekti zcela popustit uzdu své kreativitě a představivosti. Podle autorů návrhu Luboše Zemena a Evy Zemenové, které investorka přizvala ke spolupráci, to však bylo spíše naopak. „Byla to pro nás poněkud obtížná situace,“ říká Eva Zemenová, „protože v okolí nestály žádné domy a my jsme proto neměli žádný kontext, k němuž bychom náš projekt mohli vztáhnout.“

Stíny kopírují na fasádu domu obrysy topolů, proměněné v abstraktní obrazce.

Na konci slepé ulice

Do určité míry neobvyklá a těžko říci, zda výhodná, je poloha pozemku. Nachází se na konci slepé ulice a tuto pomyslnou hranici lemuje vzrostlá topolová alej. Území za ní není již určeno k zástavbě, neboť je tam zátopové pásmo řeky. „Kvůli sousedství se zátopovým pásmem je na hraně pozemku navíc ještě protipovodňová hráz, skrytá v úrovni terénu, na níž se nesmělo stavět,“ upřesňuje Luboš Zemen. „Kvůli topolové aleji je navíc pozemek z této strany poněkud stinný, dům jsme proto orientovali na jihovýchod, abychom zachytili tepelné zisky právě z těchto dvou světových stran.“

Na nepříliš velkém pozemku je dům umístěn tak, aby na jihovýchodní straně zůstal i větší prostor pro zahradu a na opačné straně ještě zbyla volná plocha pro parkování automobilu.

 

Prioritou byla jednoduchost

Zadání majitelů nebylo nijak specifické, protože však mají nevidomou dceru, prioritou byla přehledná a pro ni dobře uchopitelná dispozice. Dům je tedy prostorově relativně jednoduchý – vše je ortogonální, vnitřní uspořádání je snadné a nekomplikované právě z hlediska orientace.

Nášlapný povrch podlah v obytných místnostech  tvoří celoplošně lepené lamely z dubového dřeva, vhodné pro podlahové vytápění. Zelené skořepinové židle od Charlese Eamese krásně osvěžují interiér v neutrálních barvách.

Stavební technologie byly zvoleny klasické, jednoduché a samozřejmé – cihelné zdivo, beton, dřevěná okna, vápenná omítka, běžné izolační materiály, kamenná dlažba. Celkový objem stavby tvoří dva na sobě umístěné pravidelné hranoly. Hmotu přízemí formuje servisní trakt ve tvaru písmene „U“ s hostinským pokojem, pracovnou, šatnou a technickou místností.

Všechny tyto prostory jsou situovány v severní části, zatímco uvnitř zmíněného písmene „U“ se nachází hlavní obytný prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, otevřený do zahrady.

Kuchyně, umístěná v servisním traktu domu, je na přání majitelů velmi prostorná a doplněná ostrůvkem.

Součástí denní zóny je schodiště vedoucí do horního podlaží. Nad obytným prostorem, jakoby vyjmutá z hmoty přízemí a posazená o patro výše, je umístěna soukromá ložnicová část. Horní kvádr přesahuje přes přízemí a stíní tak prostornou terasu u prosklené stěny společné obývací části.

Schodiště architekti nenásilně zakomponovali do obou podlaží domu. Velmi praktická je sestava skříněk, která plní rovněž funkci zábradlí.

Tato prosklená stěna má dominantní význam, protože umožňuje přesah do zahrady, a tedy v podstatě bydlení uprostřed zeleně. Díky velkým okenním otvorům nejen v přízemí, ale též v patře je v domě také dostatek světla, což bylo dalším důležitým kritériem zadání.

Krbová kamna jako kontrastní prvek oddělují nenásilně jídelní a společenskou část společného obytného prostoru. Do interiéru byly začleněny i ocelové sloupy, které nesou překlad prosklené stěny a konzolu.

Názor architektů:

S investory se nám spolupracovalo velmi dobře, v zásadních věcech jsme měli jednotný názor. Dům je do jisté míry univerzální, podařilo se nám naplnit představu relativně komfortního, jednoduchého bydlení a to má stále svou platnost. Stavba vyhovuje také kapacitně. Paní investorka je velmi energická a aktivní žena, má mnoho přátel, a dům je dostačující i pro větší počet návštěvníků. Pro nás je nejdůležitější, že se investoři s domem identifikují, že splňuje jejich představy a požadavky a odpovídá jejich potřebám.

Autoři

Ing. arch. Eva Zemenová (1975)

Narozena v Českých Budějovicích, studovala architekturu na FA ČVUT Praha u Ladislava Lábuse a Aleny Šrámkové, studia ukončila v roce 2000 diplomovou prací v ateliéru Aleny Šrámkové. Absolvovala architektonickou praxi u Pavla Zvěřiny. Od r. 2009 pracuje v ateliéru 4DS spol. s r. o.

MgA. Luboš Zemen (1971)

Autorizovaný architekt, vystudoval architekturu na FA ČVUT Praha. Odbornou praxi získal v architektonických kancelářích Ateliér 8000 v Českých Budějovicích a Büro Miroslav Volf – Saarbrücken v Německu. V letech 1992–1997 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V roce 1996 vyhrál spolu s arch. L. Gavalcem mezinárodní soutěž na úpravu Mendlova náměstí v Brně a stal se spoluzakladatelem architektonické kanceláře 4DS, od r. 2001 dodnes vede společně s arch. M. Haklem arch. kancelář 4DS spol. s r. o.

Text: Dana D. Daňková, Foto: Robert Žákovič

logo MessengerPoslat Messengerem