Na začátku obvykle bývá přání postavit si dům, teprve pak se pro jeho realizaci hledá vhodný pozemek. U jedné jihočeské rodiny to ale bylo opačně. Když se v jejich sousedství začala prodávat parcela na kopci s neopakovatelnými výhledy, rozhodli se, že si na ní postaví nový dům. Vysněnými výhledy se dnes kochají díky „zelenému“ cihlovému domu s rozsáhlými prosklenými plochami. Do oblouku prohnutá křivka celé jižní strany je vtahuje do okolní krajiny a skýtá jim výhledy na tři světové strany.

Rodina v obci na Doudlebsku bydlela více než dvacet let. Když se naskytla možnost koupit parcelu na kopci, neváhala. „Byla by škoda takovou příležitost nevyužít, pozemek má unikátní výhledy na pohoří Blanského lesa i jeho nejvyšší vrchol Kleť,“ vzpomíná na impulz ke stavbě nového domu investor. Nakonec se tím vyřešila i otázka, zda starší dům po odchodu dospělých dětí rekonstruovat. „S manželkou jsme si řekli, že jednodušší bude postavit si nový menší a modernější dům,“ pokračuje majitel.

Výrazný sklon svahu umožnil poímý výstup ze suterénu na zahradu. Horní podlaží je zakončeno velkou krytou terasou se sezením. Skleněná boční stina jej chrání proti v itru

Že bude stavba klasicky zděná z cihel a co nejvíce prosklená, věděl od začátku. Tradičně hranatého domu se však od architekta nedočkal. Protáhlý obdélníkový pozemek, který má na šířku sotva 16 metrů, inspiroval architekta k atypickému objektu ve tvaru prohnutého luku, díky kterému nemají obyvatelé domu výhledy jen ploché, ale doslova trojrozměrné. Není divu, že u majitelů tento návrh zvítězil na celé čáře.

Slovo architekta:
„Celá jižní stěna domu je oblouková, největší dynamiky zaoblení dosahuje oblouk v obývacím pokoji. Důvodem byla snaha oddálit obytné prostory od hranice pozemku a zajistit soukromí a ty nejlepší výhledy do okolí. Tradiční kvádr by byl agresivní, místnosti by byly vtlačeny příliš blízko k sousednímu pozemku a chyběl by ten intimní odstup vyplněný zahradou. Tvar domu je díky oblouku jemný a přirozený,“ vysvětluje ideu architekt Ing. Josef Vostracký.

Svažitý pozemek odrazovým můstkem

Stavební pozemek na kraji obce byl svažitý k západu, s převýšením cca 4,5 m od příjezdové komunikace na východní straně. Delší stranou je orientovaný na jih, na západní straně otevírá výhledy na pohoří Blanského lesa. Obytné podlaží (přízemí) navazuje na úroveň parcely u příjezdu, na západní straně pak přechází v krytou terasu, která už je sloupy vynesena nad úrovní zahrady a před nepřízní počasí je chráněna skleněnou stěnou. Podlaha podzemního podlaží je cca pod třetinou přízemí a navazuje na dolní část zahrady, která byla srovnána.

Subtilní ocelové sloupky a zábradlí z pásových profilů umožňují volný výhled z terasy i z domu daleko do krajiny

Dvě parkovací stání jsou umístěna pod přesahem střechy, pod kterým obyvatelé dojdou až k hlavním dveřím na severní straně. Za zádveřím je chodba a z ní jsou přístupny všechny místnosti. Denní část s kuchyní, jídelním koutem a proskleným obývacím pokojem směřujícím na jih, i další dva pokoje, toaleta, koupelna a šatna. Ložnice má vlastní koupelnu se saunou.

Tepelná pohoda pod zavěšenou fasádou

Obvodové zdivo přízemí bylo vyzděno z broušených cihel HELUZ FAMILY 25, které se v tloušťce 250 mm používají pro konstrukce s dodatečnou izolací. V tomto případě šlo o zateplení minerální rohoží ve dvojitém roštu a zavěšenou fasádu z desek a modřínových latí, které vytvářejí příjemný přírodní design.

Obývací pokoj je bazbariérově propojen s terasou. Čelní prosklená stěna se skládá z velkoformátových polí, která kopírují zakřivení fasády

Zděná stavba v kombinaci s hliníkovými okenními systémy Schüco AWS 90. SI+ s tepelněizolačními trojskly splnila požadavek majitele na pasivní dům, ze kterého v zimě zbytečně neuniká tepelná energie a v létě naopak nepustí sluneční výheň do interiéru. To bylo úspěšně prověřeno v Blower door testu, tedy změřením vzduchotěsnosti obálky, a investoři tak získali dotaci z programu Zelená úsporám. K tepelné pohodě v domě přispělo i vytápění tepelným čerpadlem s vrtem a občas investora, když je na zahradě, u srdce zahřeje i pochvala kolemjdoucích a cyklistů, kteří v kopci zastaví a jsou slyšet, jak originální dům chválí.

Slovo majitele:
Dům jsme si nechali postavit od firmy CB STAV na klíč. I přes neobvyklý tvar domu nenastaly během stavby žádné technické problémy. Nejvíce si pochvalujeme pasivní řešení domu s minimálními náklady na energie. S odstupem času mohu říci, že dnes bych neudělal nic jinak, vše je na 100 % funkční a tak, jak jsme si přáli.


Text: Alena Drtinová | Foto: HELUZ

logo MessengerPoslat Messengerem