Když se mladí manželé z Prahy obrátili na architekty se zadáním, aby jim navrhli dům na netradiční pozemek, měli kromě běžných požadavků i jedno netradiční přání: chtěli se také nechat překvapit. Netušili, že toto přání se jim splní vrchovatě, ne vždy však v kladném smyslu.

K rozhodnutí pořídit si rodinný dům vedla mladý pár jednoduchá úvaha: spočítali si, že menší domek o rozloze cca 150 m2 užitné plochy se dá pořídit za stejné peníze jako srovnatelný byt v Praze. Oba jsou, jak sami říkají, děti z paneláku, nejsou ani žádní chalupáři, ale lákala je představa mít třeba i menší zahradu, na které by mohli trávit čas. Získat vhodný pozemek však bylo velmi náročné jak časově, tak finančně.

Ostré úhly působí z vnějšku nekonvenčně, vnitřní dispozice si s nimi však hravě poradila

Ten pravý nakonec našli v lokalitě blízké místu, kde jeden z nich vyrůstal. Šlo o pozemek netradičního lichoběžníkového tvaru, který byl zároveň umístěn na severním svahu a obklopen silnou výstavbou. Na první pohled neatraktivní a obtížně zastavitelný pozemek byl ale jediný za rozumnou cenu (stál jen něco málo více než udávala cenová mapa), a to nakonec rozhodlo. „Už v této chvíli bylo jasné, že na takové parcele nebude možné postavit stavbu tradičního charakteru podle typového projektu, ale to nás vlastně na celé akci i lákalo. Oslovili jsme tedy pár architektů,“ vzpomíná majitel domu.

Firmu Master Design nakonec vybrali především kvůli faktu, že se profiluje nejen jako architektonická a projekční kancelář, ale i jako stavební firma. „Zaujala nás jejich filosofie, že mohou být náš partner pro celou cestu od návrhu až po předání klíčů od stavby. Říkali jsme si, že bude dobře, když si to, co si „upečou“ (tedy navrhnou), také „sní“, čili postaví. Bohužel, co se týče této vize, nenaplnili naše očekávání,“ hodnotí s odstupem času investor.

Standardní zadání

Majitelé pozemku měli vlastně docela skromná přání: menší domek do 6 milionů, který se bude hodit na jejich „neposlušný“ pozemek. V zadáni také stálo, že se chtějí nechat překvapit. Ostatní požadavky byly spíše standardní (obývací pokoj, dva dětské pokoje, ložnice, pracovna, technická místnost a dost úložného prostoru).

„Zajímala nás především cena, neboť náš rozpočet byl velmi limitovaný a uvědomovali jsme si, že na sebe musíme být přísní hned od počátku návrhu,“ říká investor a hned pokračuje: „Nutno dodat, že výsledná cenovka významně převyšovala naše původní zadání a očekávání, ale tak to asi ve stavebnictví prostě chodí.“

Nečekaná lehkost návrhu

Architektonický návrh domu vzhledem ke složitým podmínkám na parcele probíhal až překvapivě hladce: po pár měsících a několika schůzkách bylo hotovo. „Žádné velké úpravy, žádné velké přemýšlení, ačkoliv prvotní reakce na dum ve tvaru trojúhelníku byl šok a vnitřní automatické zamítnutí,“ popisuje první dojem na netradiční projekt pán domu. „Člověk začne přemýšlet, jak a kam dá nábytek, jestli se mu z atypického tvaru místností nebude motat hlava a podobně,“ dodává s úsměvem.

Stavebníci se ale rozhodli architektům věřit, že to s nimi myslí dobře a že jim jako laikům navrhnou a postaví funkční a příjemný domov. Návrh sice obsahoval několik věcí, které jim přišly zbytečně finančně náročné (např. dřevěnou fasádu), ale rozhodli se je akceptovat. Ve výsledku si pochvalují fakt, ze netradiční tvar domu je uvnitř prakticky nepoznatelný, a naopak do většiny místnosti úhly 60° vnášejí dynamiku a moderní prvek. „Také oslunění domu a využití pozemku, který se přitom svažuje na sever, je skutečně výborné,“ konstatuje majitel.

A nechybí ani slibovaný prvek překvapení v interiéru: když vstoupíte ze zádveří do centrální chodby, otevře se před vámi nečekaně velkorysý dvoupatrový prostor lemovaný schodištěm se skleněným zábradlí, které dodává místu lehkost a lesk.

Fasáda obrácená k jihu je obložena borovicí v úpravě thermowood, tedy tepelně ošetřena kvůli snadnější údržbě. Dřevěnou terasu chrání masivní stříška s barevně sladěným falcovaným plechem

Trnitá cesta realizace

Majitelé počítali s tím, že dům postaví za jeden rok, stavba ale nakonec trvala cca 15 měsíců. „Do začátku stavby probíhalo s firmou vše velmi dobře. Dobře komunikovali, dodali, co slíbili atd. Po začátku stavby se ale ukázalo, že v oblasti stavebnictví jsou úplní začátečníci, a tento fakt se projevil jako kritický,“ uvádí majitel domu.

Stavbu podle něj firma řešila subdodávkami u firem, které měly zrovna čas, i když to třeba znamenalo navýšení ceny oproti rozpočtu. „Nám jako klientům nechtěli odhalit žádné podrobnosti nabídek. Například nám sdělili, že zábradlí bude ze skla a bude stát tolik a tolik. Neměli jsme možnost vybírat z možností nebo se jakkoliv účastnit na výběru konkrétního produktu či dodavatele,“ vypočítává majitel jeden z důvodů nespokojenosti a pokračuje: „Hned z kraje se nám také bez vysvětleni vyměnil stavbyvedoucí a nakonec se na stavbě vystřídali čtyři. Také jakákoliv změna či úprava na stavbě byla problém, ačkoliv si myslím, že když člověk staví rodinný dům pro dlouhodobé bydlení, tak by se s minoritními změnami na stavbě mělo rovnou počítat, zvláště když je investor ochoten za změny zaplatit.“

Zpětně soudí, že čas, který musel na stavbě strávit, aby věci dopadly dobře, mohl stejně tak využít pro stavbu pomocí subdodávek (čehož se na začátku děsil) a mohl ještě ušetřit procenta provizí stavební firmě. Nakonec si takhle sám zajistil práce v exteriéru (zpevněné plochy, plot apod.), které měla původně dělat také firma Master Design, jenže je nestíhala v daném termínu. „Mimochodem, plot mi tato firma nakonec nabídla dodělat, ale za cenu cca 2x vyšší, než byla nabídka, kterou jsem si zasmluvnil sám,“ říká investor.

Dobré rady stavebníkům

Jako velmi dobré rozhodnutí hodnotí majitelé domu fakt, že po celou dobu stavby měli nezávislý technický dozor investora (TDI). „Věřím, že bez jeho přítomnosti by celý výsledek dopadl mnohem hůře,“ soudí.  Na základě svých zkušeností doporučují dalším stavebníkům určitě mít svůj TDI a nespoléhat se na prvotní sympatie. Mít dobrou smlouvu o dílo s jasnými sankcemi a ideálně zádržným. „My byli velmi důvěřiví, a to se nám vymstilo. Výsledkem je, že ještě rok po nastěhování nejsou odstraněné některé vady a nedodělky,“ konstatuje majitel.

Navzdory tomu si nové bydlení nakonec pochvaluje. „Dům jako takový splnil naše očekávání a bydlí se nám ve výsledku velmi dobře. Má pár malých chyb, které bychom dnes udělali jinak (např. větší koupelny) ale to je také běžný jev u každé stavby. Nejvíc se nám líbí osvětlení sluncem a přímé propojení s malou, přesto klidnou zahradou (návrh a realizaci jsme si nechali udělat od firmy Zahrada Praha), kde trávíme co nejvíce času,“ uzavírá.

Plot ve formě skládaných gabionů koresponduje s žulovou dlažbou příjezdové a parkovací plochy na pozemku

Foto: Michal Janáč

logo MessengerPoslat Messengerem