Majitelé poměrně prostorného pozemku vsadili na současný trend a zvolili bydlení v dosahu rozkvetlé přírody v malebné obci nedaleko hlavního města. Modernu podpořil i architekt, který zdánlivě jednoduchým tvaroslovím propojil ve svém návrhu studený kov se dřevem a dokonale sladil všechny části domu se zahradní architekturou a okolní bujnou přírodou.

Zdánlivě se ničím neliší, ale přesto je výjimečný. Prosklený rodinný dům v dosud nezastavěné části malebné obce Radlík spadající pod město Jílové u Prahy stojí na pozemku u lesa, kde má možnost vyniknout jeho dlouhá jižní fasáda orientovaná ideálně do budoucí rozkvetlé zahrady. Výrazná francouzská okna a prostorná dřevěná terasa opatřená pergolou s dřevěnými lamelami otevírají obytný prostor a lákají ke vstupu. Nelze odolat…

Venkovní stínění zvolil architekt tak, aby ladilo s architekturou stavby (pergola s dřevěnými lamelami) a bylo možné kombinovat více stínicích prvků.

Zajímavé členění stavby

Ocel se dominantně propsala i do interiéru v podobě schodiště a přiznaných válcovaných I profilů, které jsou součástí nosné konstrukce. Kontrast černé a žluté sem vnesl jas a dynamiku.Nízkoenergetický rodinný dům s obytným podkrovím je navržen do lokality určené pro další výstavbu, která by měla plynule navázat na jádro obce. V tom vidí architekt velkou výhodu a zároveň i výzvu. „Nová lokalita, nový satelit, nová výzva,“ komentuje stavbu. „Majitel byl první, vybral si pěknou parcelu na okraji, mohli jsme tedy pracovat s výhledy do zeleně a divoké přírody,“ pochvaluje si a pomocí relativně jednoduchého výrazu stavby prezentuje pohodlné rodinné bydlení na venkově s dostatečným soukromím v souladu s okolní přírodou.

Rodinný dům pro rodinu s dětmi má sedlovou střechu, půdorysný tvar obdélníku, přístup a příjezd ze severu. Obytné místnosti jsou obráceny na jih a ložnice na východ a západ. Okolí domu se upravuje v rámci sadovnických úprav se souvislou zatravněnou plochou. „Část plochy tvoří náletový porost, terén okolo domu se pokryje vrstvou humusu pro vysetí trávy a osazení keři a stromy. Situaci nám komplikoval výskyt štěrkových jílů,“ komentoval tehdejší stav architekt. „Snažíme se vytvořit pouze okrasnou a krásně barevnou zahradu, žádné zeleninové záhonky,“ dodává majitel.

Osvědčený konstrukční systém

Obvodové nosné stěny v přízemí i podkroví jsou zděné. Majitelé na doporučení architekta zvolili osvědčený systém Porothem. Zděné bloky z broušených cihel se použily pro obvodové nosné i nenosné zdivo, vše v souladu s nejvyššími nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěn. V přízemí se nachází středová vnitřní nosná stěna a ocelové schodiště kotvené ke stropní konstrukci a založené na zesílené desce podlahy.

Betonové panely podtrhují industriální atmosféru nosných konstrukcí.

Bez zajímavostí není ani interiér, který si majitelé postupně dotvářeli sami. Nejdříve společně s dětmi a v současné době již bez potomků – jako dospělí mají nyní k dispozici hostinský pokoj v přízemí.

„Chtěli jsme jednoduchý a zároveň moderní dům. Z konkrétních stavebních prvků jsme si přáli hlavně prostorové schodiště a prosklené podlaží. To vše se nám splnilo. Neměli jsme přesně vyhraněnou představu, architektonický styl architektů Tesaře a Stempela se nám prostě líbil. Což i po šesti letech bydlení nadále trvá. Nic zásadního bychom neměnili. Pokud bychom ale měli dostatek prostředků pro stavbu dalšího domu, určitě bychom se nebáli více experimentovat, ale to už by souviselo spíše s naší zálibou v architektuře,“ dodávají spokojení majitelé.

Kuchyně je v neutrální nadčasové bílé barvě, kontrastující s černou pracovní deskou.

Prosklené plochy stíněné zelení

Kromě zajímavého tvarosloví stavby s prostornou dřevěnou terasou je třeba ocenit také vnitřní mikroklima, které je dáno okolní zelení a správnou orientací domu a jeho prosklených ploch ke světovým stranám. S tím souvisí i volba oken s předsazenými exteriérovými žaluziemi a řízenými protivětrnými čidly s elektropohonem, která zajišťují vytažení žaluzií při silném větru. Dům se nepřehřívá, z jihu je ošetřen zelení (zelené pletivo), uvnitř má regulované stínění.

Další možností je použití takzvaných screenových materiálů. Venkovní stínění zvolil architekt tak, aby ladilo s architekturou stavby (pergola s dřevěnými lamelami) a bylo možné kombinovat více stínicích prvků.

Pro vytápění doporučil plynový kotel a umístil ho v přízemí domu, většina prostor je větrána přirozeně okny a dveřmi. Nucené větrání je instalováno pouze v kuchyni a na toaletě.

Dům splňuje veškeré nároky kladené na moderní nízkoenergetické stavby a souzní s přírodou.

Kontakt na autora: Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D., Stempel & Tesař architekti 

Text: Vlastimil Růžička, Foto: Jan Jakub Tesař

logo MessengerPoslat Messengerem