Půvabný domek z počátku dvacátého století byl autenticky zrekonstruován a zároveň se rozrostl o přístavbu, jejíž výraz je ryze současný. Je nenápadně skrytá v pozadí, takže kolemjdoucí při pohledu z ulice jen tuší, že se v zadní části pozemku odehrálo něco nového. Dva architektonické styly se tu ostře střetly, a zároveň vytvořily fungující symbiózu.

Stojí v Rožnově pod Radhoštěm, v řadě tzv. lázeňských domů, nesoucích charakteristický rukopis místní stavební firmy Barabáš a Bayer z počátku 20. století. Členitá okna, hrázdění, veranda, přiznané dřevěné prvky a jemné zdobné detaily odkazují na styl tzv. lidové secese a na tradice místního stavitelství a řemesel a trochu připomínají tvorbu slavného architekta Dušana Jurkoviče. Zřejmě právě proto dům i ve značně zchátralém stavu okouzlil současného majitele, který jej zakoupil poté, co jej několik let obdivoval cestou do zaměstnání.

„Díky tomu, že zde čtyřicet let nikdo nebydlel, dům neutrpěl velké zásahy, a to byla při rekonstrukci vlastně výhoda,“ uvádí na úvod architekt Karel Janča, jemuž byl svěřen úkol navrhnout a řídit celou rekonstrukci. Stavebník si přál vybudovat dvě nezávislé, dispozičně i provozně oddělené bytové jednotky, což si vyžádalo přístavbu směrem do zahrady.

„Od počátku nás vedl jasný společný záměr – maximálně zachovat vzhled původního domu a skloubit jej s požadavky na moderní komfortní bydlení. Přístavbu jsme naopak chtěli nekompromisně odlišit výrazem i volbou materiálů, aby vynikl kontrast historické a současné architektury.“

Fasády původního domu se tedy v podstatě nezměnily, směrem do zahrady se připojila přízemní hmota s plochou střechou, velkým prosklením a hliníkovým obkladem fasády – zateplená zděná konstrukce dle současných technických standardů. Na hranici se sousedním pozemkem byl postaven samostatný objekt garážového stání a skladu, provedený v pohledovém betonu.

Dispoziční úpravy

V přízemí byla zachována původní vstupní partie na západní straně i schodiště do podkroví. Zde vznikl z malého pokojíku s kuchyňkou a záchodem komfortní byt 2 + 1 se střešní terasou. Na bývalé pavláčce u schodiště je dnes nová kuchyň, po úpravách krovu se podařilo uvolnit půdní prostor a vytvořit zde obývací pokoj a ložnici, oddělené posuvnou stěnou. Na střeše nově přistaveného traktu má pán domu střešní terasu s posezením, zelení a luxusním výhledem na věž kostela.

Zbývající prostory přízemí původního domu se staly součástí velkého bytu orientovaného do zahrady. Ve východní fasádě byl vybudován nový vstup, směrem do ulice je ložnice a dětský pokoj. V přistavěné části se nachází velký společný obývací prostor s kuchyní a zázemím. 

Zaujalo nás: Vyšší inteligence ve starém domě

Z původního sklepa vznikla vinotéka spolu s technickou místností. V celém domě byla instalována inteligentní elektroinstalace, která umožňuje regulovat vytápění, zabezpečení a další technologie. Specialitou pána domu je programovatelné osvětlení, které mění atmosféru a celkový výraz jak exteriéru, tak interiéru.

Jurkovič by se radoval

Z vnějšího pohledu by málokdo odhadl, kolik úsilí se skrývá za zdánlivě prostým a přirozeným záměrem „zachovat původní vzhled“. Sokl a suterénní pískovcové zdivo byly pečlivě opraveny a ošetřeny proti vlhkosti, fasáda kontaktně zateplena. Nové vchodové dveře a okna jsou replikami původních dřevěných oken a byla vsazena tak, aby i hloubka ostění odpovídala původnímu stavu. Samozřejmě nesměl chybět půvabný florální vlys v omítce.

Celá stavba má po obvodě stahující ocelovou vaznici, ztužení a úpravy podstoupil i starý krov. Střecha byla zateplena mezi krokvemi a nad krokvemi a má novou falcovanou plechovou krytinu. Krokve byly prodlouženy tak, aby přesah střechy zůstal stejný i po zateplení fasády. Dřevěný trámový strop vzhledem k nedostatečné únosnosti neumožňoval vestavbu obytného podkroví, proto byla nad ním vybudována ocelobetonová stropní deska, která tvoří podlahu podkrovního bytu.

Za každým detailem stojí velké úsilí místních řemeslníků, kteří ještě znají tradiční techniky, neustálý dohled a dobrá spolupráce architekta a investora. Proto dílo zaslouženě získalo titul Stavba roku Zlínského kraje. „Práce architekta si velmi cením, i když se někdy naše názory rozcházely. Naučili jsme se ale naslouchat jeden druhému a hledat společná řešení. Díky tomu nevidím nic, co bych na svém domě změnil,“ uzavírá hostitel.

Autor: Ing. arch. Karel Janča 

Autorizovaný architekt, vystudoval architekturu na VUT Brno. Pracoval pro Stavoprojekt Brno, v r. 1991 založil vlastní kancelář v Rožnově pod Radhoštěm. K jeho významným realizacím patří např. Muzeum sklářství v Karolince, komplexy Brillovka a City Club v Rožnově nebo Študovna v obci Hutisko.

Kontakt: Ing. arch. Karel Janča – J.A.K.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jakub Sobotka

logo MessengerPoslat Messengerem