Čtyřčlenná rodina z východních Čech bydlela v řadovém domě, který jim přestal stačit. Při výběru nového bydlení hleděli především na praktičnost, útulnost, úsporný provoz a vyvážený poměr nákladů a komfortu bydlení.

Manželé se dvěma dětmi si přáli více volnosti pro děti a více prostoru pro své koníčky a záliby. Vybrali si dům Fortuna od společnosti Hoffmann z Chrudimi, protože se jim líbilo jeho klasické řešení s valbovou střechou a obytným podkrovím, uspořádání vnitřního prostoru a zaujaly je vynikající tepelněizolační vlastnosti, slibující levný provoz, což se jim i potvrdilo: „Dům nám svou velikostí i vnitřním řešením přesně vyhovuje. Výborně drží teplo, na jaře a na podzim stačí trochu zatopit v krbu. A v létě se nepřehřívá, i když nemáme venkovní žaluzie a stíníme okna jen zevnitř.“ Konstrukční systém Velox se ztraceným bedněním mu dává výhody monolitické stavby. Kromě schopnosti akumulovat teplo se vyznačuje také rychlou výstavbou, velkou pevností a odolností a dlouhou životností.

Útulný ráz domu majitelé podtrhli kombinací pastelových barev a kvalitních materiálů, zejména keramických dlažeb, nerez oceli a dřeva.

Život orientovaný do zahrady

Kuchyň je nadstandardně vybavená. Kombinace bílého lesklého laku, prvků z nerez oceli a hliníku a tmavé dýhy wengé jí dodala luxusní vzhled.Ale začněme od začátku. Slunná rovinatá parcela v klidné čtvrti je ideální pro bydlení s dětmi, do centra města ale přitom není daleko. Dům Fortuna se na pozemek výborně hodil, po několika drobných úpravách sedne svým majitelům přesně „na tělo“. Zvenku se vstupuje do centrálního zádveří, které odděluje garáž nalevo a pokoj pro hosty napravo. Dále se prochází do haly a do společného obývacího prostoru ve tvaru písmene L s kuchyní, sezením a jídelnou, který je plně orientován na terasu a do jižní, soukromé části zahrady odvrácené od ulice. 

„Kuchyň se původně nacházela u vstupu do domu a měla okno směrem do ulice. Chtěli jsme, aby byla obrácena do zahrady a měla přímý výstup na terasu, proto jsme ji prohodili s pracovnou,“ vysvětlují majitelé. A při pohledu na příjemně členitý prostor se zelení za oknem je jasné, že dobře udělali. Samozřejmě nechybí patřičné zázemí – malá koupelna, WC a sklad zahradního náčiní, vedle domu je také garážové stání kryté přesahující střechou.

V podkroví mají rodiče k dispozici velkou ložnici se šatnou, děti obývají každé svůj pokoj. Na přání majitelů projektant spojil oddělené WC s koupelnou, aby v podkroví vznikl otevřenější a světlejší prostor.

Další přání stavebníků se týkalo zahrady. Dopřáli si velkou hrací plochu pro děti včetně velké prolézačky a také bazén s posuvným krytem. Zlatým hřebem zahrady je jezírko s fontánkou, oběhovým čerpadlem, rákosovou biočističkou a speciální UV lampou na čištění vody. Nový dům se stal splněným snem celé rodiny.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem