Projíždíte-li malou obcí nedaleko Zlína, velké nové vily postavené ve funkcionalistickém duchu si téměř ne všimnete. A to je nejlepší důkaz, že kvalitní moderní architektura se dokáže harmonicky sžít s venkovským prostředím i s přírodou a nav zájem se neruší.

Realizaci nevšedního domu ovlivnily tři pozitivní výchozí faktory. Investor má dlouholeté zkušenosti s podnikáním ve stavebnictví a dům stavěl ve spolupráci se svým synem, rovněž stavitelem. Na základě referencí oslovil architektonickou kancelář Kareš Rais, která se může pochlubit desítkami realizací nadstandardních vil. A třetím vrcholem šťastného trojúhelníku pak byl rozlehlý krásný pozemek na okraji obce, který přechází z roviny do svahu se starým trnkovým sadem a lesem. Zádumčivé ranní mlhy, romantické červánky, stejně jako srnky a zajíce mají majitelé za okny jako na dlani.

Tvar domu vynikne zejména večer. Všechny železobetonové moniéry jsou opatřeny přisazenými liniemi LED osvětlení, které je opticky „povznášejí“ nad terénem a zvýrazňují horizontálu samotné stavby domu. V rozšířené části terasy je moniéra podepřena železobetonovou stěnou. Nad jídelním stolem bylo instalováno stínění z plastových lamel, které lze naklápět podle směru slunečních paprsků nebo z cela shrnout do strany

„Koupili jsme si krajinu,“ vzpomíná investor, „a hledali jsme pro ni i pro nás ideální dům. Měli jsme představu moderní bezbariérové vily s velkým prosklením a s plochou zelenou střechou, vybírali jsme z pěti prvotních konceptů. S architekty jsme si dobře rozuměli a navzájem se doplňovali, což se také odrazilo ve skvělém výsledku.“ Sám celý proces realizace organizoval, pomáhal vybírat materiály a spolu s architekty vymýšlel různá technická řešení a nesmlouvavým okem dohlížel na jejich dokonalé provedení.

Tři bloky, dvě atria

Charakteristickým prvkem architektury ateliéru Kareš Rais jsou travertinové dlažby. Zde leštěná dlažba z interiéru bezbariérově přechází na terasu, kde má matný povrch. Je položena na betonové desce

Díky „skryté“ pozici pozemku, na který není téměř odnikud vidět, se podařilo do venkovské zástavby prosadit dům s plochou střechou. Je umístěn v rovinaté části parcely a orientován hlavními výhledy směrem na západ do relaxační části zahrady s terasami a bazénem. Základ téměř symetrické kompozice ve tvaru písmene E tvoří tři celky, oddělené dvěma atrii se zelení.

Střední část zahrnuje hlavní vstup do domu s patřičným zázemím, pracovnou a velkorysým společným obývacím prostorem. Nalevo od vstupu vede otevřená komunikační linie do zóny relaxace (fitness, sauna, koupelna, dva dětské pokoje), na pravé straně se nachází velké soukromé apartmá s ložnicí majitelů domu, šatnou a velkou komfortní koupelnou. Je tu také zázemí pro technologie a pro zahradu.

Garážové stání pro dva automobily, které se nachází mezi domem a samostatnou dvojgaráží na východní straně, je kryto výraznou železobetonovou moniérou. Ta je charakteristickým architektonickým prvkem domu a tvoří také zastřešení teras na západní straně domu.

Od vjezdových vrat vede k domu zpevněná plocha vydlážděná žulou. Dlouhá moniéra vybíhající až ke garáži zajišťuje komfortní přestup z auta do domu a naopak „suchou nohou“

Jiný než ostatní

Výjimečnost domu se zobrazuje ve velkorysém dispozičním řešení, které vychází z účelného provozu, i v detailech, které v každodenní praxi potvrzují svou kvalitu a náročnost provedení jak z hlediska funkčního, tak z hlediska estetického. Už hlavní vstup je – na rozdíl od většiny běžných rodinných domů – důstojný, prostorný a působivý.

Zajímavým dispozičním prvkem je vstupní hala, která se volně prolíná s obývacím pokojem a kuchyní bez použití dveří. Křeslo Barcelona v červeném provedení prozrazuje, že vkus majitelů tíhne k funkcionalistické klasice

Hned při příchodu zaujmou skleněná ručně foukaná svítidla, která se uplatňují v celém domě. V hale byla instalována zelená stěna, která přináší nejen kousek živé přírody, ale i zpříjemňuje ovzduší. Ústřední obývací část působí díky zvýšenému stropu impozantním dojmem, velké prosklení přivádí do interiéru přímé spojení s přírodou a také kvantum denního světla a slunce po celý den.

Prosklené plochy v celém domě byly promyšleně komponovány tak, aby jeho obyvatelé měli co nejlepší výhled do zahrady a také byli stále navzájem v kontaktu – z ložnice je přes atrium vidět do obývacího pokoje a přes druhé atrium až do relaxační místnosti s vířivkou. Kuchyň má kromě části otevřené do společného obývacího prostoru také část oddělenou – za dveřmi je umístěna lednička, úložné prostory a odehrává se tu „špinavý“ provoz, který nelahodí oku.

Volný průhled z ložnice přes atrium, společný obývací prostor a druhé atrium až do relaxační místnosti odhaluje základní koncept domu

Mimořádnou kvalitu nabízí i vybavení interiéru vyrobené převážně na zakázku podle návrhu architektů. Střídmá kombinace bíle lakovaných ploch, travertinu a ušlechtilé tropické dýhy zaručuje klasicky krásný vzhled, vycházející z tradic českého funkcionalismu, a také dlouholetou trvanlivost. Na každém kroku lze najít originální řešení zpracované v perfektním detailu. Za pozornost stojí vestavěný nábytek s hladkými kompaktními povrchy, které lícují se sádrovými omítkami, stejně jako veškeré podlahové lišty, obklady, sokly či bezzárubňové dveře.

Pojezdy u posuvných prvků jsou zapuštěné do podlahy či stropu, okna mají skryté okenní rámy, skryté jsou i mřížky a výdechy větrací a chladicí soustavy. Oporou pohodlného bydlení jsou nejmodernější energeticky úsporné technologie – podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací, klimatizace… Systém inteligentního řízení domácnosti ovládá vnitřní klima domu, osvětlení, zabezpečení a další funkce.

Prosklenou fasádu tvoří střídavě pevně zasklené a posuvné plochy (zdvižně-posuvný systém Aluprof) o šířce 2,5 metru. Pevné části mají skryté okenní rámy, extrémně dlouhý nadokenní překlad podporují dva subtilní středové sloupky z válcovaných ocelových I profilů

„Naším záměrem od prvních konceptů bylo propojení stavby s exteriérem – otevřít dům do krajiny. Síla a jedinečnost pozemku je nespornou hodnotou a musela jít při návrhu společně se stavbou. Dále jsme chtěli, aby tato atriová vila žila se svými obyvateli a ti aby o sobě věděli a v domě se nehledali. Avšak i při této myšlence musí venkovní atria navozovat určitou intimitu pro jednotlivá křídla domu,“ dodává k návrhu Martin Kareš.

Text: Jitka Pálková, foto: Robert Rais a Libor Erlebach

logo MessengerPoslat Messengerem