Mladí manželé se dvěma dětmi školního věku si přáli vybudovat klidné útočiště jako protiváhu jejich náročného pracovního života. Jejich hlavními požadavky byly pohodlí, harmonie a soukromí. Líbila se jim střízlivá funkcionalistická architektura a na základě řady referencí zadali tento úkol brněnskému ateliéru Kareš-Rais.

Vybrali si úzký dlouhý pozemek v okrajové čtvrti města, kde zástavba přechází ve volnou krajinu. Parcela nabízela kromě tzv. dobré adresy také tu výhodu, že v bezprostředním okolí se již nebude stavět a dům si i v budoucnu zachová hezký a daleko sahající výhled. Příjemné je i to, že podélná orientace ve směru východ–západ s mírným sklonem sem přivádí slunce po celý den a umožňuje využívat zahradu bez omezení.

Jako kaskáda na rovině

Architekti rozčlenili pozemek do tří základních částí, které navzájem souvisejí a tvoří gradující, ale vyvážený systém. Nejblíže k příjezdové komunikaci situovali dům s otevřeným vjezdem a vstupem přímo z ulice. Stavba tvoří ochrannou bariéru, za níž se skrývá rekreační část zahrady s krytou terasou, letní kuchyní, bazénem, jezírkem, posezením a okrasnou zelení. Otevřené průhledy a prostupy, jednotný design i výběr materiálů ukazují, že tato zóna je provozně, vizuálně i architektonicky úzce propojena s domem a za hezkého počasí se obývací prostor rozšiřuje o plochu pod širým nebem.

Velký přesah horního podlaží umožnil vytvořit u domu chráněnou rohovou terasu s komfortním sezením. Odpovídá volnému nároží protilehlé letní kuchyně

Venkovní terasa u obytného prostoru je účelně krytá hmotou domu vrchního podlaží. Směrem dále od domu zahrada pokračuje užitkovou částí s volným trávníkem, ovocnými stromy a zapuštěným ohništěm a obydlená krajina tu plynule přechází v pole a louky.

Střízlivý, a zároveň bohatý koncept

Lukrativní místo a vstřícnost investorů mohou někdy svádět k plýtvání prostorem či k nefunkčním tvarům navrženým jen na efekt. V tomto případě ale k žádnému „architektonickému hříchu“ nedošlo. Kompozice domu, složená ze dvou vzájemně přesahujících kvádrů, je koncipována čistě v duchu funkcionalistických zásad. Výrazný přesah horního podlaží na jihozápadním nároží vytváří dojem odlehčené hmoty vznášející se v prostoru a zároveň přináší praktický efekt – stíní přízemí před prudkým sluncem. Výtvarně „disciplinovaný“ a spíše nenápadný tvar domu nijak neubírá na zajímavosti, naopak mu dodává monumentální ráz.

Horní podlaží ze tří stran „obíhá“ pásová prosklená plocha se skrytými hliníkovými rámy, která odlehčuje hmotu stavby. Tento prvek má svůj původ ve funkcionalistické architektuře a je plně funkční a moderní i dnes

Také dispozice byla navržena účelně, s ohledem na maximální komfort a přehlednost. Podstatnou část přízemí zaujímá otevřená společná obývací část s kuchyní, jídelnou, centrálním krbem a sezením, orientovaná směrem k bazénu. Díky velkoplošnému prosklení do tří stran a jemným přírodním barvám je tento prostor neustále naplněn světlem a slunečním jasem, který dodává optimistickou atmosféru.

„Oceňujeme, že stavebníci si přáli harmonii a jednoduchost, ale zároveň mají i výtvarné cítění a smysl pro design,“ říká architekt Martin Kareš, spoluautor návrhu. „Proto jsme vybrali uklidňující kombinaci šedé, bílé, pohledového betonu a běleného dubu a doplnili ji originálními solitéry od českých sklářů, jako jsou například svítidla od české značky Bomma.“ Tento výtvarný koncept přechází i do horního podlaží, kde se nachází ložnice rodičů, dětské pokoje, pracovna a zázemí.

Kompozice centrálního krbového tělesa koresponduje s geometrickými prvky tvaru L, které architekti navrhli jak v exteriéru, tak v interiéru celého domu

Přidané hodnoty

K zajímavostem projektu patří také promyšlený výběr a použití materiálů, jejichž hlavními benefity jsou trvale udržitelný krásný vzhled, velká odolnost a především bezúdržbovost. Již při vstupu do domu poutají pozornost venkovní zídky z probarveného betonu, které si po dlouhá léta zachovají stabilní antracitový odstín.

Interiér zdobí bělený a čpavkovaný dub, solitérní lomenicové schodiště a zajímavé osvětlovací prvky – lustry a osvětlovací fólie, terasu zase betonové dlažby dokonale imitující dřevo. Bazén a prvky v jeho okolí jsou obloženy deskami z kompozitního materiálu Technistone, jehož hladký povrch je k nerozeznání od bílého mramoru. Oproti svému ušlechtilému přírodnímu vzoru ale mnohem více vydrží.

Šedé tóny betonu jemně kontrastují s hřejivými odstíny dřeva. Na jídelním stole, barovém pultu a kuchyňské lince byl použit přírodní dub, na podlaze dub bělený, černě zbarvené dřevo je dub čpavkovaný

Dalším přáním majitelů a významným komponentem architektonického návrhu byla inteligentní elektroinstalace, přinášející osvobození od únavných každodenních provozních starostí. Má tu na povel nejen vytápění, ale i osvětlení, větrání, žaluzie, zabezpečení, provoz bazénu a další funkce domácnosti.

Velkorysý prostor, geometrický design, moderní technologie a vysoce kvalitní materiály jsou spolu s perfektním řemeslným provedením základem autorského rukopisu ateliéru Kareš-Rais. V tomto domě se k němu pojí ještě rafinovaná jednota domu a zahrady, která vytváří mimořádně příjemné obytné prostředí.

Svítidla značky Boma se opakují ve schodišťovém prostoru, obloženém velkoformátovým betonovým obkladem. Zábradlí z čirého tvrzeného skla propouští světlo a netvoří v interiéru žádnou optickou bariéru

Text: Jitka Pálková | Foto: Robert Rais a Lukáš Hausenblas

logo MessengerPoslat Messengerem