Sawmill, ležící v odlehlém údolí v kalifornském horském pásmu Tehachapi, přilákalo rodinu z města svou drsnou krásou a naprostou odloučeností od civilizovaného světa. Respekt k přírodě a nemilosrdným podmínkám vysokohorské pouště vedl k výstavbě soběstačného víkendového domu, který není napojen na žádné inženýrské sítě.

V minulosti ve zdejší krajině tvrdě zápasily o své živobytí indiánské kmeny, později bílí farmáři a horníci. Drsné klima s dvacetistupňovými mrazy v zimě a velkými vedry v létě proměnilo toto území v pustinu, kde je večer ve větru slyšet jen píseň pouštních vlků.

Odloučená poloha v polopouštní krajině přinesla majitelům nebývalý klid a soukromí, ale i věčný souboj se západními větry a velkými teplotními výkyvy.

Architekt Tom Kundig z ateliéru Olson Kundig sem navrhl stavbu, která může svou strohostí, kterou staví navenek, soutěžit s okolními skalnatými pahorky a suchými pláněmi ošlehanými větrem. Cílem stavebníků bylo minimálně zasáhnout do přírody, kterou si zamilovali, proto si přáli dům, který bude nezávislý na veřejných inženýrských sítích a bude maximálně hospodárně využívat veškeré zdroje.

„Věřím, že malé projekty a drobné detaily jsou příležitostí pro rychlé otestování nápadů – jak technických, tak i estetických – jak vytvořit architekturu, která je v kontextu s prostředím a spojuje člověka s místem,“ říká Tom Kundig. „Věřím, že architektura by měla mít odpovědnost k místu, kde stojí, a měla by mu dávat víc, než z něj čerpá, a tento nulový dům je toho příkladem. Jsem vděčný stavebníkům, že mě přizvali k tomuto projektu a měli tak ambiciózní cíl a odpovědný přístup k životnímu prostředí.“

Společná obývací část je takřka ze všech stran obklopena betonem – stěnami z neomítnutých betonových tvárnic a litou cementovou podlahou, která bezbariérově přechází v terasu. Jižní stěnu tvoří velká posuvná prosklená tabule zavěšená na ocelovém nosníku. Posuv se ovládá ručně otáčením kola.

Konstrukce pro divočinu

Mimořádně tvrdé klima s velkými mrazy v zimě, horkými letními měsíci a také velkým teplotním skokem mezi dnem a nocí vedly ke konstrukci z masivních betonových bloků a válcovaných ocelových nosníků. Dané prostředí bylo ideální příležitostí uplatnit industriální styl, který je charakteristickým rukopisem kanceláře Olson – Kundig. Přiznané konstrukce – betonové zdivo, rezaté ocelové profily, kovová tabulková okna, různé mechanické detaily inspirované světem dílen a manufaktur jako by vyvolávaly v paměti hornického ducha tohoto místa.

Společná obývací část je takřka ze všech stran obklopena betonem – stěnami z neomítnutých betonových tvárnic a litou cementovou podlahou, která bezbariérově přechází v terasu. Jižní stěnu tvoří velká posuvná prosklená tabule zavěšená na ocelovém nosníku. Posuv se ovládá ručně otáčením kola.

Jednoduchá dispozice vychází z tvaru písmene T. Část rodičů, část dětí a pro hosty se střetávají v centrální společné obývací části s masivním krbem, jídelnou a kuchyní. Zatímco ložnice jsou chráněny masivními stěnami před větry, sluncem i mrazy a jsou osvětleny střízlivě dimenzovanými rohovými okny, společný obývací prostor je otevřený proskleným průčelím k jihu, k dechberoucím výhledům na horskou krajinu pozvolna spadající k Mohavské poušti.

Společná obývací část je takřka ze všech stran obklopena betonem – stěnami z neomítnutých betonových tvárnic a litou cementovou podlahou, která bezbariérově přechází v terasu. Jižní stěnu tvoří velká posuvná prosklená tabule zavěšená na ocelovém nosníku. Posuv se ovládá ručně otáčením kola.

Za teplého počasí se velká kovová prosklená stěna pomocí speciálního ručně ovládaného mechanismu posune a fantastické scenérie ozářené vycházejícím či zapadajícím sluncem vstupují přímo do domu.

Nezávislý mohykán

Veškeré prozaické potřeby denního života jsou zajištěny nezávisle na civilizaci, což bylo jedním ze snů majitele domu. Na pozemku za domem byla instalována fotovoltaická elektrárna, energie se ukládá do domácí baterie o kapacitě 8,4 kW PV. Energie na vytápění je čerpána pomocí tepelného čerpadla ze 6 vrtů, dům má moderní teplovodní podlahové vytápění a na jaře a na podzim jej lze vyhřát pasivně – prosklenou jižní stěnou – a také krbem.

Ústředním bodem obývacího pokoje je do tří stran otevřený betonový krb. Zasklení se posouvá do stran pomocí kolejnicového mechanismu, takže majitelé domu si mohou užít otevřený oheň.

Masivní krbové těleso díky akumulačním schopnostem betonu dokáže dům dlouho příjemně vyhřívat. Střecha zachycuje dešťovou vodu, část je využívána v domácnosti a část odváděna zpět do přírody.

Opuštěnost místa a velká fyzická i mentální vzdálenost od města nijak neomezují komfort bydlení. Architektům se podařilo nejen navrhnout originální dům, ale i vytvořit mikrosvět, který ještě více připoutává rodinu ke zdejší přírodě a stmeluje ji navzájem. Realizace byla oceněna řadou významných národních a mezinárodních cen.

Dominantním prvkem stavby je přesahující plechová střecha. Slouží k zastínění a zároveň je v její ploše integrován solární ohřev vody.

Autor: Tom Kundig (1954)

Vystudoval Washingtonskou univerzitu, patří k nejvýznamnějším současným americkým architektům. Je majitelem a hlavním architektem kanceláře Olson Kundig Architects ze Seattlu, která se věnuje navrhování obytných, kulturních, sportovních, komerčních i veřejných staveb. Za svůj mimořádný architektonický rukopis a originální spojení moderních technologií a ekologického přístupu získal řadu významných národních i mezinárodních cen, například Cenu Americké akademie umění apod.

Spoluautor: Elizabeth Bianchi Conklin

Kontakt: Olsonkundig.com

Text: Jitka Pálková, Foto: Kevin Scott, Gabe Border

logo MessengerPoslat Messengerem