Manželé ze severních Čech dojíždějí za prací každý do jiného města, pro stavbu domu si proto vybrali místo ve „strategické“ poloze na půli cesty. Pozemek v okrajové části obce v severních Čechách je upoutal klidnou polohou, mezi sousedními domy objevili hezké průhledy do krajiny. Když zjistili, že je odtud vidět dokonce na Ještěd, nebylo pochyb, že našli to správné místo pro svůj nový domov.

Zadání pro architekta se nijak zásadně neodlišovalo od obvyklého stavebního programu: „Praktické a moderní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, maximální propojení se zahradou, hodně světla, komfortní provoz.“ Vnější podobu domu ovlivnila dvě přání stavebníků: dřevěná fasáda a zaoblené rohy. „Mám rád, když dřevo stárne, mění barvu, dům je na každé straně jiný,“ dozvěděli jsme se od investora. Proto jej celý obklopuje větraná fasáda z neupraveného modřínu a v rámci obvodového pláště byly vytvořeny také zaoblené rohy, které jsou u dřevěných fasád poměrně neobvyklé. „Dům má ve skutečnosti řádný pravoúhlý základ, tvoří jej čtverec s vyjmutými rohy, a díky zaoblení připomíná čtyřlístek,“ vysvětluje architekt Michal Valert, autor návrhu.

Dům stojí ve spodní části mírného svahu, přízemí má ze tří stran přímý výstup na terasu. Originálním znakem jsou zaoblená nároží, která opticky zmenšují a zjemňují celkový výraz. Vpravo v pozadí je vidět kryté garážové stání, které odděluje zahradu od ulice

Přízemí je velkoplošně prosklené, patro má několik komponovaných oken navržených přesně tak, aby poskytovaly co nejkrásnější výhledy do krajiny a přiváděly do interiéru vytoužené sluneční paprsky po celý den.

Dispozice rozdělená do čtyř stran

Srdcem domu je jídelna s tři metry dlouhým, na zakázku vyrobeným jídelním stolem. Vysoký strop a zdroje světla ze všech stran tu vytvářejí zvláštní atmosféru připomínající monumentální chrám. Otevřené vnitřní propojení mezi jednotlivými prostory jak v horizontálním směru, tak nahoru na galerii budí dojem rozlehlého domuProtáhlý pozemek spadá od příjezdové komunikace v mírném sklonu směrem k severovýchodu. S touto ne zrovna učebnicovou situací se architekt vypořádal oddělením domu od parkování pro automobily. Nahoře přímo u komunikace se nachází kryté garážové stání a přes zelenou travnatou plochu vede přístup k domu umístěnému na opačném konci parcely. Tím se uprostřed uvolnila plocha pro slunnou zahradu odcloněnou od ulice parkovacím objektem.

Samotný dům má dominantní orientaci k jihu a jihozápadu, ze tří stran je obklopen terasami a z každé části přízemí se dá přímo vyjít ven. Dispozice vyniká kompaktním a čistě funkčním uspořádáním, kde ani decimetr čtvereční nezůstává bez využití.

První podlaží je rozděleno centrálním schodištěm na vstupní část (na západě), obývací pokoj na jižní straně, jídelnu s kuchyní (s východní orientací), na severní straně se nachází pracovna, koupelna a zázemí. Otevřené schodiště, spojené s krbovým tělesem, vede do patra na galerii, z níž se vchází do ložnice rodičů, dětských pokojů a koupelny. Je zde i technická místnost.

Volné průhledy a světlo ze všech stran – tento záměr architekta je patrný již při vstupu do domu. Z předsíně je vidět do obývacího pokoje a také podél schodiště až dozadu do jídelny. Posuvná zrcadlová plocha zůstává prakticky stále otevřená

Světelná hra pod vysokým stropem

Již na první pohled lze uhodnout, že těžiště života rodiny představuje jídelna s velkou jídelní tabulí. Strop vysoký přes obě podlaží a světlo přicházející shora jí dodává slavnostní až impozantní ráz. „Výrazně se tím zvětšil a uvolnil prostor, dům zevnitř působí mnohem větším dojmem, než by odpovídalo zastavěné ploše 112 m2. Vysoký strop také pomáhá stabilizovat teplotu, takže není potřeba klimatizace,“ vysvětluje majitel.

Jídelna je propojená s celým přízemím zajímavými průhledy a má také výhled do zahrady. Slunce sem postupně přichází po celý den ze všech stran a také shora oknem umístěným pod stropem. „V domě je tolik světla a takové výhledy, že máme stále pocit, že jsme venku. Baví nás sledovat, jak se mění intenzita světla, jak jeho barvy přecházejí z bílé na žlutou, růžovou nebo zlatavou, a atmosféra je pokaždé jiná během dne i během celého roku.“

Design interiéru je založen na kombinaci přírodního dubu a šedých odstínů betonu a kovu. Ústřední krbové těleso je obloženo šedými PREFA panely a plechem s šedým práškovým lakem, v němž jsou vyřezány ozdobné kruhové otvory s funkcí větrací mřížky. „Polička“ na televizi je masivní betonový prefabrikát tunové váhy

Neokázalý a nápaditý

Východní terasu lemují místo zábradlí sloupky z liberecké žuly, které se našly na pozemku. Hezky posloužily k identifikaci majitelů domu s místem a jeho historiíVýběr materiálů a barev umocňuje pouto rodiny k přírodě a okolní krajině. Na pozemku se našly sloupky z místní liberecké žuly, architekt z nich vytvořil originální kamenné zábradlí na terase. V jídelně každému padne do oka kamenná podlaha z indické břidlice, jejíž harmonické zemité barvy a plastická struktura ve zdejší světelné atmosféře jedinečně vyniknou.

Nábytek, obklady stěn, dveře a další prvky byly vyrobeny na míru podle návrhu architekta a zdobí je krásná kresba olejovaného přírodního dubu. Oplývají řadou praktických a sofistikovaných detailů, například knihovna svými oblými rohy koresponduje s exteriérem domu. Krbové těleso obložené šedými betonovými panely a ocelovým plechem s práškovým lakem jemně kontrastuje s medově žlutým dřevem a dotváří identitu domu s originálním a harmonickým duchem.

Text: Jitka Pálková | Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem