Pokud se někdy ocitnete v malém městečku Šenov ležícím poblíž Ostravy, možná při své návštěvě narazíte na luxusní bungalov trojúhelníkového tvaru. Tato neobvyklá přízemní stavba upoutá oči kolemjdoucích už na první pohled. Její netradiční tvar ovšem není pouhým architektonickým výstřelkem, ale dobře promyšleným návrhem reagujícím na místní světelné poměry.

Z přilehlé cesty snad může tento neobvyklý bungalov vypadat jako obyčejný kvádrový domek – dokud nevstoupíte na zahradu a nepohlédnete na jeho zkosenou třetí stěnu. Dynamický trojúhelníkový tvar vznikl díky snaze dostat do domu co nejvíce světla a slunce – přepona trojúhelníku je orientována přímo na jih

Minimalistická koncepce, čistý architektonický návrh a maximální množství světla v domě – to byly základní požadavky zadavatelů projektu. Dům však neměl být příliš extravagantní a bylo třeba brát ohled i na rozpočet. Architekti se snažili majitelům zajistit co největší přísun slunečního svitu, proto se rozhodli, že stavba bude mít půdorys pravoúhlého trojúhelníka s přeponou orientovanou směrem k jihu, odkud dopadá na pozemek nejvíce světla.

Jedno z kratších ramen trojúhelníka je rovnoběžné s ulicí vedoucí podél domu a na něj kolmo navazuje další obvodová stěna směřující do zahrady. Většina obytných místností pak leží podél přepony trojúhelníka. Přísun sluneční energie a dopad záře do pokojů reguluje přečnívající střešní konstrukce, která se táhne po celém obvodu stavby. Díky ní v domě vzniká příjemné ovzduší i za horkého počasí a zároveň je velmi elegantním a zajímavým architektonickým prvkem, který dodává bungalovu luxusní vzhled.

Dům je založen na betonových pásech se ztraceným bedněním a jeho nosnou konstrukci tvoří keramické bloky Porotherm. Střecha je tvořena ocelově-dřevěnou kostrou, otvory jsou vyplněny plastovými okny s izolačními trojskly.

Pohled z velkých oken na zahradu potěší za každého počasí i ročního období. Průzor ve střeše terasy pak umožňuje světlu lépe vstoupit do vnitřku domu. V létě na ochranu proti prudkému slunci slouží vnitřní závěsy a venkovní markýza

Návrh v sobě nese prvky funkcionalismu, který se vyznačuje jednoduchými, ostrými, geometrickými tvary a absencí komplikovaných dekorací. Exteriér domu není zbytečně výrazný, převládá bílá barva fasády v kontrastu s tmavými rámy výplní otvorů. Podél celé nejdelší strany objektu se táhne terasa obohacená o malou, jednoduše upravenou kamennou skalku. Jedním z architektonických prvků ozvláštňující vzhled stavby je také otvor ve střešní konstrukci nad skalkou. Pozemek se k jihu mírně svažuje, směrem do zahrady tedy bungalov vyčnívá nad terénem.

Teplo domova

Uvnitř rodinného domu bylo navrženo celkem pět obytných místností. Srdcem bungalovu je velký obytný prostor s kuchyní a společenskou místností, kde rodina za dlouhých zimních večerů ráda posedí u žhnoucího krbu. Součástí prostoru na vaření je kuchyňský ostrov spojený s vyvýšeným barovým pultem. Po celém domě je rozvedeno podlahové topení a ohřev vody i varná deska jsou napájeny z elektrické sítě.

Vybavení kuchyně je laděno do světlých barev a prostor obývacího pokoje je opticky oddělen použitím nábytku tmavších barev, které kontrastují se zbytkem místnosti

Bungalov a jeho okolí na diváka působí dojmem nenásilného luxusu, což je přesně to, čeho chtělo architektonické studio dosáhnout. Zároveň však stavba poskytuje majitelům komfortní bydlení, které mohou nazývat domovem.

Text: Klára Burešová, foto: Jan Jadrníček

logo MessengerPoslat Messengerem