Touha po přírodě sílila, proto se mladá rodina rozhodla opustit byt a vytoužený domov našla na krásném, klidném místě protkaném rodinnými kořeny, na okraji velkoměsta s výhledem na vzdálené kopce Beskyd.

Na původně zamýšlenou stavbu v Rožnově pod Radhoštěm nedošlo, mladému páru se totiž podařilo získat pozemek v rodném místě paní, dokonce co by kamenem dohodil od bydliště rodičů. O návrh nového, moderního domu s rovnou střechou, který manželé hodlali postavit, požádali architekta Karla Janču. Řešení interiéru se na základě referencí ujala rodinná firma Karla Kováče s letitou tradicí. Nutno říct, že významně přispěla k dokonalému výsledku.

Stavba je pojata jako zděný stěnový konstrukční systém s plochým zastřešením, založený na základových pasech (terasa na patkách). Provoz domu je rozdělen do dvou nadzemních podlaží.

Naplnění snu a představ

Manželé toužili po dvoupodlažním a pro rodinu s dvěma dětmi dostatečně prostorném domě s francouzskými okny, třemi koupelnami, pokojem pro hosty, pracovnou a menší tělocvičnou. Přání doplňovala ještě garáž s dvěma parkovacími místy, venkovní bazén a drobný detail – „velkokapacitní“ botník. Při tvorbě návrhu domu měl architekt plnou důvěru budoucích obyvatel domu i dostatek tvůrčího prostoru.

Stěna s krbovou vložkou je ošetřena stěrkou stejně jako vnitřní prostor nábytkové sestavy s policemi.

Koncept vychází z jednoduché a přehledné obdélníkové dispozice. Převážnou část přízemí tvoří rozlehlý společný obývací prostor orientovaný na jih na rozlehlou terasu s bazénem, jejíž plocha se téměř rovná obytné části přízemí. Podél severní fasády domu vede průběžná chodba se zázemím, je tu i pokoj pro hosty. V patře se nacházejí 3 ložnice, posilovna a 2 koupelny. Zajímavě architekt vyřešil návaznost domu a vedle stojící garáže. Jsou vzájemně propojeny přesahující stropní deskou, takže z auta do domu se prochází „suchou nohou“.

Koupelně se sprchovým koutem umístěné v patře domu vévodí atraktivní umyvadlo (Laufen), které navrhli Ludovica a Roberto Palombovi, doplněné bateriemi Axor. Zvlášť efektně kontrastuje zavěšené na stěně ze skleněné mozaiky.

Martyrium plné změn

Praktickou realizaci projektu provázela spousta komplikací. Během výstavby nečekaně zemřel první dodavatel, naštěstí se původní zaměstnanci domluvili, pokračovali nadále jako tým a stavbu dokončili. „Přesto došlo asi k půlročnímu zdržení,“ pokračuje pán domu, „a další zhruba tři měsíce trvaly dodatečné úpravy“.

Kolaudace nakonec proběhla na jaře 2016. Než však došlo k výrobě nábytku a vybavení interiéru, několikrát se změnilo dispoziční uspořádání. Interiér se podařilo víc otevřít a optimalizovat pro aktuální potřeby a využití rodiny. Vše (jak jsme mohli na vlastní oči vidět a jak je patrno i z fotografií) dopadlo na výbornou.

Sedací souprava čalouněná kvalitní textilií Alcantarou skvěle zapadá do barevného konceptu interiéru. Podlahu kryje barevně jemně tónovaný kusový koberec.

Maximální spokojenost

„Dům navrhoval architekt Karel Janča, kterému jsme dali naprostou volnost,“ vzpomínají manželé. „Trvali jsme pouze na patrové budově a nadefinovali si počet pokojů. Následně jsme už jen ladili detaily, ale celkovou dispozici navrhl architekt sám. Zajistil kompletní servis s projektovou dokumentací a zařídil vše od stavebního povolení až po závěrečnou kolaudaci. Stavbu jsme realizovali dodavatelsky s menší stavební firmou a dalšími zhotoviteli.“

Tady jsme doma

Vybavení interiéru je kombinováno z na míru realizovaných částí a sériově vyráběného nábytku. Dominuje kámen a dřevěný obklad. Podlahy, některá kuchyňská dvířka, otevřené police a další prvky jsou zhotoveny z masivního kartáčovaného dubu s nápadně reliéfním, olejovaným povrchem v kombinaci s bílou MDF deskou s vysokým leskem. V technických prostorech a zázemí jsou použity levnější materiály – lamináty, ovšem s vyšší odolností.

Místo pod schodištěm je prakticky využito jako úložný prostor a zajímavě ozvláštněno nikou obloženou dřevem.

Příčky v patře oddělující jednotlivé místnosti od spojovací chodby jsou tvořeny nábytkem, jejich součástí jsou více či méně nápadné úložné prostory, niky i téměř neznatelné bezfalcové dveře, perfektně lícující se stěnou. Cit majitele pro detail je patrný na každém kroku. „Jsem tady šťastná, cítím se tu spokojeně! Líbí se mi bezbariérový, otevřený a vzdušně působící prostor s výhledem do zahrady,“ svěřuje se majitelka, která si zde ze všeho nejvíc cení klid.

Ložnici rodičů, včetně lůžka, reprezentuje nábytek Orme. Skříně nesou značku Clever. Pro zpestření je na stěně v záhlaví použita tapeta.

Autor: Ing. arch. Karel Janča

Ing. arch. Karel JančaAutorizovaný architekt, vystudoval architekturu na VUT Brno. Pracoval pro Stavoprojekt Brno, v r. 1991 založil vlastní kancelář v Rožnově pod Radhoštěm. K jeho významným realizacím patří např. Muzeum sklářství v Karolince, komplexy Brillovka a City Club v Rožnově nebo Študovna v obci Hutisko.

Kontakt: Ing. arch. Karel Janča – J.A.K.

Text: Lenka Saulichová, Petr Saulich, Foto: Lukáš Hausenblas

logo MessengerPoslat Messengerem