Navštívili jsme krásný dům, který se může pochlubit jak neobvyklým architektonickým ztvárněním, tak i velmi nekonvenčním řešením interiéru. Celý projekt je řešen tak, aby přinášel co nejvíce pozitivních emocí jeho majitelům. Proto je atraktivní fasáda otočena do zahrady a směrem do ulice je garáž a zadní strana domu.

Na koncepci domu je zajímavé také to, že vznikla z poměrně jednoduchého požadavku, ale zato s velkou vnitřní silou. S manželskou dvojicí z Brna, jejich dětmi a architektkou Markétou Veselou z ateliéru Maura jsme o těchto otázkách pohovořili podrobněji.

Jak vznikla myšlenka přestěhovat se do vlastního domu? Proč jste si vybrali zrovna tuto lokalitu, místo, pozemek?

Rodina a děti jsou u nás na prvním a. S dětmi chceme naplno prožít všechny radosti, než nám odrostou. Původně jsme bydleli v moc hezkém bytě v centru města, kde nám bylo dobře. Nicméně nás „to“ vždy táhlo k vlastnímu domu. Po letech marného hledání pozemku v Brně jsme si jako alternativu koupili krásný pozemek na jih od města, ale pak jsme náhodou objevili nabídku parcel v Brně. Netrvalo to ani pár dnů a už jsme věděli, že zde chceme žít. Pozemek ve městě, s dojezdem pár minut do centra, a přitom přímo u lesa. To bylo mnohem více, než jsme si předtím dokázali třeba i jen vysnít.

Výtvarný princip exteriéru tvoří kontrast dvoupodlažní bílé měkké hmoty a nízkého tmavého jasně definovaného hranolu.

Jak vznikla spolupráce s paní architektkou Veselou a studiem Maura a jaké nároky jste měli na vzhled a funkčnost domu?

Vybírali jsme pečlivě z několika ateliérů. Paní architektka Markéta Veselá nám prostě sedla. Byla přímá, sympatická, měla dobré nápady a líbila se nám její dosavadní práce. Jsme neskutečně rádi, že jsme si vybrali právě ateliér Maura.

Určitě jsme chtěli světlý dům, prostorný, a hlavně nenápadný. Máme rádi přírodní materiály, které se nakonec propsaly téměř všemi částmi domu. Protože jsme oba „ajťáci“, chtěli jsme trochu inteligentnější dům, ale také nezávislý a bezpečný. V ostatním jsme paní architektce nechali volné ruce. První návrh domu byl moc hezký, nicméně kvůli odstupovým vzdálenostem, které neodsouhlasil jeden ze sousedů, se celý projekt zastavil. Pak studio navrhlo úplně jiný, užší a nám ještě milejší dům.

Hlavním motivem interiéru je jemně modelovaný maximálně uvolněný prostor propojený okny se zahradou a lesem. Světlá podlaha a stěny ladí s dubovou dýhou nábytku. K nejoblíbenějším částem domu patří okno s panoramatickým výhledem a „sedacím“ parapetem.

Čeho si na svém domě vážíte?

Jako jeden z mála v okolí má zelené střechy a využívá i maximálně dešťovou vodu. Na části střech máme úžasnou bylinkovou zahrádku, dále také travní plochu, na které se dá hrát s dětmi, slunit apod. A v horní části domu jsou střechy s extenzivní bezúdržbovou zahradou, kde často pozorujeme různý hmyz, kvetou tu skalničky a ochlazuje se tak přirozeně v parných letních dnech i střešní terasa. Veškerá dešťová voda odtékající z teras je zachycena ve větší retenční nádrži a používá se na zalévání zahrady i jako užitková voda.

Jak se vám bydlí a co nejvíce oceňujete na svém domě poté, co jste měli možnost si bydlení v něm vyzkoušet „naostro“?

Jsou tu úžasní sousedé v okolí, nikdy nezkazí žádnou srandu a docela často se setkáváme při sousedských akcích, výletech do okolí apod. Na domě samotném si velmi ceníme vzdušnosti, dostatku prostoru, světla a neuvěřitelných výhledů na les, zahradu a okolí. Pro nás je velkým relaxem dělat něco na zahrádce, domě anebo jen sedět a koukat do přírody. Připadáme si tak skoro každý den jako na dovolené.

Navštívili jsme krásný dům, který se může pochlubit jak neobvyklým architektonickým ztvárněním, tak i velmi nekonvenčním řešením interiéru. Celý projekt je řešen tak, aby přinášel co nejvíce pozitivních emocí jeho majitelům. Proto je atraktivní fasáda otočena do zahrady a směrem do ulice je garáž a zadní strana domu.

Na projekt domu, spolupráci i další zajímavosti viděné očima zkušeného architekta jsme se zeptali vedoucí osobnosti ateliéru Maura, architektky Markéty Veselé:

Jaké bylo počáteční zadání investora?

Navštívili jsme krásný dům, který se může pochlubit jak neobvyklým architektonickým ztvárněním, tak i velmi nekonvenčním řešením interiéru. Celý projekt je řešen tak, aby přinášel co nejvíce pozitivních emocí jeho majitelům. Proto je atraktivní fasáda otočena do zahrady a směrem do ulice je garáž a zadní strana domu. Investoři, kteří nás oslovují, většinou viděli nějakou naši předchozí realizaci a znají naši práci. Snažíme se o to, aby sami popsali, jaké prostory chtějí, a aby se přiznali ke všem podivnostem, které by rádi v domě měli. Zadání tedy byl přesný stavební program, kterého jsem se snažila maximálně držet. Odměnou mi byla dána naprostá volnost v návrhu prostorového konceptu. Myslím, že to je na navrhování nejdůležitější – potkat investora, který jasně ví, co chce, je silná osobnost, ale nechá nás dělat naši práci a dá nám naprostou důvěru.

Architektura domu je skutečně odlišná od svého okolí a zároveň stylově podmanivá. Vy jste ale řešila „to hezčí“ směrem k lesu, a čelem k ulici je velká hmota garáže, která znemožňuje pohled z ulice na tak hezký dům.

Myslím, že zejména pro rezidenční bydlení je podstatnější prostor uvnitř domu. Vytváříte optimální místo pro rodinu, tedy vše se odvíjí směrem „zevnitř ven“. Hlavní obytný prostor je tím nejcennějším, kde rodina tráví čas. Zde by měl být dostatek místa, hodně slunce a v tom nejlepším případě i krásný výhled do vlastní zahrady.

Zde je na okraji pozemku úžasný les, ale s orientací na sever. Bylo tedy důležité prodloužit dopad slunečních paprsků do domu a tomu právě pomohlo zaoblení objektu. Nenápadná vstupní partie ve formě tmavého hranolu jednoduše vymezuje technickou část domu a současně zapadá do okolí sousedních strohých objektů. Ani my, ani investoři jsme nechtěli vybočit z řady. Oběma nám šlo o totéž, vytvořit funkční a příjemný objekt, který stojí vedle cenného kousku přírody.

Tmavé kamenné pásky ze štípané břidlice, použité na fasádě, přecházejí do společného obývacího prostoru na stěny krbu. Stěny kolem schodiště a v jídelně jsou natřeny cementovou stěrkou okrového odstínu.

Proč jste zvolila nepříliš obvyklé umístění ložnic do přízemí a obývacích prostor do patra?

Přízemí je většinou chladnější, neboť teplý vzduch stoupá směrem vzhůru, tedy umístění obytného prostoru do patra je energeticky zajímavější koncept. Avšak v tomto případě, jak jsem již zmínila, bylo hlavním důvodem přivést do obytného prostoru slunce. Díky vyvýšení prostoru a prosvětlení přes převýšené atrium se to povedlo a současně se umocnil výhled na samotný les.

Jedním z dominantních prvků interiéru je otevřené schodiště, jehož jemná křivka koresponduje s oblými tvary domu. Stupně jsou obloženy dubovým dřevem, uvnitř se skrývají nosné ocelové profily kotvené do stěny. Do každé schodnice jsou zespoda integrovány pásky LED osvětlení (foto Libor Teplý)

V přízemí a v patře jsou dva venkovní velmi zajímavě pojaté prostory. Můžete nám říci, v čem je přednost jejich umístění?

V patře je mezi jídelnu a obyvák vklíněna terasa. Právě odtud je výhled na les nejhezčí, protože terasa je vyvýšená a současně je zapuštěná mezi měkce komponované stěny obou hlavních prostor domu. Také zastřešuje klín v přízemí, kde jsou situovány výstupy z ložnic, tedy má i praktickou funkci. Venkovním schodištěm se dá seběhnout z patra přímo do zahrady.

Některé drobnosti v interiéru majitelé doladili sami podle vlastního vkusu. „Nyní je úžasná doba, která skýtá neskutečné možnosti. Mohli jsme si nechat dovézt japonská umyvadla, španělskou dlažbu, zařizovací předměty z Itálie, Německa a mnoha jiných zemí,“ komentují.

Podle jakých zásad jste přistupovali k řešení interiéru?

Každá naše studie již obsahuje základní návrh interiéru. Dům není možné navrhovat bez návaznosti na představu o konečné podobě nejen exteriéru, ale i interiéru, obě části by měly tvořit vzájemný soulad. Právě v interiéru je podstatné umět se vcítit do osoby investora a společně pracovat, protože osobnost investora posléze interiér dotváří. Správný materiál a barevnost také podpoří hrubý architektonický koncept, tedy pokud se snoubí základní prostor s drobnými detaily a doplňky, tak to určitě pomůže i příjemnému bydlení, a o to přece jde!

V koupelnách je použita dubová dýha, bíle lakované desky s vysokým leskem, sklo, okrové stěrky a další materiály jako v celém domě.

Autoři

Ing. arch. Markéta Veselá

Spolupráce: Ing. arch. Alena Žáková, Ing. arch. Alena Janáčková

Sadové úpravy: Eva Wagnerová

Kontakt: Ateliér MAURA

Text: Stojan Černodrinski, Foto: Robert Žákovič, Libor Teplý

logo MessengerPoslat Messengerem