Nevšední dům v malebné kopcovité krajině poblíž Příbrami je při pohledu z ulice prakticky neviditelný – jeho existenci prozradí jen designově zpracovaná cedulka se jménem architekta, který je autorem i majitelem domu v jedné osobě. Důležitou roli v příběhu tohoto domu ale hraje i jeho paní, zkušená interiérová designérka.

Přišel, viděl, postavil – tak by se dal lapidárně shrnout průběh stavby tohoto domu v režii architekta Martina Hlaváčka. Při výběru pozemku přitom sehrála, jak už to bývá, hlavní roli náhoda: do místní lokality manžele přivedla návštěva přátel, kteří zde žijí. Výběr pozemku byl dílem okamžiku – žádné dlouhé rozmýšlení, stačila jedna večerní návštěva na místě. Není divu: parcela ve strmém svahu na klidném místě nabízí nádherný výhled do krajiny.

Velkorysá terasa je zakončená přelivovým bazénem. Vpravo je vidět zelená střecha sklípku/pánského klubu. Výrazným estetickým prvkem je kreativní omítka imitující beton použitá na fasádě objektu

Přesně podle plánu

„Pozemek jsme si vybrali na konci března 2017 a hned nato jsme během jediného dne vytvořili základní skicu umístění objektu, jeho základní dispoziční řešení včetně zónování zahrady, tedy kde bude dům, kde bude jezírko s přítokem, kde bude hlavní plocha vzrostlé zeleně neboli – jak my říkáme – les,“ vzpomíná architekt Hlaváček.

Projekt pro stavební povolení pak následně zpracoval během šesti týdnů a v květnu 2017 ho začali projednávat. Vzhledem k neexistenci inženýrských sítí (je sem přivedena pouze elektřina) bylo těch „razítek“ potřeba získat více, od ohlášení hrubých terénních úprav a oplocení přes stavební povolení na čističku odpadních vod (včetně vsakovacího objektu a retenční nádrže), studnu a dva hlubinné vrty pro provoz tepelných čerpadel až po stavební povolení na samotný objekt.

Stavba domu si vyžádala značné terénní úpravy. Výsledkem jsou krásné výhledy a částečně zapuštěný sklípek (vlevo). Před ním stojí gril, který si majitelé sami vyrobili

Vlastní stavba – tedy základy a základová deska – byla zahájena v listopadu 2017, pak následovala zimní přestávka a práce na stavbě byly opět zahájeny v polovině března 2018. Hrubá stavba byla dokončena zhruba v polovině srpna 2018 včetně venkovního bazénu. „Zásadním milníkem bylo datum 26. 10. 2018, kdy jsme si přivezli štěně tosa-inu do našeho nového domu a kdy jsme se i nastěhovali,“ vzpomíná pan architekt a dodává: „Tou dobou byla hotova pouze částečně kuchyně a postel v ložnici.“ Mimochodem – souvislost mezi novým psem a novým prostorným domem s velkou zahradou snadno pochopíme, jakmile nás bojový pes tosa-inu řečený Mašlička přijde pozdravit – sahá nám totiž dobře po pás...

Dům pro dva + psa

Vytvořit jednoduchý, moderní a otevřený dům bez jakýchkoli překážek pro dvě dospělé osoby a psa, tak znělo zadání, na němž se manželé shodli. „Většinu návštěv překvapí, že v celém objektu o rozloze cca 180 m2 máme pouze dvoje dveře,“ říká Martin Hlaváček. „Nám to tak ale vyhovuje – nepotřebujeme se před sebou zavírat, rádi trávíme čas spolu.“

Prostor celého domu je velkoryse otevřený a propojený – na ploše 180 m2 najdete jen dvoje dveře

Hned od hlavních dveří se tedy dostanete přes vstupní chodbu s vestavnými skříněmi až ke stropu do obývacího prostoru s impozantní kuchyní, sezením, knihovnou a krbem. Odsud se můžete vydat kolem prostoru pro domácí práce (ten je oddělený dveřmi) a otevřené šatny s dalšími vestavěnými skříněmi až do ložnice, na kterou volně navazuje bělostná koupelna se solitérní vanou i umyvadlem a toaletou, z níž je znovu nádherný výhled velkoformátovým oknem do krajiny. Toaleta přímo u celoplošně prosklené stěny je po chybějících dveřích další tabu, které tento dům boří, nicméně není důvod mít obavu ze zvědavých pohledů: zvenčí se mohou dovnitř podívat snad jen draví ptáci. A je tu ještě jedna zajímavost – manželé tvrdí, že uvnitř domu téměř nesvítí, respektive využívají víceméně jen lokální svítidla. Nepochybně v tom hraje roli i krásný výhled do zahrady za soumraku…

Při pohledu od kuchyňské linky zaujme mimo jiné celokovová knihovna, originální dřevěný stolek z masivu i protáhlý krb přes celou stěnu vprav o. Kytara prozrazuje koníček pána domu

Výčet místností doplňuje pokoj pro návštěvy na opačné straně domu (ten je kupodivu oddělený dveřmi) se samostatnou koupelnou v elegantní černé barvě. I ta je promyšlená do posledního detailu, včetně pečlivě složených ručníčků na umyvadle.

Když design vítězí nad funkcí

Při zařizování interiéru měla, jak už bylo v úvodu naznačeno, hlavní slovo paní domu, Lenka Hlaváčková Schubertová, která se v rámci své profese zabývá mimo jiné i zařizováním vzorových bytů pro finskou developerskou firmu YIT stavo. V domě převažuje bílá, šedá a černá barva a při bližším zkoumání zaujme i řada neotřelých řešení a detailů: například knihy, které na stěnách levitují zdánlivě bez polic, či subtilní pracovní deska kuchyňské linky a deska jídelního stolu, které jsou experimentálně vyrobeny z kovu, ačkoli to na první pohled není poznat. Kovová je i knihovna přes celou stěnu obývacího prostoru, a přestože vypadá velmi lehce, vyžádala si zvláštní zpevnění nosné stěny.

Dominantou obývacího pokoje je kovová knihovna vyrobená na zakázku. Všimněte si, že dekorace barevně ladí s pojetím interiéru. Pozornost ale poutá i stolek z poctivého masivního kusu dřeva

„Heavy metal je můj koníček,“ komentuje to s úsměvem pan architekt a už vážněji dodává: „Kov je s ohledem na chladný výraz interiéru vhodným materiálem, navíc z něj lze vytvořit zajímavé a netradiční tvary, například police ve tvaru větví stromu.“ Ty najdeme v koupelně, kde nás zaujme i rafinovaně řešená zavěšená skříňka s klikatou spárou pro kabel osvětlení. „Design u nás vždy vítězí nad funkcí,“ prozradí nám vzápětí pan architekt Hlaváček s tím, že pro některé menší přihrádky v této skříňce ani nemají využití.

Ze stejného důvodu zvolili i výkonem a velikostí naddimenzované těleso krbu v obývacím pokoji: prostě se jim líbilo a krása dostala přednost před kalkulací. Ke krbu se váže ještě jedna úsměvná příhoda: majitelé neponechali náhodě ani umístění dekorativní sekery do masivního dřevěného špalku a dlouho pro ni hledali ideální úhel. Když se jim to podařilo, hned první návštěva jim sekeru ze špalku ze zvědavosti vytáhla…

Prostorná koupelna volně navazuje na ložnici a nabízí hned několik skvostných designových kousků: solitérní vanu, volně stojící umyvadlo, závěsnou skříňku se škvírou pro kabel atd.

Vlastní hlavou, vlastníma rukama

Je až neuvěřitelné, kolik věcí si manželé v domě i na zahradě navrhli a vyrobili sami. Patří k nim například postel z dřevěných palet, ze stejného materiálu je i police v kuchyni, obojí pochází z dílny pána domu. V ložnici nás ještě zaujal pracovní stůl, který se po odklopení části pracovní desky promění v kosmetický stolek paní domu. Jejím dílem jsou zavěšené kokedamy v interiéru, společně vytvořili originální gril z kovu a kamene, zahradní jezírko a řadu dalších zajímavých zahradních prvků (k zahradě se ještě v budoucnu vrátíme).

O kreativitě paní domu svědčí každoročně atypický vánoční stromek (mimo jiné například ze štaflí) a také to, že pro své sousedy s nadšením pořádá kurzy, jak si vyrobit různé dekorace. Její energie se zdá doslova nevyčerpatelná…

Manželé si rádi vyrábějí některé vybavení domu a zahrady sami. Zavěšené kokedamy jsou dílem paní Lenky, postel z dřevěných palet navrhl a vyrobil pán domu

Pánský klub a technické zázemí

Pokud jde o design uvnitř domu, zde má nepochybně hlavní slovo paní domu, ovšem i její manžel má své království, v němž o stylu interiéru rozhoduje on. Je to jednak „pánský klub“ na zahradě, částečně zapuštěný do svahu a vybavený v duchu antiky, jednak technické zázemí přístupné zvenčí budovy, kde má svou pečlivě uspořádanou dílnu, a hlavně technologii pro dvě tepelná čerpadla typu země/voda. Čerpají teplo ze dvou hlubinných vrtů, každý o hloubce 80 m, a jsou doplněná kvalitním výměníkem, takže tento systém v zimě topí a v létě chladí, čímž dochází k regeneraci vrtů.

Z dalších zajímavých technologií stojí za zmínku systém filtrace venkovního přelivového bazénu, který současně využívá tepelných čerpadel k temperaci vody v bazénu. Mimochodem – realizace venkovního nerezového bazénu s přelivovou hranou byla sice důvodem razantního navýšení původního rozpočtu, ale zároveň je investicí, kterou si manželé nemohou vynachválit. A upřímně řečeno, při pohledu z terasy přes ničím neohraničený horizont průzračné vodní hladiny do volné krajiny jim nelze než dát za pravdu…

Pohled z terasy do kraje přes horizont průzračné vody v nerezovém bazénu je skutečný zážitek. Voda v bazénu je vyhřívaná tepelnými čerpadly

Text: Markéta Klocová | Foto: Petr Adámek

logo MessengerPoslat Messengerem