Chtěli opustit byt a přestěhovat se do vlastního. Pak se jim podařilo koupit zajímavou parcelu a spolu s kamarádem architektem se pustili do plánování a stavby vlastního bydlení.

Pozemek na Brněnsku, kde dnes dům stojí, mladí manželé objevili už v roce 2011. Tehdy zde stál jen mobilní domek, ale cena byla na tehdejší dobu poměrně vysoká. Hledali dál v okolí Brna a asi po roce se jim shodou okolností podařilo tento pozemek koupit za výhodnější cenu. Po dvou letech začali stavět, a protože byl tehdy vyhlášen dotační program Nová zelená úsporám, nechali si dům navrhnout jako pasivně energetickou stavbu.
 
Pohled na dům shora od příjezdové komunikace, zde je vchod do domu a kryté garážové stání. Na této straně se nachází jen minimum oken, dům tak chrání soukromí svých obyvatel.
 

Pasivní a nízký

Architekt Vladimír Schmid navrhl dům zapuštěný do terénu, který neruší okolí ani sousedské vztahy. Využil svažitosti terénu k „zamaskování“ dvoupodlažní stavby, která od příjezdové cesty vypadá jako jednopodlažní. „Od počátku jsem chtěl stavět pasivní anebo nízkoenergetický dům. Z toho důvodu jsme zvolili jednoduchý tvar kostky a požadovali jsme návrh malého levného domu, abychom se vešli do našich finančních představ a možností. Ve skutečnosti má dům 100 m2 užitné plochy, přitom zastavěná plocha je kolem 50 m2. Nám to ale k životu bohatě stačí,“ vysvětluje majitel.
 
Centrálním bodem domu je hlavní obytná místnost s kuchyní a pracovnou. Velkoformátové prosklení umožňuje pozorovat při dobré viditelnosti Pálavu i Alpy.
 

Cesta k pasivitě

V rámci programu Nová zelená úsporám bylo potřeba projekt dopodrobna rozkreslit a spočítat. Stavebníci se obrátili na firmu Michaela Jaďudě, projektanta a zároveň majitele stavební firmy, která má na svém kontě už několik pasivních domů v rámci Zelené úsporám úspěšně zadotovaných. „Pan Jaďuď nám rozkreslil i prováděčku se vším všudy, a když nacenil stavbu na 5 milionů, tak jsme se zděsili. Několik našich známých nám říkalo, že tak malý dům musíme v pohodě postavit za dva miliony. Ale z poctivě vypracovaného rozpočtu jsme viděli, že cena je adekvátní kvalitě. Dnes je nám jasné, že to byla dobrá volba, protože mnoho firem vás naláká na příznivou cenu a pak vám naúčtují vícepráce, kdežto pan Jaďuď svou prvotní cenovou nabídku dodržel.“ 
 
Kuchyňská sekce se skvěle vyřešenými úložnými prostory ve stěně a s přilehlým jídelním stolem v hlavní obytné místnosti, vpravo lze projít přes prosklené dveře na terasu nebo až na zahradu.
 

Dispozice domu

V horním podlaží se nachází vstup do domu a soukromá obytná sekce s ložnicí a dvěma pokoji s koupelnou. Ložnicová sekce se dá oddělit pomocí posuvných dveří, takže návštěva může projít po schodech rovnou do hlavní obytné místnosti v nižším podlaží. Zde se nachází i kuchyňská část a pracovna, rovněž oddělitelná posuvnými dveřmi. V hlavní místnosti tráví manželé většinu času. Součástí dispozice je také WC, koupelna a technická místnost.
 

Vytápění a ohřev vody

V obci není zaveden plyn, proto je hlavním zdrojem tepla elektřina, která napájí konvektory s ventilátory a sálavý panel v pracovně. Kromě toho jsou v jednotlivých místnostech malé přímotopy s výkonem 500 W. Soustavu „sleduje“ osm interních čidel pro osm topných okruhů a jednotku BMR, která řídí a spíná teplotu v každém z okruhů. V domě je řízené větrání s rekuperací a s tepelným čerpadlem, které ohřívá užitkovou vodu, ale pomáhá i přitápět a chladit. Rozvody řízeného větrání jsou ukryty v podhledech. Elektřinu dodává střešní elektrárna s 15 fotovoltaickými panely, s celkovým výkonem 25 kW/h v létě, v zimě 8 kW/h. Pomocí počítačové aplikace, kterou si pán domu sám vytvořil a naprogramoval, může sledovat spotřebu i výrobu elektřiny. Díky tomu zjistil, že celkové náklady na provoz domu se vejdou do 15 000 Kč za rok. 
 
S elektřinou vydatně pomáhá střešní elektrárna s 15 fotovoltaickými panely. Spotřebu a výrobu sleduje pán domu pomocí počítačové aplikace, kterou si sám naprogramoval.
 

Propojení se zahradou 

Interiér je propojen velkoformátovým prosklením s terasou a zahradou, kde dal pán domu postavit malý sklípek ze systému ztraceného bednění. Okolí domu ale není ještě dokončené, zbývá jej zatravnit a nechat obrůst sklípek.
 
Na otázku, jak se v domě bydlí, nám dal pán domu jednoznačnou odpověď: „Skvěle. Je to zde oáza klidu, i sousedé jsou příjemní. Nacházíme se v jediné části v okolí Brna, odkud je výhled na Brno, a když je dobrá viditelnost, vidíme Pálavu i Alpy.“ 

 

Autor domu: Ing. arch. Vladimír Schmid

Text: Adam Krejčík, Foto: Petr Adámek

logo MessengerPoslat Messengerem