Energeticky pasivní dům bývá spojen s představou prosklené krychle. Atypická dřevostavba se zelenou střechou dokazuje, že náročné požadavky na úspory energie nijak neomezují fantazii architektů.

Pro stavbu domu si rodina vybrala pozemek s mírným sklonem k jihovýchodu, hezkými výhledy na jih a přístupovou cestou ze západní strany. Situace přirozeně vyzývala ke stavbě energeticky pasivního domu. Architekti společně s investory se jednomyslně rozhodli pro montovanou dřevostavbu. „Architektonický koncept je jednoduchý, všechno, co je důležité, má kontakt s jižní fasádou a zahradou,“ říká architekt Pavol Pokorný. „Výhody energeticky úsporného stavitelství jsou součástí našeho uvažování o architektuře a základem konceptu každého projektu, na kterém v našem ateliéru pracujeme.“

Podél celé jižní fasády probíhá krytá terasa o hloubce tři metry, která slouží jako venkovní obývák. Ve střední části se rozšiřuje směrem do hlavní hmoty domu a dosahuje hloubky šest metrů

Pozemek byl srovnán do roviny, aby se jeho jižní část mohla proměnit v rekreační zahradu navazující bezbariérově na dům. Centrálně umístěný společný obývací prostor je obklopen na severu technickým zázemím (hlavní vstup, technická místnost, koupelna, šatna), na východě ložnicí a pracovnou, na západě garáží. Jižní fasádu po celé délce lemuje tři metry hluboká lodžie, která tvoří chráněný přechod mezi interiérem a zahradou. Nad garáží a kuchyní se nachází druhé podlaží se dvěma pokoji a koupelnou pro hosty.

Účelně navržená dispozice zohledňuje potřeby každodenního života. Z garáže se prochází do zádveří „suchou nohou“ přes šatnu. Ložnice je orientována na chladný sever, zatímco pracovna využívá slunce a krásné výhledy. Nepořádek nebo hluk v kuchyni lze od společného obývacího prostoru oddělit posuvnými dveřmi, aby odpočinek při poslechu hudby nebo četbě nic nerušilo.

Bezbariérové propojení interiéru a exteriéru probíhá z obývacího pokoje přes krytou terasu až na dřevěnou palubu v okolí bazénu a na trávník

K bezduchosti lineární „krabice s prosklením na jih“, jak jsou energeticky pasivní stavby někdy chápány a prezentovány, má dům daleko. Z jednoduchého základního tvaru hranolu vystupuje směrem do výšky hmota druhého podlaží s pultovou střechou a také společná obývací část, přesněji její šikmý strop, který dosahuje výšky šest metrů. Členitý tvar se zkosenými liniemi, jehož kontrasty jsou na fasádě zvýrazněny různými materiály, budí dojem určitého napětí, jako by se stavba chystala k pohybu.

Pohoda i bez technologií

O komfort a příjemné klima uvnitř domu se starají moderní technologie. Šikmá prosklená plocha je vybavena stíněním na elektrický pohon, některá prosklená pole lze otevírat a přirozeně větrat celý hlavní obývací prostor. Horní odvětrání vytváří komínový efekt a dokáže velmi účinně chladit. Vysoký prostor je navíc shora přisvětlen bazilikálním způsobem, okny vedoucími na sever. Bohaté prosvětlení je vyváženo regulací přímého prudkého slunce, což má význam pro příjemné klima v domě a také pro unikátní, takřka impozantní atmosféru, která je pro vysoké prostory s horním světlem charakteristická.

Společný obývací prostor s šest metrů vysokým stropem okouzluje impozantní atmosférou podobnou hlavní lodi staré katedrály. Strop a část stěn jsou obloženy cedrovým dřevem jako na fasádě. Do moderního interiéru si majitelé vybrali masivní dřevěný nábytek v etno stylu

Veškeré technické vybavení domu bylo navrženo s cílem minimalizovat spotřebu energie – tepelné čerpadlo země/voda, dva termální vrty, stěnové vytápění a chlazení. „Je výbornou zprávou, že dům skvěle funguje i bez technologií, s pomocí pasivních prvků. Přesvědčili jsme se o tom již během výstavby v letních měsících. Uvnitř bylo velmi příjemné klima, i když technologie nebyly ještě zapojené, a to díky promyšlenému pasivnímu stínění a příčnému provětrávání,“ uzavírá architekt Pokorný.

Text: Jitka Pálková | Foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro

logo MessengerPoslat Messengerem