Great Mackerel Beach, klidná lokalita na sever od australského Sydney, je zatím stále ještě rájem rybářů a rela xace v přírodě. Na skalnatém pobřeží si manželé středního věku postavili rekreační dům, v němž spojili možnosti moderních materiálů a technologií smístní tradicí.

Horní podlaží je ukryto pod kompaktním obalem z vlnitého hliníkového plechu. „Inspirovali jsme se obaly z vlnité lepenky,“ říká architekt Rob Brown. Na hlavní pohledové straně plech přesahuje přes fasádu a plní funkci kšiltu na ochranu před větrem, sluncem a deštěm. Protože prosklená plocha je vysoká přes 2 podlaží, zavěsili architekti na fasádu ve výšce 3 metry ještě slunolam z ocelových profilů

Strmý skalnatý svah s několika staršími chatami je orientován na severovýchod a jeho největší devízou je kromě úchvatného výhledu také soukromí. Pozemek přístupný pouze z moře, izolovaný, ale nikoliv zcela odloučený od civilizace, bylo přesně to, co manželská dvojice hledala. Rubovou stranou mince pak jsou silné větry, ovzduší s vysokým procentem vlhkosti a obsahem agresivní soli a v létě riziko požárů, které jsou pro zdejší buš charakteristické.

Zadání pro architektonické studio Casey Brown Architecture tedy znělo odolná a trvanlivá stavba, která bude po všech stránkách maximálně soběstačná. A také se zapojí do svého okolí, aniž by příliš vyčnívala jak svou velikostí, tak svým vzhledem.

Odolnost v našich klimatických podmínkách většinou symbolizují materiály jako kámen či beton. Architekti ze Sydney se inspirovali tradičními australskými plážovými chatkami rybářskými domky a navrhli jejich současnou interpretaci. Rozhodli se pro sendvičovou konstrukci s nosnými rámy z ocelových profilů a kompaktním vnějším obalem z vlnitého hliníkového plechu, který zajišťuje mimořádnou odolnost a dlouhou životnost bez požadavků na údržbu.

Obývací pokoj bezbariérově přechází v balkon. Na dřevěný decking je osazeno zábradlí z odolných nerezových trubek a pletiva

Severovýchodní průčelí obrácené k moři je naopak zcela otevřené a díky posuvnému zasklení jej lze také otevřít svěžímu mořskému vzduchu. „Dům vyvolává dojem, že se vznáší nad vodní hladinou a panoramatický výhled na oceán nám dává báječný pocit lehkosti a volnosti. Cítíme se jako páni zdejších vod a zároveň jako jejich přímá součást,“ chválí si majitelé.

Střecha s mírným jižním sklonem je ideální platformou pro solární panely. Užitkovou vodu pro domácnost dodávají dva velké tanky zachycující dešťovou vodu ze střechy a zčásti i povrchovou vodu ze skal. Odpadní vodu čistí domácí čistírna.

Méně, ale lépe

Jak dispozice, tak vybavení interiéru pojali majitelé domu ve shodě s architekty střízlivě v duchu zásady „méně, ale kvalitně“, který je pro Australany typický. Komunikaci mezi domem a mořem zajišťuje sestava venkovních schodišť, která dosahuje až na nejvýše položenou část pozemku. Přímo z pláže vedou kamenné schody na pobytovou pískovcovou terasu, jejíž součástí je spodní ložnicové podlaží. Ložnice vytesaná do skály poskytuje příjemný chládek a bezpečí, samozřejmě jí dominuje prosklená stěna s orientací na moře. Dovnitř se dá vcházet také bočním vstupem přímo z terasy.

Do společného obývacího prostoru je vložen nízký box s koupelnou, na kterém se dá v ústraní poležet jako na peci ve staré chalupě

Na hlavní „scénu“ je potřeba vystoupat o patro výše. Společný obývací prostor má plochu zhruba 40 m2, ale díky vysokému stropu a plně prosklené fasádě s panoramatickým výhledem působí překvapivě velkoryse. Vysoký strop a venkovní stínicí „kšilt“ z přesahující hliníkové krytiny pomáhají proti letním horkům. Pod stropem je v boční fasádě osazeno malé okno, které slouží k příčnému provětrání. Do otevřeného prostoru je vložen nízký uzavřený box, v němž je umístěno zázemí – koupelna, komora a technické zařízení.

Boční okénko v hliníkovém plášti slouží k provětrávání společného obývacího prostoru. Široký lem z cortenového plechu jej chrání před deštěm a větrem. Žlábky v plechovém plášti mají mírný sklon, aby z nich odtékala dešťová voda

K vybavení interiéru byly zvoleny kvalitní přírodní materiály. Podlahy jsou z dřevěných fošen, obložení stěn a nábytek z překližky s březovou dýhou. Ložnicové podlaží a terasy jsou obloženy pískovcem, který pochází z místních lomů. Světlé dřevo, kámen i kov svou barevností souzní s nádhernými teplými odstíny pláže a australské buše.

Racionální pojetí domu nijak neomezilo jeho komfort a hlavní poslání – odpočívat a v klidu si užívat slunce, svěží mořský vzduch a neopakovatelnou atmosféru každého dne.

interiér domu má podlahu z masivního teakového dřeva, kuchyňská pracovní deska má na povrchu betonovou stěrku. Majitelé jsou výtvarníci, vybavení citlivě kombinovali ze zajímavých solitérů v industriálním a retro stylu. Vpravo nahoře je vidět větrací okénko

Text: Jitka Pálková, foto: Rhys Holland

logo MessengerPoslat Messengerem