Dům v malé obci na sever od Prahy vypadá z ulice poměrně nenápadně. Kdo by tušil, že z opačné strany se nabízí krásný výhled na romantické zalesněné návrší zrcadlící se ve vodní hladině? Napohled jednoduchá moderní stavba je výjimečná i svým technickým řešením.

Směrem do ulice na fasádě převládá kompaktní omítka. Zajímavým prvkem je otvor ve stropní desce, aby listnáč mohl vyrůst do výšky.Rodina se dvěma dětmi bydlela v domě, který již přestal vyhovovat jejich potřebám. Pozemek na stavbu nového domu objevili náhodou – parcela, takřka neproniknutelně zarostlá náletovými dřevinami, nabízela klidné prostředí v sousedství starší i nové zástavby a navíc urývala malou „perlu“ – výhled na rybníček. K vypracování návrhu domu oslovili architekty Evu Kováříkovou a Tomáše Lohniského. Představovali si komfortní bezbariérové bydlení, moderní jednoduchý dům, kde bude hodně volného prostoru a hodně světla.

„Původně jsme si představovali, že bude dům umístěn rovnoběžně podél ulice a za ním zahrada,“ vypráví majitelka domu, „realita je ale nakonec úplně jiná. Přáli jsme si přímý kontakt s přírodou, hlavně s rybníčkem, a tak byla stavba pootočena o 90 stupňů tak, abychom měli z hlavního obytného prostoru výhled na vodu. Terasa přečnívá nad svahem, jako by se vznášela nad hladinou. Orientace na sever nám vůbec nevadí, naopak, v horkém létě se dům příjemně ochlazuje. Navíc interiér má okna do všech stran, takže slunce nám v domě nechybí.“

Dispozice se tedy rozvíjí od jihu k severu. Na garáž a zádveří za prosklenými dveřmi navazuje otevřená komunikační linie s postranními vstupy do dětských pokojů, ložnice a pracovny. Na opačné straně dispozice ústí do ústředního obytného prostoru se sezením, jídelním stolem a kuchyní. Ze západní a severní strany jej obklopuje terasa oddělená plně prosklenou stěnou. Interiér je doslova naplněn světlem a výhledem na rybníček zrcadlící „zelenou korunu“ protějšího svahu. Vzdušný dojem ještě umocňuje zvýšený strop, který umožnil instalovat podhledy s integrovaným osvětlením a dalšími technologiemi.

Prosklená stěna přes celou severní fasádu je jedním z technických „majstrštyků“ stavebního díla. Největší pole je pevně zasklené a má šířku čtyři metry.

Nápady a „technické oříšky“

Výběr stavebních technologií úzce souvisí s výběrem dodavatele a představuje pro stavebníky často největší kámen úrazu v celém běhu na dlouhou trať, kterým je stavba rodinného domu. Naši hostitelé uspořádali vlastní výběrové řízení a na doporučení zvolili společnost DSK Praha, domy stavěné na klíč. „Přátelé nám poradili, že stavět s DSK znamená stavět se zárukou a bez starostí, a dát na jejich radu se vyplatilo. Projekt mnohokrát upravovali, a to i ,za pochodu‘ na stavbě. Přišli s řadou promyšlených technických řešení, přemýšleli o každém detailu a na domě je to vidět. Stavba je provedená velmi pečlivě a dotažená do nejmenších detailů.“

Z vnějšího pohledu dům vypadá jednoduše a čistě, jednoduchost je ale vykoupena celou řadou náročných řešení, která nejsou na první pohled zřejmá či je oko laika neodhalí. Vzhledem k nedalekému lomu, který způsobuje otřesy půdy, bylo nutno řešit založení stavby jako v seizmické oblasti. Společnost DSK Praha navrhla a realizovala ve svahu nad rybníčkem zesílené betonové základové pasy sahající do hloubky přes 3 metry.

Ve společné obývací části převažuje bílá a světlé, tlumené přírodní barvy, aby vyniklo to nejdůležitější – výhled ven. Do kuchyně si majitelé vybrali nábytek v kombinaci dubového dřeva a bíle lakovaných dvířek.

Dalším „divem statiky“ je terasa, která budí dojem, že levituje nad svahem. Je osazena na velkoryse vykonzolovaném roštu z válcovaných ocelových I-profilů. Ani panoramatický výhled prosklenou fasádou se neobešel bez speciálního řešení. Aby nebyla narušena celistvost prosklené stěny, navrhla společnost DSK Praha masivní rohový železobetonový překlad, podepřený pouze rohovým a středovým ocelovým sloupkem. Prosklená stěna se skládá z pevně zasklených a posuvných velkoformátových tabulí o výšce 2,5 m a je zastíněna přesahující železobetonovou stropní deskou.

Technické mistrovství pomohlo naplno využít genius loci a potenciál, který parcela nabízela. Výsledkem je harmonické bydlení, na němž by rodina prakticky nic neměnila.

V levé části snímku je vidět otevření společného obývacího prostoru do chodby. Sádrokartonové podhledy umožnily zajímavé atypické instalace, například krbovou desku lemovanou integrovaným LED osvětlením.

Autoři

Návrh studie: Ing. arch. Eva Kováříková. Ing. arch. Tomáš Lohniský

Projekt a realizace stavby: DSK Praha, domy stavěné na klíč, spol. s r. o.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem