Chalupa v malé obci v Podkrkonoší prošla zásadní rekonstrukcí na moderní bydlení, navenek však na sebe ničím neupozorňuje. Právě to je nejlepší vizitka citlivého přístupu majitele i architektů k okolnímu prostředí a k hodnotám zděděným po předcích.

Stav před rekonstrukcíStavení z počátku devatenáctého století bylo již dříve částečně upravováno. Nový majitel jej zakoupil se záměrem vytvořit zde pohodlné bydlení, které se vyrovná městskému komfortu, ale zároveň bude zachováno co nejvíce tradičních prvků.

„Klientovi se líbila naše studie, založená na myšlence prolínání starého a nového. Snažili jsme se využít maximum hodnotných částí z původního stavu a doplnit jej novými moderními prvky,“ vysvětlují architekti Jan Fousek a Daniel Pexa ze studia FADW, autoři návrhu rekonstrukce. „Zachovali jsme půdorysný obvod, výškové členění, objem i výšku stavby a také základní materiálovou skladbu – kombinaci zdejšího načervenalého pískovce, omítaných ploch a svislého dřevěného obložení.“

Východ versus západ

Objekt nebyl předmětem památkové ochrany, ani obec neměla žádné zásadní požadavky. Obdélníkové stavení se sedlovou střechou se vyznačovalo charakteristickým členěním tradiční venkovské chalupy – na východní straně mělo zděnou obytnou část, kde byla hlavní světnice s okny do štítu, směrem na západ byla dřevěná přístavba, původně zřejmě stodola. Z vnějšího pohledu zůstala při rekonstrukci zděná část maximálně zachována, včetně repase starých špaletových oken, a moderní design získala především „dřevěná“ část. Předchozí majitel stěny stodoly obezdil a fasádu obložil svislými prkny, takže ze dřeva byla jen „na oko“.

Ložnicová část domu (na místě bývalé stodoly) byla nově vyzděna a opatřena větraným dřevěným obkladem. Od původní zděné obytné části se odlišuje moderním designem. Francouzská okna chrání na míru vyrobené posuvné svislé dřevěné žaluzie v ocelovém rámu antracitové barvy.

Stavební průzkum ale odhalil zdevastovaný stav, a proto bylo třeba provést nové základy, nové zdivo, zateplení a nový fasádní obklad ze dřeva byl realizován jako odvětrávaný. Krov celého domu byl zcela vyměněn, pod novou střechou se ukrývá moderní obytné podkroví. Zjevný zásah do stavby přinesla instalace velkého dřevěného vikýře s pásovým oknem, který významně zvětšil užitný prostor podkroví.

Zaujalo nás: rekonstrukce stropů

Stávající stropní trámy, uložené na obvodových stěnách, byly očištěny a napuštěny prostředkem proti dřevokaznému hmyzu. Z důvodu velké osové vzdálenosti byl do každého pole vložen mezi původní trámy nový trám shodného průřezu (přemístěn z opačného konce objektu, případně nahrazen protézovaným trámem). Zhuštěním stropních trámů se zvýšila únosnost stropu. Klenby nad středním traktem byly ponechány bez zásahu, opraveny v místě vydrolených cihel. Klenba nad technickou místností byla snesena.

Největší proměny se udály uvnitř, v rámci úpravy dispozice, provedení nových instalací, podlah, omítek, výměny oken a dveří. Ve staré světnici vznikl společný obývací prostor s krásným dřevěným trámovým stropem, štukovanými stěnami a moderní kuchyňskou linkou. V přízemí jsou ještě dvě ložnice, koupelna a technické zázemí, v podkroví další dvě ložnice s koupelnou a chodbou, kterou lze díky vikýři využívat jako knihovnu.

Součástí hlavní světnice je nyní kuchyňský kout, tradiční pec nahrazují krbová kamna. Interiér je laděn do tlumených neutrálních barev. Šedé a bílé nátěry jsou kombinovány s dřevěnou dýhou (několik vrstev různých barev olejů) a za kuchyňskou linku byly po dlouhé diskusi použity dlaždice s „patchwork“ vzorem v tlumených barvách. Načervenalý odstín koresponduje s pískovcem na ostění a soklu domu.

Tradiční materiály, nové tvary

Koncept spojení starého a nového se prolíná i do interiéru. Materiály rustikálního charakteru – dubové dřevo s efektem „vintage“, keramické obklady imitující strukturu kamene a ručně štukované omítky kontrastují s hladkými lakovanými MDF deskami, sklem a kovem.

Do rekonstruovaného domu architekti nenavrhli historický nábytek nebo jeho imitace, ale nové vybavení ve střízlivých čistě funkčních tvarech. Na historické kořeny stavby odkazuje jen pár nenápadných detailů, všude je však vidět důraz na kvalitní řemeslnou práci.

„Celou realizaci se podařilo dotáhnout do detailů díky velké důvěře klienta, který našemu týmu nechal volnou ruku, i díky spolupráci dodavatelů. Pravidelný a důsledný autorský dozor byl nezbytný, stále jsme museli reagovat na to, co se při bourání objevilo. Díky pečlivému předchozímu průzkumu jsme se ale vyhnuli překvapením a větším změnám plánů, které si rekonstrukce starých domů často vyžádá,“ uzavírají autoři.

V interiéru architekti záměrně nepoužili starý nábytek ani repliky, ale moderní vybavení jednoduchých tvarů a povrchy s autentickou rustikální strukturou – dubové dřevo, keramiku, ručně provedené štuky, hrubě tkaný textil...

Autoři: Ing. arch. Jan Fousek (1974), Ing. arch. Daniel Pexa (1980)

Autorizovaní architekti, absolventi ČVUT Praha. V současné době pracují v ateliéru FADW, který se zabývá širokým záběrem činnosti od architektonických a urbanistických studií přes návrhy staveb a rekonstrukcí až po inte­riérový design.

Kontakt: Ateliér FADW 

Text: Jitka Pálková, Foto: Daniel Pexa

logo MessengerPoslat Messengerem