Oblast italského jezera Garda kromě řady přírodních krás charakterizuje také celoročně příjemné mírné klima. Na pobřeží jezera uvidíte palmy, citrusy a další rostliny Středomoří, horské hřbety zdobí alpské květiny. Proto si zdejší krajina vysloužila přezdívku „zahrada Evropy“. Právě zde si vybudovala svůj malý ráj dvojice německých podnikatelů.

Pozemek na severovýchodním pobřeží jezera na úpatí horského masivu Monte Baldo otevírá panoramatický výhled takřka na celé Lago di Garda a patří k těm výhledům, z nichž se doslova tají dech. Právě zde si manželé splnili svůj sen o tom, jak se zcela odpoutají od všednosti každodenního života a oddají se nádheře okolní přírody. Jejich představu o otevřeném transparentním domě s minimem stěn a maximem oken proměnil ve skutečnost architekt Karl Dreer, který rovněž stavbu realizoval, včetně terénních úprav a vybavení interiérů.

Kamenný obklad přízemí a venkovního schodiště imituje tzv. kyklopské zdivo a symbolizuje spojení domu s horskou oblastí. Kámen také dobře akumuluje teplo a chrání dům proti přehřívání.

Jednoduchá obdélníková stavba je orientována po vrstevnici, částečně zapuštěna do svahu. Horní podlaží, kde se nachází hlavní vstup do domu a společná obývací zóna, má podobu jednolitého otevřeného prostoru o úctyhodné ploše 120 m2 a je ze tří stran na celou výšku prosklená. Aby bylo možno dosáhnout nerušeného výhledu, je betonová stropní deska podepřena pouze subtilními ocelovými sloupky. Prostoru vévodí centrálně umístěné „velkoformátové“ sezení, které umožňuje přehlédnout celé okolní panoráma. Také velký jídelní stůl je záměrně umístěn těsně u prosklené fasády, aby si obyvatelé domu užívali krásu prostředí při každém jídle.

Také interiéru vládne kombinace černé a bílé a dokonale hladké povrchy z bílého kompozitního materiálu. O jeho univerzálních možnostech vypovídá stropní podhled s integrovanou klimatizací a osvětlením (vpravo). Středobodem společné obývací části je bílá kožená sedačka Living Divani, stejné značky jsou i židle u jídelního stolu.

Wellness pod širým nebem

Jak venkovní, tak vnitřní pobytové zóny jsou navrženy tak, aby maximálně využily výhled. Jídelní stůl v obývacím pokoji jako by stál pod širým nebem, bez jakékoliv bariéry mezi interiérem a exteriérem.Hned za sklem podlaha domu pokračuje terasou, která obklopuje celý společný obývací prostor a propojuje jej s bazénem. Protože majitelé většinu času tráví venku, je terasa pojata jako wellness pod širým nebem a architekt jí věnoval mimořádnou pozornost.

V sousedství šestimetrového přelivového bazénu je umístěno komfortní rohové sezení, které si nezadá s tím uvnitř domu, nechybí lehátka, a samozřejmě ani masivní jídelní stůl pro šest až osm osob, příjemně zastíněný plachtou.

„Majitelé si přáli něco nad rámec běžného standardu,“ komentuje architekt Karl Dreer, „maximální kvalitu a zejména čistotou stylu, dokonalý komfort a dokonalé tvary.“ Proto zvolil kompozitní materiál, který je pevný, kompaktní a odolný jako kámen, lze jej použít jak v interiéru, tak v exteriéru a lze jej různě tvarovat, vytvářet perfektní promyšlené detaily, které se napohled zdají dokonale jednoduché. Materiál HI-MACS® v odstínu alpská bílá tvoří plochu terasy, venkovní stůl, podlahy v domě a prakticky celé vybavení interiéru od kuchyně přes koupelnu, vestavěné skříně až po plynový krb a různé doplňky a detaily. Podařilo se tak dosáhnout výjimečné harmonie v celém domě.

Hlavní obytný prostor domu je pod širým nebem. Přelivový bazén tvoří betonová vana potažená fólií. Je zapuštěna do terasy s povrchem z materiálu HI-MACS. Design, stejně jako dynamický jídelní stůl, byl navržen na zakázku. Majitelé domu mají rádi retro styl, proto architekt použil motiv kruhu a kombinaci černé a bílé. Materiál odolává opotřebení i UV záření a zachová si po desetiletí ušlechtilý odstín alpská bílá.

Chladné úpatí

Clona, která stíní spodní podlaží, se skládá z 2,5 m dlouhých posuvných panelů. Lze je roztáhnout a zasunout do bočních stěn tak, aby i ložnice měly nerušený výhled.Ale vraťme se zpět dovnitř. Podél severní stěny přízemí je umístěno zádveří, úložné prostory a také schodiště do spodního podlaží. Zde se nachází pokoj pro hosty, ložnice, koupelna, šatna a domácí fitness.

Spodní podlaží, zčásti zapuštěné do svahu, je navrženo jako chladnější, více intimní a také více stíněný prostor.

Všechny ložnice i koupelna jsou umístěny podél jižní fasády, aby měly rovněž výhled na jezero, ale prosklení není zdaleka tak velkorysé jako o podlaží výše.

Celou jižní fasádu stíní unikátní, na míru navržená posuvná stěna s originálním výtvarným výrazem.

Ostatní plocha obvodových stěn je obložena hrubě opracovaným kamenem z místních zdrojů, který zajišťuje pevnost, odolnost, tepelně izoluje a symbolizuje spojení s krásou horského masivu, do něhož je dům přirozeně zapojen.

Text: Jitka Pálková, Foto: Melanie Gotschke

logo MessengerPoslat Messengerem