I uprostřed města lze vybudovat klidné bydlení, navíc ohleduplné k životnímu prostředí. Složité podmínky na pozemku v sousedství tepajícího centra amerického Seattlu nebyly překážkou, ale naopak motivovaly k zajímavým řešením.

Manželský pár na prahu důchodového věku ze Spojených států zatoužil po klidném domově, který ovšem nebude příliš vzdálen od pohodlí velkoměsta. Proto si zakoupili pozemek v obytné čtvrti kousek od centra Seattlu, který nabízí hezké výhledy na jezero Washington a okolní krajinu. Přáli si postavit dům, ve kterém se budou moci jak soustředit na svou práci, tak vést ničím nerušený každodenní život. Oba pracují jako geologové, mají velice blízko k přírodě a starají se o životní prostředí. Proto chtěli navrhnout celý dům tak, aby zanechával co nejmenší ekologickou stopu a co nejméně zatěžoval přírodu.

Zahradní posezení je mimo jiné tvořeno praktickou betonovou lavičkou, která je součástí stavby.

Originální dřevostavba

Jedinečnou architekturu domu můžeme nejlépe pozorovat ze schodiště vedoucího podél levé strany domu dolů do ulice, kde je vjezd do garáže. Fasádě dodává dynamický vzhled obložení z vlnitého plechu kombinované s přírodním dřevem.Architekti ze studia SHED Architecture & Design se zaměřují na ekologickou a ekonomickou architekturu, a proto brzy našli s těmito klienty společnou řeč. Jako nosnou konstrukci navrhli speciální dřevěný rámový skelet se strmou pultovou střechou, který oproti tradičním způsobům výstavby dřevostaveb šetří materiál, práci a umožňuje lepší zateplení objektu.

Vnější stěny domu jsou obloženy provětrávaným obložením z šedého vlnitého plechu, který kontrastuje se světlými dřevěnými rámy oken a obložením. Tato jednoduchá dvojbarevná kombinace působí moderně a esteticky, ale přesto ne příliš extravagantně a dům tak dobře zapadá do sousedství. Navíc je vysoce trvanlivá a bezúdržbová.

Co dělá budovu velice pozoruhodnou, je neobvyklé uspořádání pater. Vzhledem k velkému sklonu terénu se nejspodnější patro (navazující na přístup z ulice) nachází pod úrovní většiny pozemku. Zde je hlavní vstup do domu, ložnice majitelů domu, pokoj pro hosty a technické zázemí. Aby bylo zajištěno dostatečné soukromí a nebylo dovnitř vidět z ulice, jsou v nejnižším patře nainstalována pouze malá, vysoko položená okna.

První patro, situované v úrovni horní části pozemku, slouží jako společenský prostor pro majitele a jejich hosty. Nachází se zde kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Z obývacího pokoje lze vyjít na přilehlou terasu, skrytou za domem v klidové části orientované do zeleně.

Z kuchyně můžeme přímo vstoupit do obývacího pokoje. Jeho součástí jsou černá kamna, kterými lze v zimě přitápět a ušetřit tak přírodu i peněženku.

V třetím nadzemním podlaží se nacházejí pracovny obou geologů. Místnosti jsou orientovány směrem do zahrady, pryč od ulice, aby zde bylo možné se plně soustředit na práci a studium.

Geologové a ekologové

Obnažená dřevěná konstrukce domu dokresluje ve vybraných místnostech interiér.Zařízení domu také koresponduje s touhou majitelů po ekologickém a přírodním domě. Dřevo a dřevěné prvky dominují vnitřním prostorám a velká část interiéru domu je vyrobena z tohoto přírodního materiálu. Také si můžeme povšimnout místy odhalené nosné konstrukce.

Velkými okny do domu proudí sluneční světlo, které prosvětluje interiér ze všech stran, dům využívá pasivní solární efekt k vytápění. Aby si majitelé mohli šetrně přitopit, nacházejí se v hlavní obytné místnosti kamna, jejichž teplo zútulňuje domov během dlouhých zimních večerů. Na střeše je umístěn solární kolektor, který ohřívá vodu, a na pozemku se také nachází nádrž na dešťovou vodu. Uvnitř budovy je pak instalován systém řízeného větrání s rekuperací tepla.

Architektům se orientací domu i uspořádáním místností podařilo vytvořit oázu klidu v rušném městě, kde se obyvatelé mohou dostatečně soustředit na svoji práci a zároveň nejsou vzdáleni společenskému vyžití, které metropole nabízí. Výběrem materiálů a návrhem zařízení budovy ušetřili životní prostředí a zmenšili výdaje na provoz tohoto nenápadně originálního domu. Stavba získala certifikát „Greenbuilt“ 4. stupně, udělovaný v USA „zeleným“ budovám.

Architektonické studio SHED Architecture & Design

Cílem tohoto moderního a dynamického studia pocházejícího ze Seattlu je vytvářet architekturu, která dává smysl. Tým odborníků ze všech stavebních oborů se snaží tvořit projekty, které vyhovují životnímu stylu klientů a upřednostňují pohodlí investorů před architektonickou extravagancí. Studio klade důraz na pečlivý výběr vhodných materiálů a velkou roli v jejich návrzích také hraje ekologická a ekonomická udržitelnost. Díky těmto principům se této architektonické kanceláři podařilo vystavět mnoho rezidenčních i komerčních objektů v Seattlu a jeho okolí.

Text: Klára Burešová, Foto: Mark Wood

logo MessengerPoslat Messengerem