Velkolepý dům bez kompromisů si na kraji vesnické zástavby na Břeclavsku nechali postavit sympatičtí manželé. Neschází ani vnitřní bazén či prostor soukromého kosmetického studia.

Dům je sice určen pro dvě osoby, ale je prostorově velice komfortní. Majitelé si přáli prostornou dvojgaráž, vnitřní bazén a měli také konkrétní plošné požadavky na jednotlivé místnosti. Svým objemem by takový dům „převálcoval“ okolní vesnickou zástavbu, ale tomu architektka Helena Paz předešla. Hmotu domu rozdělila na tři menší stavby: garáž porostlou zelení, hlavní bílý dům s obytnými místnostmi a proskleným vnitřním bazénem a do třetice navrhla dřevěný hostinský domek.

Architektka si spolupráci s investory nemůže vynachválit, protože se prý málokdy stane, aby zadavatelé měli tolik pochopení pro netradiční architektonická řešení. „Jsem vděčná, že jsem dostala důvěru a při práci na tomto návrhu mohla uplatnit ty nejkvalitnější materiály a nebyla jsem při tvorbě architektonického konceptu ani při koncipování interiéru nijak omezována,“ kvituje architektka skvělou spolupráci s investory.

Levou částí zahrady prochází příjezdová komunikace tvořená zpevněným trávníkem přerušovaným betonovými pruhy. Vedle toho zde najdete chodníky se zapuštěnými bodovými světly, která tvoří světelnou cestu procházející až do domu i do bazénu.

Domem krok za krokem

První část dispozice tvoří velká dvojgaráž, podél ní se vchází do vstupní části. Nalevo je technické zázemí, vpravo projdete do hlavního obytného křídla, kde se nachází velký obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní, dále ložnice s wellness koupelnou a šatnou. Je tu i prosklený vnitřní bazén o rozměrech 7 x 3 m. Na centrální část navazuje menší hostinský domek s posilovnou, soukromým kosmetickým studiem, pokoji pro hosty a sanitárním zázemím. Je dvoupodlažní, má pultovou střechu a je obložený dřevem.

Dominantou kuchyně je ostrůvek vybavený spotřebiči Miele a výsuvnou digestoří s odtahem pod podlahu.

Kamenná stěna

Zadní severní stěna hlavní části domu je zvenku i zevnitř obložena štípaným přírodním kamenem – andezitem. Prochází po celé délce obývacího pokoje, kuchyní i místností s bazénem a pokračuje do exteriéru. Kromě toho, že touto zdí vedou všechny potřebné instalace včetně potrubí teplovzdušného vytápění, jsou zde také z vnitřní strany zapuštěny niky pro knihovny, úložné prostory, v kuchyni je nika na kávu a vedle krbu půvabná nika s lavicí. Mezi kamennou stěnou a stropem je po celé délce domu průběžné okno.

Na hlavní obytný trakt kolmo navazuje prosklený vnitřní bazén o rozměrech 7 x 3 m. Prosklené stěny lze odsunout a bazén tak přímo propojit se zahradou.

Topné technologie

Hlavním zdrojem tepla pro celý dům je tepelné čerpadlo systému země/voda. Zásobuje topnou vodou ohřívače vzduchotechnických jednotek a podlahové a stěnové vytápění v bazénu a koupelně. Obytné místnosti a chodba jsou teplovzdušně vytápěny vzduchotechnickou jednotkou, která zároveň zajišťuje řízené větrání objektu s rekuperací tepla. V bazénu je instalováno podlahové a stěnové vytápění, garáž je temperována elektricky. Zdrojem tepla pro přípravu teplé vody je tepelné čerpadlo a solární systém. 

Zaujalo nás: Na hranici pasivity

Dům je postaven z broušených cihelných bloků Heluz lepených tenkovrstvou maltou, takže nemusel být dodatečně zateplován. Je vybaven teplovzdušným vytápěním, tepelným čerpadlem i fotovoltaikou. Díky tomu dosahuje vynikajících tepelnětechnických parametrů. Vzhledem k rozčlenění do tří částí a také kvůli energeticky náročnějšímu vnitřnímu bazénu sice nesplňuje tabulkové hodnoty, ale prakticky se blíží parametrům pasivního domu.

Zahrada a venkovní prostory

V zadní části zahrady hned za bazénem se nachází soukromá část zahrady sloužící ke grilování. Je přístupná jak z prostoru bazénu, tak z posilovny. Zde také pokračuje kamenná zeď, procházející celým domem. V grilovací části je snížena a tvoří lavici na sezení. Jsou do ní také vsazeny grilovací moduly a celý grilovací prostor je zastřešen pergolou s lamelami.

Hlavní reprezentativní zahrada se otvírá k jihu. Přízemí domu bylo kvůli stoleté vodě vůči okolnímu rovinatému terénu vyvýšeno, zatímco střední část zahrady zůstala v původní úrovni. Tvoří ji travnatá vydrenážovaná vana, v jejímž středu vyrůstá solitérní strom a počítá se s kamenným či betonovým monumentem.

Garáž je před vjezdem opatřena proskleným přístřeškem. Střední část zahrady tvoří snížená plocha s anglickým trávníkem, ostatní části zahrady jsou osázeny bylinami a travinami.

Autorka: Ing. arch. Helena Paz

Absolventka fakulty architektury ČVUT v Praze, autorizace v oboru pozemní stavby ČKA 03 219. Kromě práce na vlastních projektech (architektura, interiéry, design) působí jako lektorka kurzů školy designu interiérů IDK.

Kontakty: Ingarchpaz.cz

Text: Adam Krejčík, Foto: Robert Žákovič

logo MessengerPoslat Messengerem