Compass House slouží jako víkendový dům pro šestičlennou rodinu, která se po letech strávených ve Velké Británii vrátila zpátky do Kanady. Stavba překonává tradiční roli poklidného obydlí a vytváří životní prostor s hlubším významem.

400 m2 velký dům ve městě Mulmur v Ontariu navrhlo architektonické studio superkül. Compass House udržuje dokonalou rovnováhu mezi světlem a stínem, zemí a oblohou, otevřeností a intimitou. Silné spojení s přírodou a koncept útulného prostředí se prolínají v designu stavby, který odkazuje na místní historické domy, které se rozrůstají vodorovným směrem namísto toho, aby stoupaly do výšky.

Na terase stojí velký venkovní krb, který ční ze země jako majestátný totem.

Lesy, pole a kopce obklopují pozemek a chrání dům i venkovní prostory před větrem. Nízká kamenná zídka lemuje hranici zahrady a rozděluje venkovní prostranství. Bílá fasáda domu v létě nádherně kontrastuje se okolní zelení, během zimních měsíců pak plynule přechází do zasněžené krajiny.

Compass House získal zlatý certifikát Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Tento mezinárodně uznávaný standard  se uděluje stavbám, které významným způsobem šetří životní prostředí.

Srdcem rodinného domu je kuchyňská část, jídelna a otevřený obývací pokoj oddělující ložnice na obou koncích domu. Posuvné dveře a velkorysá okna stírají předěl mezi interiérem a exteriérem. Na terase stojí za povšimnutí velký venkovní krb, který ční ze země jako majestátný totem. „Zrak je přitahován vzhůru k obloze a navazuje intenzivní a duchovní vztah s nebem, sluncem a mraky,“ dodávají architekti.

Na terase stojí velký venkovní krb, který ční ze země jako majestátný totem.

Podlahy a stěny v interiéru jsou z dubového a cedrového dřeva. Masivní dřevo dodává obytným prostorům rustikální vzhled a příjemné teplo, zatímco bílé stropy a střešní okna opticky zvětšují prostor.

Posuvné dveře a velkorysá okna stírají předěl mezi interiérem a exteriérem.

Compass House vzdává hold přírodě, proto i jeho provoz je v souladu s ekologickými principy. Vyznačuje se například nízkými nároky na údržbu, pasivními ventilačními  prvky v celé domácnosti, dostatkem přirozeného světla a tepelným čerpadlem.

Posuvné dveře a velkorysá okna stírají předěl mezi interiérem a exteriérem.

Posuvné dveře a velkorysá okna stírají předěl mezi interiérem a exteriérem.

Compass House získal zlatý certifikát Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Tento mezinárodně uznávaný standard  se uděluje stavbám, které významným způsobem šetří životní prostředí.

Ocenění:

  • Architecture MasterPrize (2018)
  • Ontario Association of Architects Award of Design Excellence Finalist (2018)
  • Builder’s Choice & Custom Home Design Awards, Merit Award (2017)
  • Architizer A+Award Jury Prize (2017)
  • Residential Architect Design Awards (RADA), Honorable Mention (2016)
  • Interior Design Best of Year Award Honoree (2016)

Compass House získal zlatý certifikát Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Tento mezinárodně uznávaný standard  se uděluje stavbám, které významným způsobem šetří životní prostředí.

superkül

Studio se sídlem v Torontu založila dvojice designérů Meg Grahamová a Andre D'Elia v roce 2002. Jejich snaha o dokonalost designu, pragmatismus a pokročilé stavební technologie vyústila v řadu ocenění za architekturu a design.

Portfolio společnosti zahrnuje širokou škálu projektů, včetně komerčních staveb, rodinných a bytových domů a územního plánování. I přesto, že projekty jsou různorodé, architekti kladou důraz na detaily a materiál, a zároveň se zasazují o rozvoj myšlenky výstavby udržitelných rodinných domů.

Kontakt: www.superkul.ca

Text: Dana Klomínková, Foto: Ben Rahn / A-Frame Inc.

logo MessengerPoslat Messengerem