Rohová parcela na konci malé jihomoravské obce nabízela všechno, co si stavebníci představovali: velkou zahradu, panoramatický výhled do přírody, slunnou západní orientaci a především klid a soukromí. Přesně to, a k tomu hodně místa a pohodlí jim nabízí moderní bezbariérový dům nadčasového vzhledu.

Vedle příhodných podmínek pro stavbu rodinného domu stavebníci zúročili také předcházející zkušenosti ze spolupráce s architektonickou a projekční kanceláří Přibyl–Říha. „Obrátili se na mě se zadáním na pohodlné bezbariérové moderní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, a protože znali moje projekty a měli jsme k sobě navzájem důvěru, naše spolupráce probíhala, jak si architekt jen může přát,“ komentuje Aleš Říha. „Proto také neváhali jít do některých pro rodinné domy nepříliš typických řešení. Například spřažený ocelobetonový strop nám umožnil překonat velký rozpon v obývacím pokoji a také vytvořit nad jižní terasou tenkou stínicí desku volně přesahující do prostoru.“

Hlavní vstup do domu je chráněn velkým krytým závětřím. Prosklené stěny a vstupní dveře přivádějí do šatny a chodby hodně světla a vytvářejí při příchodu pozitivní dojem

Stavba postavená standardní technologií s vnějším kontaktním zateplením zaujme také masivním prosklením směrem do zahrady a krásou přírodního travertinu, který ve velkých deskách pokrývá terasu a část fasády.

Otevřená dispozice

Dům je umístěn při severozápadní hranici mírně svažitého pozemku, aby směrem na jih zůstala volná plocha pro trávník. Půdorys vznikl metamorfózou písmene L, za jeho atypickým široce rozevřeným tvarem stojí snaha přizpůsobit se tvaru pozemku a hlavně získat co nejlepší výhled. Návštěva domu začíná na severozápadní straně, kde se nachází garáž, kryté závětří a vstupní hala, která je začátkem centrální podélné komunikační linie. Z jihozápadní strany ji lemují dva dětské pokoje, na opačné straně se nachází technické zázemí domu, rodinná šatna a koupelna a soukromá zóna rodičů – ložnice a pracovna.

Společným jmenovatelem obytných místností je krásný výhled. Aby zůstal zachován velký otevřený vnitřní prostor a přímý kontakt se zahradou, je použito velkoplošné zasklení (zčásti se skrytými rámy) a strop u prosklené stěny podporují subtilní ocelové sloupky

Dispozice „vrcholí“ rozlehlým společným obývacím prostorem, který zakončuje hlavní komunikační osu. Je záměrně natočen směrem k jihu, což mu přidává nejen více slunce a panoramatický výhled, ale také atraktivní členitost. Skleněná stěna je zajímavě zalomená a přímo za ní se k domu podél jižní a jihozápadní strany připojuje krytá terasa s venkovním stolováním, grilem a zapuštěným bazénem.

Vybavení interiéru bylo vyrobeno na zakázku podle návrhu architekta Aleše Říhy. Zajímavým prvkem je ocelový krb vestavěný do nábytkové stěny

Praktický ve všech směrech

Dům uvnitř působí vzdušným dojmem a elegantním designem, každou místnost ale provází i důraz na praktičnost. Vstup z garáže přímo do zádveří a do technické místnosti, samostatná prádelna, na každém kroku vestavěné úložné prostory, samostatná terasa u ložnice rodičů, kuchyňský ostrůvek s velkou pracovní plochou, to jsou „detaily“, které významným způsobem přispívají ke každodennímu bezproblémovému a pohodovému soužití v domácnosti.

Čtvercový kuchyňský ostrůvek s pracovní deskou a bočnicí z Corianu tvoří atraktivní prostorový předěl a je také velmi praktický

Podmanivou kresbu travertinu lze obdivovat nejen na terase a na fasádě, ale i ve sprše a na vaně v koupelně. Tím se exteriér harmonicky prolíná s interiérem

Zatímco dětské pokoje mají vyvážené a účelné dimenze, prostorná rodinná šatna o patnácti metrech čtverečných a dvě koupelny – menší „po ruce“ a velká s prostorem pro relaxaci nabízejí nadstandard, jaký by každá rodina s dětmi jistě uvítala. Vybavení interiéru je navrženo přesně na míru z vysoce kvalitních materiálů – corianu, skla a desek s lakovanými povrchy a teakovou dýhou, které dlouho vydrží a budou stále krásné.

„Hlavní přínos architektovy práce spočívá samozřejmě v jeho invenci, ale také v knowhow, které vzniká na základě dlouholetých zkušeností s projektováním a s výstavbou rodinných domů,“ říká Aleš Říha. „Všechna řešení, materiály a detaily mám v praxi prověřené, realizaci stavby organizuji formou subdodávek se spolehlivými firmami a řemeslníky a dávám tak stavebníkovi garanci za zdařilou realizaci, kvalitu práce, dodržení termínů atd. V tom je velká přidaná hodnota práce našeho ateliéru.“

Text: Jitka Pálková, foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem