Příběh této výjimečné stavby v podstatě začal jiným projektem, určeným pro jiné místo. Stavebníci si ale přáli vyzkoušet více variant, a tak zvolili jiný pozemek a obrátili se na další architektonický ateliér, aby vypracoval alternativu. Architekti vytvořili kompozici krajiny s komfortním domem, anglickým parkem a jezírkem.

Architekt Petr Dobrovolný, autor návrhu, vypráví: „Původní projekt nám posloužil jako určité vodítko ohledně druhu a počtu místností. Zadáním byl komfortní dům pro čtyřčlennou rodinu, s krytým bazénem, velkoprostorovou garáží pro 8 automobilů a s obytnou terasou včetně letní kuchyně pro grilování s přáteli. K hlavním požadavkům patřilo i maximální soukromí, hodně světla a krásné výhledy do krajiny. My jsme do zadání „přidali“ vodní plochu a přejmenovali projekt na dům na jezeře. Navrhli jsme řadu nejrůznějších variant, od přízemního až po čtyřpodlažní objekt, různé kombinace materiálů na fasádě i v interiéru. Postupně jsme dospěli k řešení, které je symbiózou přání investora a našich představ o souznění architektury a okolního prostředí.“

Odraz ve vodní hladině ještě zvýrazňuje architekturu založenou na jednoduchých tvarech a kombinaci plastického kamene s hladkým sklem, kovem a betonem

Dům s jezerem na kopci

Aby stavba získala patřičný nadhled a odstup od komunikace, umístili ji architekti do středu a zároveň nejvyšší části velkého tříhektarového pozemku. Příjezdová cesta se rozdvojuje – jedna odbočka vede do suterénu do garáže, druhá k hlavnímu vstupu do domu. Střecha garáží tvoří zpevněnou nástupní plochu před hlavním vchodem.

Obytné místnosti a terasa jsou obráceny čelem k jihozápadu, k zalesněným kopcům, nejbližší obytnou zástavbu má dům naopak „za zády“. Zahrada s návršími, trávníky, hřištěm, terasami a anglickým parkem, vysázeným po obvodě, byla modelována jako krajinářské dílo, jehož posláním je potěšit oko, poskytnout užitek a také vytvořit optickou clonu a chránit soukromí. Přímo u domu, u jeho jihozápadního nároží bylo vybudováno jezírko, aby osvěžovalo klima a odráželo obraz architektury.

Architekti vytvořili kompozici krajiny s komfortním domem, anglickým parkem a jezírkem

Architektonický koncept vychází z logiky provozu. K masivní dvoupodlažní obytné stavbě se v kolmém směru připojuje přízemní křídlo bazénu a velká dřevěná terasa, zakončená samostatně stojícím altánem s letní kuchyní.

Těžištěm přízemí je komunikační jádro – hala se schodištěm a s výtahem. Propojuje společnou obývací část a bazén, oboustranné prosklení umožňuje průhled napříč domem od hlavního vstupu až na jižní terasu. Společné obývací části dominuje ústřední krbové těleso, jehož úkolem je vytvářet atmosféru a také členit rozlehlý prostor na čtyři souměrně uspořádané provozní části – kuchyň, jídelnu, sezení a bar.

V obývacím pokoji architekti zkombinovali třívrstvou podlahu z kouřového dubu s odstíny šedé, antracitové a bílé barvy. Centrální plynový krb je obložen kompozitními deskami, které imitují bílý mramor

Druhé podlaží obsahuje klidovou zónu. Komunikační hala jej přehledně rozděluje na část pro rodiče a část pro děti. Obě jsou komfortně vybaveny – ložnice doplňují velké koupelny, bohaté úložné prostory a také dvě kryté rohové terasy. V uspořádání a orientaci ke světovým stranám opět hrály hlavní roli výhledy.

Bazénová hala funguje jako provozně samostatné křídlo s plně prosklenou jižní a západní stěnou. Na bazén navazuje sauna, sprcha, WC a schodiště do fitness v suterénu. V rozlehlém podzemním podlaží se kromě garáží a fitness nacházejí technické a skladovací prostory, vinotéka, prádelna a archiv.

Ani v bazénu nechybí kontakt s přírodou. Dřevěné trámové stropy tlumí hluk, aby byla relaxace co nejklidnější

Co znamená nadstandard?

Pro někoho luxusní materiály, pro jiného umělecká sbírka nebo rozlehlé prostory. V tomto případě je nadstandardem především velkorysý, komplexní a zároveň velmi detailní přístup k bydlení včetně promyšleného uspořádání na pozemku (i když takovýto přístup by měl být vlastně standardem).

Stavba má velmi pevnou a energeticky úspornou konstrukci. Do základové vany tvořené železobetonovou deskou a stěnami z prolévaných betonových tvárnic je vložena stavba v téměř pasivním standardu z keramických bloků vyplněných minerální vlnou. Vnější přizdívka ze štípané ruly ještě zvyšuje trvanlivost a nadčasovost domu.

Masivní vzhled kamenného „hradu“ vyvažují a odlehčují prosklené fasády, nad nimiž probíhají dlouhé železobetonové překlady. Ve druhém podlaží stropní desky odvážně přesahují daleko do exteriéru, aby stínily terasy a ložnice. Maximální prosklení v obou podlažích nabízí atraktivní výhledy na kopcovitý horizont a dává majitelům domu pocit, že jsou živou součástí okolní krajiny.

Pohled na hlavní vstup do domu. Velká hala je obložena deskami s dubovou dýhou a štípanou rulou jako na fasádě. Podlahu pokrývá italská velkoformátová keramická dlažba

V interiéru se pocit spojení s přírodou ještě umocňuje výběrem tlumených neutrálních barev a přírodních materiálů. Na podlahy, nábytek a některé prvky vybavení majitelé zvolili tmavé dubové dřevo, na stěny byly použity tmavé cementové stěrky, obklady ze dřeva, štípaného kamene a z keramiky imitující různé druhy kamene. Dům má perspektivu stát se vysoce úsporným a energeticky nezávislým objektem, který bude dlouho perfektně sloužit svým obyvatelům.

Jistě znáte prastarou legendu o tom, jak Bůh stvořil přírodu a svět k obrazu svému. Tento do posledního detailu dokonalý dům svědčí o tom, že tvořit s citem k přírodě dokáže (někdy) i lidské pokolení. Jen nám to trvá podstatně déle než pověstných 7 dní.

Pohled ze spodní části zahrady. Velké bezrámově zasklené plochy a skleněné zábradlí dodávají masivní kamenné hmotě lehkost. Altán s letní kuchyní je obložen štípanou rulou stejně jako dům, zatímco bazénová hala má plášť z černého titanzinku

logo MessengerPoslat Messengerem