Skalní příbytky lidé budovali tisíce let před naším letopočtem. Přinášely jim bezpečí, ochranu, přetrvávaly staletí. Jak se ukazuje, tento archetyp nemusí zůstat jen příkladem z daleké minulosti. Rekonstrukci historické usedlosti Felder Hof v nádherném prostředí Jižního Tyrolska pojal architekt Pavol Mikolajcak nevšedním způsobem. Ke dvěma tradičním alpským stavením připojil moderní ekologickou stavbu zapuštěnou do skály.

Takřka nedotčené horské stráně nad údolím řeky Isarco mladému majiteli hned učarovaly. Od počátku si byl vědom jedinečné krásy přírody i hodnoty 400 let staré usedlosti, jejíž kořeny sahají až do 12. století a kde se dodnes chovají krávy, ovce a osli.

Z nadhledu vypadají prosklené stropy domu, skrytého ve svahu pod travním porostem, jako malá alpská jezírka

Než se rozhodl, co podniknout dál, nejprve se nastěhoval a dva roky zde bydlel. To ho utvrdilo v počátečním rozhodnutí zůstat a hospodařit v autentickém duchu, včetně zachování pastvy dobytka, a nenarušit „alpskou idylu“ žádnou radikální rekonstrukcí ani novostavbou. Moderní komfort doplnil formou připojení nového obytného celku zapuštěného do terénu v severní části pozemku.

Přesahující železobetonová stropní deska a boční stěna tvoří ochranný rám, který navenek „prozrazuje“ obytný prostor domu a stíní okna. Podobně je orámován i vjezd do garáže ve spodním podlaží

Stavba, kterou navrhl architekt Pavol Mikolajcak, vyniká jak ojedinělým architektonickým konceptem, tak technickým řešením. Železobetonová skořepinová konstrukce se jako skalní puklina zařezává hluboko do stráně a přivádí do ní vzduch, světlo a život. Ve svahu jsou zabudovány dvojité obvodové stěny s vnitřní dutinou, která slouží jako tepelná izolace. V exteriéru přechází železobetonová konstrukce ve vnější rám, tvořící ochranný a estetický prvek fasády.

Dům má ekologický provoz a využívá pasivní solární efekt. Jeho nevtíravou přítomnost prozrazují jen prosklené plochy, v nichž se zrcadlí dramatické panoráma italských Dolomit.

Téměř veškeré vybavení interiéru je koncipováno jako vestavěné. Obložení stěn „maskuje“ integrované skříně a další úložné prostory, pro oživení zde architekt vytvořil zajímavé niky

Souznění i kontrast

Nový objekt je orientován podél svahu a mírně lomený půdorys se přizpůsobuje morfologii terénu. S původním stavením, které nyní slouží pro návštěvy, jej spojuje podzemní schodiště. Stavba má dvě podlaží. V suterénu se nachází velká garáž, sklad a technické zázemí. Přízemí, ze dvou třetin skryté pod svahem, o sobě dává vědět dlouhou prosklenou fasádou, která se jako úzká štěrbina otevírá ve slunné jihovýchodní stráni. Širokými posuvnými prosklenými plochami přichází do obývacího pokoje, dětského pokoje a ložnice slunce, svěží vůně horských luk a uchvacující výhledy do okolí. Umožňují také vycházet z domu na širokou terasu.

Vybavení interiéru, podlahy a obložení stěn byly vyrobeny na zakázku z přírodního dřeva ze zdejších lesů. Bezzárubňové dveře, jednoduchá kuchyňská linka a velké hladké plochy vytvářejí kompaktní monolitický tvar, který je doplněn zajímavými svítidly a nábytkovými solitéry

Obslužné prostory – koupelna, šatna, sklad, spíž, kuchyň a schodiště, se skrývají pod zemí na západní straně, izolovány masou zeminy. Ani zde však nechybí denní světlo, do kuchyně a na schodiště proniká prosklenými plochami ve stropě.

Sepětí s místem architekt vyjádřil pokorou architektonické koncepce i výběrem materiálů. Železobetonová konstrukce je většinou ponechána v pohledu a otisknutá struktura bednění z hrubých dřevěných prken evokuje přírodní vzhled. Téměř veškerý nábytek, dveře i obložení stěn bylo vyrobeno na zakázku z přírodního dřeva. U schodiště zůstala odhalena kamenná zeď původní chalupy.

V hale spojující starou a novou stavbu zůstalo záměrně odkryté historické kamenné zdivo, aby vyprávělo historii místa a vytvářelo kontinuitu

„Všechny materiály, které jsme vybrali pro tento projekt – přírodní kámen, pohledový beton, ocel a dřevo – vyjadřují myšlenku souznění s okolím,“ říká architekt Pavol Mikolajcak. „Rozšíření usedlosti Felder Hof ukazuje, jak se historická budova může spojit s moderním, vysoce komfortním bydlením, aniž by byl narušen původní ráz. Přístavba i stará budova tímto způsobem vstoupily do vzrušujícího dialogu.“

Text: Jitka Pálková, foto: Oskar Diaz

logo MessengerPoslat Messengerem