Pokud máte sedavé zaměstnání, pak je pro vás ergonomická židle naprostou povinností. To, na čem sedíte, má zásadní vliv na vaše pohodlí, produktivitu a zdraví celkově. Ať už vybíráte pro kancelář nebo domácí pracovnu, je zde několik zásadních bodů, které byste měli brát v potaz. Pokud vás tedy zajímá, jak vybrat správně hned na první pokus, pak si udělejte pár minut času a přečtěte si dnešní článek.

Nejprve zohledněte stavbu těla

Opravdu tím nejdůležitějším faktorem při výběru je, aby židle vyhovovala vaší tělesné stavbě. Hledejte proto židle s nastavitelnou výškou sedáku, aby vaše nohy mohly pohodlně dosáhnout na zem a vaše stehna byla vodorovně. Také byste měli mít možnost nastavit výšku a polohu opěrky zad tak, aby podporovala přirozený tvar vaší páteře.

Nastavitelnost a přizpůsobitelnost

V ideálním případě hledejte u vašeho nového místa k sezení co nejvíce možných nastavení. Ať už jde o možnost přizpůsobení výšky, hloubky sedáku, naklonění opěradla nebo polohy područek. Tato nastavení umožňují přizpůsobit židli osobním potřebám a měnit je v průběhu dne, aby se předešlo nepříjemnostem z dlouhodobého sezení ve stejné poloze. Určitě máte v plánu si pořídit co nejvíce pohodlné židle do vaší kanceláře.

Speciální péči věnujte opěrce zad

Ta by měla podporovat dolní část zad, zvláště bederní oblast. Často se můžeme setkat s tím, že ergonomické židle nabízí nastavitelnou bederní opěrku, která pomáhá udržet správné držení těla a snižuje tlak na dolní část zad.

Vhodné materiály a prodyšnost

Zdraví je sice na prvním místě, ale nezapomínejte ani na vaše pohodlí. Vybírejte proto vám vyhovující materiál sedáku a opěradla. Prodyšné materiály, jako je například síťovina, mohou být vhodné pro dlouhé sezení, jelikož pomáhají udržovat tělo chladné a příjemné. Paměťová pěna se zase přizpůsobí tvaru vašeho těla, poskytne vynikající podporu a zmírní tlak na klíčových bodech.

Vyzkoušejte zboží

Pokud je to možné, vyzkoušejte různé židle před nákupem. Sedněte si, nastavte si židli a zjistěte, jak se vám sedí. Měli byste se cítit pohodlně a bez tlaku na jakoukoliv část těla. Ideálně u zkušeného prodejce, kde vám s výběrem mohou i poradit. Například zdravotní židle od Liftor.cz jsou dobrou volbou a jejich prodejny najdete po celé republice.

Pořizovací cena

Kvalitní ergonomické židle mohou být nákladnější, ale tato investice se obvykle vyplatí díky jejich dlouhodobému pohodlí a podpůrným vlastnostem. To ovšem neznamená, že nejdražší model musí nutně být ta nejlepší volba pro vaše potřeby. Hledejte proto kvalitu za rozumné peníze.

logo MessengerPoslat Messengerem